Taktisk laganalys: Juventus

Då var det dags för laganalys igen. Denna gången ska vi ta en närmare titt på mesta mästarna Juventus som siktar mot sitt sjunde raka ligaguld. Följande matcher har analyserats för att ta fram denna laganalys:

Barcelona- Juventus, Champions League, 2017-09-12

Sassuolo- Juventus, Serie A, 2017-09-17

Juventus- Olympiakos, Champions League, 2017-09-27

TRÄNAREN

Massimiliano Allegri

När Antonio Conte plötsligt valde att kliva av tränarjobbet i Juventus inför säsongen 2014/2015 var det nog många som tvivlade på att Den gamla damen skulle fortsätta sin dominans i Serie A. Valet till att efterträda Conte föll på Massimiliano Allegri som säsongen innan fått sparken från konkurrenten Milan efter en längre tids misslyckade resultat. Allegri hämtades till Milan från Cagliari där han hade gjort ett imponerade jobb och visat prov på ett stort taktiskt kunnande. Första året i I Rossoneri blev en succé då han förde klubben till sitt första ligaguld på sju år, men det blev också det enda riktigt stora triumfen för Allegri som under sista tiden i Milano fick utstå en hel del kritik för lagets prestationer. Det var därför inte många Juventus-supportrar som jublade när Allegri blev presenterad som Contes efterträdare. Tvivlarna tystnades snabbt och Allegri har på sina tre år i klubben tagit hem tre ligatitlar samt fört Turin-laget till två Champions League-finaler. Något som varit Allegris styrka under alla år är den taktiska flexibiliteten, vilket varit en stor del i Juventus framgångar. Laget har ändrat formation från det 3-5-2 som implicerades under Conte till ett 4-2-3-1 med flera olika skepnader. I vissa matcher kan Juventus ändra sin formation helt och hållet för att utnyttja motståndarnas brister. Ett exempel på det såg vi i förra årets Champions League-semifinal mot Monaco då Juventus gick över till ett 3-4-3 och lyckades öppna upp ett annars så välorganiserat Monaco-försvar.

 

UPPSTÄLLNINGAR

 

FÖRSVARSSPEL

Juventus är ett lag med stor variation i sitt spel som växlar mellan olika formationer beroende på vilken fas i spelet laget befinner sig i. När de pressar högt upp på motståndarnas planhalva använder sig laget av en 4-4-2-formation där de försöker skära av så många spelalternativ för motståndarlaget som möjligt. Mot Barcelona ville Juventus i perioder vinna bollen högt upp i planen men samtidigt inte ge för mycket yta bakom sin backlinje. En svår uppgift som vi alla vet är att krympa ytorna för Lionel Messi, något som Juventus misslyckades med i matchen.

Juventus ville störa Barcelona högt upp i planen. I det här läget använder sig Juventus av en 4-4-2 formation där yttermittfältarna är beredda att skära av två passningsalternativ. Backlinjen stannade längre ner för att minimera ytorna bakom sig och i stället lämnades det mycket yta mellan backlinjen och mittfältet.

Upprinnelsen till Barcelonas 1-0-mål. Juventus har misslyckats med sin press och täcker inte ytan framför backlinjen. Vem är det som står där? Jo, Lionel Messi…

Messi blir återigen fri i ytan framför Juventus backlinje. Blaise Matuidi upptäcker för sent att han befinner sig i fel position. Dessa misstag kostade Juventus matchen. 

Allegri kan formera om laget beroende på hur motståndarlaget spelar. Det är inte helt ovanligt att se Juventus försvara sig lågt i en 5-4-1 eller 5-3-1-1-formation, men som oftast formerar sig laget i en 4-4-1-1-formation när de faller tillbaka i ett lågt försvarsspel. Prioritet är då att stänga de centrala ytorna för motståndarna.

Juventus försvarar sig lågt i ett 4-4-1-1. 

Avståndet mellan mittfältarna är väldigt kort. Paulo Dybala hjälper till så att ingen av de två defensiva mittfältarna behöver dras ur sin position.

ANFALLSSPEL

Precis som i försvarsspelet är Juventus väldigt flexibla även när de har bollen. De spelar sig upp med passningar längs marken och söker så snabbt som möjligt en fri spelare för att kunna avancera till motståndarnas planhalva. Skulle inte en fri spelare vara tillgänglig har försvararna inga problem att spela upp på en markerad spelare, som i sin tur snabbt spelar vidare bollen framåt. Den ena av de centrala mittfältarna (oftast Miralem Pjanic) kommer långt ner för att hämta bollen, medans Dybala vill hitta ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält eller kliva ut mot någon av kanterna. Juventus formerar sig i en 4-3-3-formation i anfallsspelet där de trycker upp båda ytterbackarna och de två yttermittfältarna kan kliva in centralt för att skapa yta åt ytterbackarna. Framförallt är det Mario Mandzukic som gärna rör sig in i en mer central position.

I uppbyggnadsfas söker Juventus snabbt en fri spelare som kan avancera in på motståndarnas planhalva. 

Försvararna räds inte att spela upp på markerad spelare. Den markerade spelaren som får bollen försöker snabbt spela bollen vidare framåt till en fri spelare. 

Mot Sassuolo lämnade Dybala sin centrala position och gick ut för att överbelasta högerkanten. Tillsammans med Stephan Lichtsteiner och Juan Cuadrado skapade de en triangel.

När Juventus är i anfallsspel använder de sig som oftast av en 4-3-3-formation. 

Inne på motståndarnas planhalva har Juventus ingen stress. De vill gärna variera sitt spel med korta passningar, spelvändningar samt längre passningar över motståndarnas backlinje. En vanlig metod för att komma till avslut är inlägg, där de har starka pjäser som Gonzalo Higuain och Mario Mandzukic som de flesta försvar har problem att försvara sig emot.

På offensiv planhalva varierar Juventus spelet med korta passningar, spelvändningar, passningar i fri yta bakom motståndarnas mittfält och långa passningar över motståndarnas backlinje. Mot låga försvar som Olympiakos vill de gärna spela bollen ut mot kanten för att senare komma till inlägg. 

OMSTÄLLNINGAR

Något som kännetecknar Juventus är deras noggrannhet i spelet. Så även i omställningsspelet. De har inte bara en sann princip att följa, utan väljer det alternativ som passar situationen bäst. När laget vunnit tillbaka bollen söker de den snabbaste vägen framåt när möjligheten finns (exempelvis när motståndarna har få spelare på rätt sida av bollen), annars säkrar de bollinnehavet och lugnar ner spelet. Vid defensiva omställningar är prioriteten att snabbt hitta sin rätta försvarsorganisation. Finns det sedan möjlighet att vinna tillbaka bollen snabbt så sätter de press på motståndarnas bollhållare. Eftersom båda Juventus ytterbackar kliver högt upp i anfallsspelet lämnas det stora ytor bakom dem som motståndarna kan utnyttja när de vunnit tillbaka bollen. Skulle motståndarlaget lyckas med en passning bakom någon av ytterbackarna är däremot Juventus mittbackar skickliga på att lösa den situation som uppstår.

Juventus har vunnit tillbaka bollen. Sassuolo står högt upp med många spelare och har lämnat mycket ytor, då söker Juventus en snabb längre passning framåt.

Farlig kontring för Olympiakos. Båda Juventus ytterbackar har klivit högt upp och mittbackarna står inför en 2v2 situation som de mycket smart lyckas lösa.

SAMMANFATTNING

Det går aldrig att ta ifrån Allegri den taktiska intelligens han besitter. Juventus är ett lag som anpassar sig efter hur motståndet spelar, men lyckas alltid behålla sina huvudprinciper, där det också finns mycket utrymme till variation. De kan pressa högt upp i en formation för att några minuter senare försvara sig lågt i annan formation. Organisationen finns alltid där. Allegri lyckas även dra nytta av sina spelares styrkor genom att ge dem roller och direktiv som är bäst lämpade för dem. Dybala som söker upp de fria ytorna framför motståndarnas backlinje eller på kanterna och Mandzukic som från sin vänsterposition kliver in en mer central anfallsposition för att bidra med sin styrka och sitt huvudspel är två exempel på hur Allegri försöker nyttja de spelaregenskaper som finns i laget.

Kommentera artikel