Taktisk laganalys: Roma

Roma har de senaste säsongerna setts som en av de främsta utmanarna till Juventus om ligatiteln, men laget har trots sitt vackra spel aldrig nått hela vägen fram. Inför den här säsongen lämnade Luciano Spalletti tränarposten i klubben för att ersättas av Eusebio Di Fransesco, som hade gjort ett mycket imponerande jobb med Sassuolo. Nu när över halva säsongen har passerat ska vi se hur Di Francesco satt sin prägel på giallorosso.

Följande matcher analyserats i denna laganalys:

Roma- Cagliari, Serie A, 2017-12-16

Inter- Roma, Serie A, 2018-01-21

Roma-Sampdoria, Serie A, 2018-01-28

 

TRÄNAREN: EUSEBIO DI FRANCESCO

Som spelare var Di Francesco en hårt jobbande mittfältare som tidigt visade med sina ledaregenskaper att han i framtiden skulle bli ett hett tränarämne. Det dröjde däremot några år innan tränarkarriären verkligen tog fart för Di Francesco som bl.a. hade en mindre lyckad sejour i Lecce innan han fick en ny chans i den dåvarande Serie B-klubben Sassuolo. Att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt kan vara direkt avgörande för en tränare, vilket visade sig vara fallet för Di Francesco som under sin första säsong lyckades föra den lilla klubben från Emilia-Romagna upp till Serie A. Med minst sagt begränsade resurser samt en attraktiv fotboll etablerades Sassuolo successivt i Serie A under Di Francescos ledning. Det kom därför inte som någon överraskning när Roma utsedde Di Francesco, som spelat fyra säsonger i den röda tröjan, till att bli Spallettis efterträdare på Stadio Olimpico. Precis som Spalletti står Di Francesco för en offensiv fotboll, men det finns ändå en del olikheter mellan de båda tränarnas spelidéer, vilket kommer visas i denna analys.

UPPSTÄLLNINGAR

 

 

ANFALLSSPEL

Vi har blivit vana att se Roma vara ett spelande lag med mycket kreativitet i sitt anfallsspel de senaste säsongerna. Även om det inte är mycket av det som har förändrats under Di Francesco, så har laget börjat spela en mer direkt fotboll där bollen snabbare ska spelas igenom motståndarnas lagdelar. I uppbyggnadsfasen söker backlinjen främst en kort passning in centralt till någon av de centrala mittfältarna eller direkt en längre passning till den store Edin Dzeko som får ta emot bollen felvänd. Efter att bollen spelats in centralt följs spelet upp av antingen en längre passning i djupled eller en passning ut till någon av kanterna där vi ser kombinationer mellan tre spelare; ytterforwarden, ytterbacken samt en av de centrala mittfältarna.

Sampdoria-anfallaren Duvan Zapata stänger passningsvägen till mittbacken Kostas Manolas, men Roma lyckas ändå med sitt numerära överläge (5v3) i uppbyggnadsfas spela sig ur situationen. 

På kanterna ser vi ofta kombinationer mellan ytterback, ytterforward samt en av de centrala mittfältarna. Här är det Cengiz Under som dragit med sig sin försvarare för ett väggspel med Alessandro Florenzi, vilket då skapat en yta för Lorenzo Pellegrini bakom försvararen. 

En likadan sekvens. Den här gången är det Diego Perotti som skapar ytan åt Pellegrini. 

Vertikala passningar som slår ut minst en av motståndarnas linjer är en prioritet i Romas anfallsspel.

I stället för att passa i sidled, som hade varit ett betydligt mindre riskfullt alternativ i detta läge, så väljer Roma att spela sig igenom direkt. 

Här kan mittbacken Fazio välja det enkla alternativet, d.v.s. en kort passning i sidled till vänsterbacken Aleksandar Kolarov, men väljer i stället en passning som slår ut hela Cagliaris mittfält. 

Genom att flytta högre upp mot kanterna skapar de centrala mittfältarna (Pellegrini och Nainggolan i det här fallet) yta för Dzeko framför motståndarnas backlinje. 

Romas anfallsspel fungerar som bäst när de snabbt spelar bollen framåt, antingen mellan motståndarnas lagdelar eller i djupled, på spelare som är i rörelse. Däremot faller laget allt för ofta in i perioder där tempot blir för lågt, vilket till stor del beror på att motståndarna lyckas stänga de ytor som Roma vill åt. Högt upp på offensiv planhalva kliver ytterforwards in i mer centrala positioner för att skapa yta åt ytterbackarna på kanterna. Direkt när en av ytterbackarna får bollen utan att ha press på sig löper tre offensiva spelare in i straffområdet för inlägg.

Roma attackerar motståndarnas straffområde med tre spelare vid inlägg. 

Det blir ofta ett numerärt likaläge i straffområdet mot lag som använder sig av en fyrbackslinje.

FÖRSVARSSPEL

Till skillnad från tidigare säsonger pressar inte Roma lika aggressivt på sina motståndare. De väljer i stället att pressa högt upp när det finns läge, som exempelvis vid korta insparkar, när det finns motståndarspelare med tekniska brister eller när det tar lång tid för motståndarna att transportera bollen. När laget pressar flyttar en av de centrala mittfältarna upp för att tillsammans med Dzeko samt båda ytterforwards pressa på motståndarnas backlinje. Detta medför att det skapas luckor på det centrala mittfältet som Roma ofta har svårt att hantera.

Pellegrini kliver här upp för att pressa Sampdorias mittback. Det bildas då en lucka på mittfältet som Sampdoria senare kommer utnyttja. 

Här pekar Nainggolan på ytan som behöver täckas innan han kliver upp i press.

När Roma inte pressar högt upp på motståndarnas planhalva befinner de sig i mellanhögt läge där prioritet är att stänga de centrala spelalternativen. Eftersom laget som oftast använder sig av en 4-1-4-1-formation i försvarsspelet får den defensiva mittfältaren täcka en väldigt stor yta, något som motståndarna gärna vill utnyttja. Allt för ofta blir ytan framför Romas backlinje alldeles för stor.

En gigantisk stor yta mellan Romas backlinje och mittfält.

Ett direkt spelande Sampdoria tryckte ner Romas backlinje med sina tre offensiva spelare. 

 

Roma försvarar sig i ett 4-1-4-1. Den defensiva mittfältarna lämnas då ensam i ytan framför backlinjen. 

Inter placerar här två spelare med relativt långt avstånd i från varandra i ytan som den defensiva mittfältaren i Roma försvarar ensam. En omöjlig uppgift. 

För att lösa detta problem behöver Roma justera om, så att antingen en mittfältare flyttar ner, eller att en av mittbackarna flyttar upp. 

OMSTÄLLNINGAR

För att lyckas med ett snabbt återerövringsspel krävs en snabb reaktion från samtliga spelare när laget förlorar bollen. Även om Roma vill vinna tillbaka bollen direkt så tar det för lång tid för spelarna att sätta press, vilket gör att bollhållaren får för mycket tid. Med tanke på att båda Romas ytterbackar flyttar högt upp när laget har bollen på motståndarnas planhalva finns det stora ytor bakom dessa som motståndarna kan utnyttja vid kontring.

Roma misslyckas med att vinna tillbaka bollen högt upp på Cagliaris planhalva. För långsam reaktion från den som ska sätta första pressen, men även från de spelare runtomkring som måste kliva närmare upp på sina motståndare. Cagliari får tid att spela sig ur denna situation. 

Båda Romas ytterbackar befinner sig högt upp när Sampdoria kontrar. Anfallaren Zapata utnyttjar detta genom att vika ut till höger. 

Med tanke på att båda ytterforwards faller ganska långt tillbaka i försvarsspelet är vägen lång för dom när laget vunnit tillbaka bollen. Även om den första passningen snabbt kommer upp till Dzeko så hinner inte ytterforwards löpa in i ytan bakom motståndarnas backlinje innan det är för sent. Konsekvensen blir att Roma istället säkerhetsställer bollinnehavet vid de offensiva omställningarna.

SAMMANFATTNING

Di Francesco är en långsiktig tränare som behöver tid att bygga detta Roma. Laget kan gå från att i perioder spela en tempofylld fotboll med mycket dynamik till att i andra perioder nästintill förlora all intensitet. Försvarsspelet har brister som blir väldigt synliga när motståndarna har tillräckligt mycket skicklighet för att utnyttja dessa. Det handlar främst om ytorna som Roma bjuder på framför sin backlinje, där den defensiva mittfältaren blir väldigt ensam. Kan Di Francesco justera bristerna i försvarsspelet samt få laget att bibehålla en högre intensitet under matcherna kan Roma bli ett lag som på riktigt utmanar om Scudetton.

 

Kommentera artikel