Taktisk laganalys: Lazio

I laganalyserna kommer jag analysera Serie A-lagen mer genomgående och bryta ner dessa i följande delar:

– Tränaren

– Uppställningar

– Försvarsspel

– Anfallsspel

– Omställningar (defensiva och offensiva)

Först ut är Lazio. Ett lag som överraskade många förra säsongen och som nyligen också tog hem Italienska supercupen. Följande matcher har jag analyserat till denna laganalys:

Juventus- Lazio, Supercoppa italiana, 2017-08-13

Lazio- Spal, Serie A, 2017-08-20

Chievo- Lazio, Serie A, 2017-08-27

TRÄNAREN:

Simone Inzaghi

I skuggan av sin bror Filippo ”Super-Pippo” Inzaghi har Simone kämpat i det tysta. Som spelare blev han aldrig lika stor som sin storebror även om det fanns vissa likheter i spelstilen och att han ändå spelade ett antal säsonger i Serie A där han ibland blixtrade till för sitt Lazio. När Simone Inzaghi la skorna på hyllan tog det inte länge innan han blev ungdomstränare i klubben och några år senare fick han temporärt hoppa in som huvudansvarig för A-laget efter att Stefano Pioli sparkats. Inför säsongen 2016/2017 var tanken att Marcelo Bielsa skulle ta över rodret i Lazio, men den galne argentinska tränaren avgick efter bara 48 timmar och vips så var Simone Inzaghi tillbaka igen. Den här gången i en permanent roll. Många Lazio-supportrar var nog tveksamma till den oprövade Inzaghi som tränare, men det har hittills visat sig vara ett väldigt lyckat drag och Inzaghi har i stället fått en ännu större plats i fansens hjärtan.

UPPSTÄLLNINGAR:

FÖRSVARSSPEL:

Lazio är inte särskilt intresserade av att pressa motståndaren högt upp i planen bortsett från stunder då man jagar ett mål, som exempelvis i premiärmatchen mot Spal. I stället föredrar man att hålla laget kompakt på egen planhalva eller starta sin press strax ovanför halvplan. Många lag som spelar 3-5-2 går över till ett 5-3-2 i försvarsspelet. Lazio gör någonting mittemellan. Yttermittfältarna ligger kvar relativt högt upp så länge man inte blir tvingade att gå ner i backlinjen. När Juventus exempelvis flyttade upp sina yttrar högt upp blev Senad Lulic och Dusan Basta  nertryckta.

Lazio försvarar sig lågt. Högermittfältaren Basta trycks ner till backlinjen medans vänstermittfältaren Lulic kan stanna högre upp på sin kant. 

På mittfältet släpper Lazio igenom väldigt lite. Där har man Lucas Leiva, Marco Parolo och Luis Alberto som följer med sina motståndare, täcker passningsvägar och täcker upp för varandra. De samarbetar på ett utmärkt sätt med anfallarna Ciro Immobile och Sergej Milinkovic-Savic vilket gör att avståndet mellan lagdelarna är alltid väldigt nära. Mot Juventus klev Luis Alberto upp från sin mittfältsposition och skulle tillsammans med Immobile samt Milinkovic-Savic störa Juventus uppbyggnadsfas och då framförallt Miralem Pjanic. De tre spelarna jobbade tillsammans för att göra det svårt för Juventus att spela in bollen centralt och i stället tvinga mittbackarna att spela ut mot kanterna.

Luis Alberto gick upp och samarbetade med Milinkovic-Savic samt Immobile för att störa Juventus uppspel. Det blev svårt för Juventus att spela in bollen centralt. 

Mot Chievo gick antingen Luis Alberto eller Milinkovic-Savic ner på mittfältet tillsammans med Lucas Biglia och Parolo och bildade då en linje med tre spelare där den spelaren som var närmast Chievos bollhållare gick upp medans de andra två låg bakom för att ge understöd och täcka ytor.

Mot Chievo försvarade Lazio med två anfallare och tre centrala mittfältare

På kanterna samarbetar yttermittfältaren och den närmaste centrala mittfältaren och försöker då skapa en 2v1 eller 2v2 situation. Oftast kliver yttermittfältarna upp för att pressa motståndarnas kantspelare och lämnar därför en stor yta bakom sig. De tre försvarsspelarna rör sig helst inte ut kanterna utan stannar centralt.

Yttermittfältare och central mittfältare skapar en 2v1 situation på kanten. De tre försvararna stannar alltid centralt.

ANFALLSSPEL

I uppbyggnadsfas spelar Lazio långsamt upp bollen med korta passningar mellan försvarare och mittfältare där man söker en fri spelare antingen centralt eller på kanten för att sedan kunna avancera. De tre försvararna ökar sitt avstånd mellan varandra och när någon av dessa har möjlighet driver man gärna bollen framåt förbi motståndarnas första linje.

Lazios tre försvarare vill gärna hitta en möjlighet att driva förbi motståndarnas första linje

Lite högre upp i planen börjar laget söka passningar bakom eller framför backlinjen på sina offensiva spelare och då främst på Immobile som gärna rör sig över stora ytor och är svår för motståndarna att läsa av. Yttermittfältarna går högt upp och garanterar bredd i spelet medans de centrala mittfältarna är dynamiska och rör sig över stora ytor.

Lazio vill gärna hitta en rörlig Immobile bakom eller framför backlinjen

Lazio har bollen på offensiv planhalva och spelar nu 3-4-2-1. Yttermittfältarna Basta och Lulic garanterar bredd. 

När Lazio kommer in i avslutsfas söker man gärna den snabba passningen bakom motståndarnas backlinje. Ofta är det Immobile som börjar bakom sin försvarare och sen diagonalt fram mot öppen yta. Vid inläggssituationer brukar 3-4 spelare ta löpningar in i straffområdet.

2-0- målet mot Juventus. 3v3 i straffområdet vid inlägget

OMSTÄLLNINGAR

Som vi tidigare tog upp är Lazio inte särskilt intresserade av att pressa högt upp på motståndarnas planhalva. Är läget däremot rätt, d.v.s. att man är rätt organiserade och det finns många spelare nära bollen, vill man snabbt ta tillbaka bollen när man förlorat den genom en aggressiv press från samtliga spelare. Skulle pressen misslyckas drar man snabbt tillbaka laget och blir samlade på egen planhalva.

Vid offensiv omställning söker laget en snabb passning i djupled om ytorna finns. Skulle motståndarna vara välorganiserade väljer Lazio i stället att dra ner på tempot och behålla bollen inom laget.

Lazio har vunnit tillbaka bollen mitt på planen. Snabb passning i djupled mellan Juventus mittbackar till Immobile som senare får straff.

SAMMANFATTNING

Simeone Inzaghi har visat sig vara extremt skicklig på att spela efter sitt material och kunna ändra om i sin 3-5-2-uppställning beroende på hur motståndarna spelar. Lazio är kompakta i sitt försvarsspel och ger väldigt lite yta till motståndarna på egen planhalva. När laget vinner bollen finns det gott om individuell skicklighet längst fram som man gärna utnyttjar och framförallt är Immobile en spelare som ger Lazio ytterligare en dimension i anfallsspelet. I matchen mot Spal lyckades inte Lazio sätta dit bollen och man hade svårt att skapa de där riktigt heta målchanserna. Det blev mycket inlägg vilket Spal-försvararna lärde sig att läsa. Mot Juventus och Chievo hade inte Lazio bollen lika mycket och i stället tillgavs man fler kontringslägen. Någonting som Lazio trivs med.

Kommentera artikel