Taktisk analys: Roma-Lazio

Ett glödhett derby väntade i Rom mellan två formstarka lag som båda är med i jakten på serieledande Napoli. Skulle Simone Inzaghis Lazio återigen stå för en taktisk triumf, eller skulle Eusebio Di Fransesco höja sitt förtroendekapital genom att vinna sitt första Rom-derby som tränare.

Uppställningar:

 

Lazio har skiftat formation friskt den här säsongen, även om laget alltid hållit fast vid sin trebackslinje som i försvarsspelet övergår till en fembackslinje. I den här matchen var det Senad Lulic och Adam Marusic som tryckte upp högt upp längs kanterna när laget hade bollen för att sedan snabbt kliva ner i backlinjen när det var dags för försvarsspel. Med Luis Alberto släpandes bakom en ensam Ciro Immobile på topp skulle Lazio få ett numerärt överläge på det centrala mittfältet där de fyra centrala mittfältarna bildade en diamant. Men genom att flytta bollen från den ena kanten till den andra drog Roma ut Lazios mittfältare från sina positioner vilket ledde till att ytor skapades centralt för Roma att spela in bollen i.

Lazio med fyra centrala mittfältare som bildade en diamant i försvarsspelet. Romas plan var att hitta ytorna bakom Lazio-mittfältarna Marco Parolo och Sergej Milinkovic-Savic. 

Återigen en fri Roma-spelare bakom Parolo som är beredd på att bollen ska spelas ut mot kanten. 

Lucas Leiva fick för stora ytor att försvara. Roma lyckades ett flertal gånger spela sig igenom Lazios mittfält i den första halvleken. 

På offensiv planhalva sökte sig Roma ut mot vänsterkanten där de hade Diego Perotti och Aleksandar Kolarov som hittade kombinationer tillsammans med antingen Edin Dzeko eller någon av de centrala mittfältarna. Lazios Bastos visade tydligt upp sina brister i försvarsspelet, framförallt när han orsakade den straff Roma fick i början av den andra halvleken.

Ett av många Roma-anfall på vänsterkanten. Bastos följer med Perotti som rör sig mot bollhållande Kolarov. Kevin Strootman löper in i ytan som Bastos lämnat efter sig. 

Från sekund ett ville Roma stressa Lazio till tidiga bolltapp genom ett aggressivt presspel där laget skickade upp  flera spelare för att inte ge Lazio-spelarna någon tid med bollen.

Lazio-försvararna blev stressade av Romas aggressiva press. Det blev ofta långa bollar i intet, eller så vann Roma tillbaka bollen högt upp. 

När Lazio vann tillbaka bollen slog de snabbt en längre passning, oftast ut mot någon av sina yttrar. Det var från kanterna som Lazio skapade de flesta av sina chanser, då Romas fyrbackslinje centrerade kraftigt för att krympa ytorna för Immobile. Vid inläggsituationer sökte Lazio oftast den bortre ytan som Roma tidigare under säsongen haft problem med att försvara.

Lazio ville snabbt hitta spelvändningar till någon av sina yttrar som klev högt upp när laget hade bollen. Romas fyrbackslinje håller ett väldigt nära avstånd vilket gjorde att det fanns gott om yta på kanterna. 

Roma har haft problem den här säsongen att försvara den bortre ytan i straffområdet. Här är det två fria Lazio-spelare som viftar längst bort medans Roma-försvararna tittar på bollen. 

Jordan Lukaku får en helt fri yta i bortre delen i straffområdet. Återigen tittar Roma-försvararna bara på bollen. 

Efter det tidiga 1-0-mål i den andra halvleken blev Roma ännu aggressivare i sitt presspel. Ett presspel som resulterade i ett 2-0-mål när Bastos trodde han hade all tid i världen men i stället blev av bollen långt ner på egen planhalva. Det tog då inte lång tid innan Inzaghi valde att byta in Nani samt Lukaku. Lazio gick över till en 3-4-1-2-formation som i vissa stunder kunde likna en 3-2-1-4-formation med tanke på yttrarnas utgångspositioner i anfallsspelet.

Lazio var tvungna att gå mer på offensiven efter två tidiga Roma-mål i den andra halvleken. Immobile fick sällskap av Nani. På vänsterkanten fick laget mer offensiv kraft med Lukaku. 

Det blev en liten forcering av Lazio den sista halvtimmen vilket ledde till ett reduceringsmål av Immobile på straff, men Roma kontrollerade ändå händelserna och lyckades hålla undan i säsongens första Derby della Capitale. 

SAMMANFATTNING

Hatten av för Eusebio Di Fransesco som successivt utvecklat detta Roma efter sina idéer. I detta derby lyckades Roma dels luckra upp ett annars så tätt Lazio-försvar, men även se till att Immobile inte fick de kontringsytorna han så gärna vill åt. Lazio blev stressade till misstag av ett aggressivt Roma som fick ännu mer energi efter det tidiga 1-0-målet i andra halvlek. Fortfarande har Roma brister att jobba på i sitt försvarsspel, framförallt i eget straffområde där spelarna har problem med markeringsspelet. Även om laget väljer att spela zonspel måste spelarna ha koll på både boll och motståndare. För Lazios del gäller det att snabbt komma på rätt spår igen. De behöver lösa organisationen på det centrala mittfältet i försvarsspelet samt utveckla sitt anfallsspel för att få mer variation.

 

Kommentera artikel