Taktisk laganalys: Napoli

Det var 27 år sedan Napoli vann sin senaste Scudetto. Snart kan väntan vara över för de ljusblåa som den här säsongen har gått som tåget i Serie A. Vi ska nu ta en titt på hur Napoli spelar sin attraktiva fotboll.

Matcher som har analyserats för att ta fram denna laganalys:

Napoli- Feyenoord, Champions League, 2017-09-26

Roma- Napoli, Serie A, 2017-10-14

Manchester City- Napoli, Champions League, 2017-10-17

UPPSTÄLLNINGAR

 

 

TRÄNAREN: MAURIZIO SARRI

Det finns en rad med tränare i dagens europeiska toppfotboll med stora spelarkarriärer att luta sig tillbaka emot. Maurizio Sarri är inte en av dom. Efter sin karriär som spelare på amatörnivå började Sarri träna olika klubbar i de lägre divisionerna i Italien för att sedan successivt avancera uppåt i seriesystemet. Det stora genombrottet kom i Empoli för den passionerade Sarri, som lyckades föra tillbaka den lilla Toscana-klubben tillbaka in i den italienska fotbollens finrum. Framgångarna med Empoli tog Sarri vidare till sin födelsestad Neapel där han äntligen skulle få kliva upp på den stora scenen och testa sina idéer på ett titeltörstande Napoli. Hittills har det blivit en 2:a och en 3:e placering för Sarri i Napoli, men framförallt har laget fått mycket beröm för sitt vackra spel som den här säsongen även utvecklats ytterligare en dimension.

ANFALLSSPEL

Med ett stort tålamod vill Napoli spela sig ur nästa alla situationer med många passningar inom det egna laget. Den allra viktigaste fasen i anfallsspelet är uppbyggnadsspelet där Napoli konstant söker numerära överlägen för att hitta en fri spelare som kan avancera vidare i planen. Mittbackarna samt den mycket spelskicklige defensiva mittfältaren Jorginho bildar en diamant med målvakten José Reina som gärna finns med som ett spelalternativ. Mittfältarna rör sig hela tiden mot nya ytor för att dra med sig motståndare, vilket då frigör någon annan medspelare. Prioritet är att hitta en omarkerad Jorginho, som kan slå de längre passningarna i djupled.

Målvakten Reina bildar en diamant med mittbackarna och den defensiva mittfältaren.

I uppbyggnadsfasen skapar Napoli numerära överlägen för att kunna spela sig ur situationer. Här ser vi återigen en diamant (Målvakt-Mittbackar-Defensiv mittfältare) när laget lyckas spela sig förbi Romas press. 

Allan rör sig mot bollhållaren (Hysaj) och drar med sig sin motståndare. På så sätt frigör han Jorginho som får en fri yta. 

Jorginhos favoritläge. Rättvänd med boll utan press på sig. Passningen slås till Lorenzo Insigne som löper in bakom Feyenoords relativt höga backlinje. 

Variationen i spelet ökar när Napoli har bollen på offensiv planhalva, även om laget fortfarande är väldigt noggranna med att inte förlora sitt bollinnehav i känsliga lägen. Riskerna tas främst på kanterna där José Callejon och Insigne gärna utmanar en mot en. Laget varierar gärna korta med längre passningar där de först börjar med 2-3 kortare passningar för att ”locka upp” motståndarna.

Napoli ”lockar upp” motståndarna med ett par kortare passningar för att skapa yta. I det här fallet skapas ytan bakom Feyenoords mittfält som Insigne kan utnyttja. 

Laget täcker flertalet linjer i spelplanen, både i vågrätt och lodrätt riktning, dels att ge bollhållaren så många alternativ som möjligt men även för att behålla ett adekvat avstånd mellan positioner och lagdelar som ger laget bättre möjligheter att senare komma till avslut samt för att vinna tillbaka bollen när de förlorat den. I matchen mot Roma gick högerbacken Elseid Hysaj in mer centralt för att bilda en trebackslinje när laget hade bollen högre upp i planen. Callejon fick då stå för bredden på högerkanten medan vänsterbacken Faouzi Ghoulam som vanligt rörde sig högt upp på sin vänsterkant.

Mot Roma klev högerbacken Hysaj in mer centralt när laget hade bollen för att bilda en backlinje med tre spelare. 

Ghoulam kliver högt upp på sin kant medan Callejon garanterar bredd på högerkanten. Napolispelarna täcker spelytan med diagonala avstånd, vilket ger bollhållaren flera passningsalternativ. 

FÖRSVARSSPEL

Den höga pressen är något som är väldigt utmärkande för Napoli. De pressar motståndarna där de har bollen för att så snabbt som möjligt återfå bollinnehavet. Ytterforwards samt de två offensiva innermittfältarna hjälper den centrala anfallaren att pressa på motståndarnas backlinje där de försöker styra spelet ut mot kanterna genom att skära av och täcka passningsvägar in centralt.

Hamsik har klivit upp för att pressa på Manchester Citys bollhållare. Insigne positionerar sig bakom Hamsik för att täcka passningsvägen in centralt till Kevin De Bruyne. När passningen går vidare ut mot kanten kliver Insigne upp för att sätta press. 

Napoli vill styra motståndarna ut mot kanterna där det är lättare att vinna tillbaka bollen. Här ser vi Mertens styra ut Romas bollhållare samtidigt som Callejon med sin position tvingar passningen att gå till Romas vänsterback Aleksandar Kolarov.

När laget försvarar sig på egen planhalva kliver ytterforwards ner i mittfältslinjen och formationen blir då ett 4-5-1.

 

Bristerna i Napolis försvarsspel finns främst i det egna straffområdet. Det händer allt för ofta att spelarna bara tittar på bollen och missar att de även behöver se motståndarna, vilket leder till att positioneringen blir fel.

Mot Manchester City blev Napolis brister i försvarsspelet tydliga. Samtliga spelare i Napoli tittar här bara på bollen och missar därmed markeringen framför det egna målet. 

Återigen tittar försvararna bara på bollen, vilket gör att positioneringen blir helt fel i markeringsspelet. Gabriel Jesus gör här 2-0 till Manchester City. 

OMSTÄLLNINGAR 

Med tanke på att laget täcker så mycket yta och har ett så pass bra positionsspel när de anfaller är det lätt att direkt vinna tillbaka bollen när de förlorat den. När de sedan vunnit tillbaka den igen söker de gärna en snabb passning i djupled, ofta på Insigne, för att snabbt komma till avslut.

Napoli har förlorat bollen, men vinner tillbaka den snabbt p.g.a. att spelarna är så pass bra placerade i sitt anfallsspel.

Ännu en snabb defensiv omställning av Napoli där de gör det svårt för Roma att spela sig ur situationen. 

SAMMANFATTNING 

Många lag har inspirerats av ”possessionfotbollen” de senaste åren. Napoli använder inte sitt possessionspel för sakens skull, utan till att kontrollera spelet för att inte låta motståndarna få farliga kontringslägen samt att konstant dra motståndarna ur sina positioner vilket då leder till att andra ytor öppnas upp. Syftet är alltid att avancera och så småningom komma till avslut. Många gånger kommer laget till avslut genom att de vunnit tillbaka bollen på motståndarnas planhalva för att sedan slå en snabb passning i djupled. En viktig faktor i Napolis attraktiva fotboll är deras presspel som gör att de kan vinna bollen högt upp och på så sätt dominera matcherna på motståndarnas planhalva.

Kommentera artikel