Taktisk analys: Roma-Inter

Luciano Spalletti var tillbaka i Rom för att möta sin förra klubb Roma som numera tränas av Eusebio Di Francesco. Två tränare som tidigt vill sätta prägel på sina nya lag och som båda vann sina respektive matcher i premiäromgången.

Startuppställningar:

Inter började matchen direkt med ett aggressivt presspel där man ville vinna bollen högt upp på Romas planhalva. Borja Valero gick upp och pressade Romas backlinje tillsammans med Mauro Icardi medans yttrarna Ivan Perisic och Antonio Candreva oftast stannade bakom tillsammans med balansspelarna Matias Vecino och Roberto Gagliardini för att skapa ett numerärt överläge centralt. Roma blev stundtals stressade i sina uppspel och hade svårt att hitta sina centrala mittfältare.

Borja Valero gick upp och pressade Romas backlinje tillsammans med Icardi. De låste Romaförsvararna till en sida och förhindrade därmed spelvändning. På bilden ser vi Aleksandar Kolarov som blev stressad av Icardis press och kände sig tvungen att spela bollen vidare längs kanten.

När Roma tvingades spela upp bollen på kanterna till sina yttrar Diego Perotti och Grégoire Defrel följde Inters ytterbackar med i ryggen och tillät dem inte att få vända upp. För att skapa yta centralt gick ibland någon av Romas centrala mittfältare ut mot kanten och drog då med sig en Inter-mittfältare.

Inters ytterbackar Danilo D’Ambrosio och Yuto Nagatomo följde med Romas yttrar och höll dem felvända.

Kevin Strootman rörde sig ut mot kanten, drog med sig Gagliardini, och skapade därmed yta centralt.

Roma blev farliga när man kunde etablera spelet på offensiv planhalva, då man fick in Perotti i en mer central position och Kolarov kunde flytta högre upp. Det kanske största anfallsvapnet laget har är inlägg på sin stora anfallare Edin Dzeko och det var även så 1-0-målet kom till i den första halvleken när Inter-försvararna inte visste vem som skulle följa med Dzeko.

Dzeko drog med sig Milan Skriniar. Perotti löpte in i ytan som Dzeko hade skapat. Kolarov kunde flytta upp i ytan som Perotti lämnat efter sig.

Roma försvarade sig i en 4-5-1 formation där yttrarna ofta blev nertryckta långt ner och de centrala mittfältarna hade svårt att täcka passningsvägar. Inter kunde alldeles för enkelt spela sig in mellan Romas mittfält och backlinje.

Inter ”slår ut” Romas mittfältslinje på en passning.

Till den andra halvleken gjorde Inter en förändring direkt. Ut gick Gagliardini och in kom Joao Mario som tog en offensiv mittfältsposition medans Borja Valero klev ner ett steg och spelade balansspelare tillsammans med Vecino. Inter började trycka upp sina ytterbackar högre upp och försökte oftare spela in bollen bakom Romas backlinje, antingen på Icardi eller på sina yttrar. Romas högerback Juan Jesus hade en del problem på sin kant där han ställdes mot kroaten Perisic och i straffområdet hade Roma bekymmer med sitt markeringsspel.

Roma släpper en helt fri yta på bortre som inhopparen Joao Mario hittar.

Även Roma började spela ett mer direkt anfallsspel i andra halvlek och det fanns lägen för hemmalaget att göra 2-0. Istället kunde Icardi både kvittera och så småningom också göra 1-2. Bristerna i Romas försvarsspel blev ännu mer tydliga.

Upprinnelsen till 1-2. Återigen kunde Inter spela sig förbi Romas mittfält på en passning. Den här gången var det Joao Mario som fick bollen i en fri yta.

Roma tryckte på för ett kvitteringsmål men Inter kunde i stället kontra in 1-3 efter att Joao Mario vunnit bollen på egen planhalva.

SAMMANFATTNING

En tung och imponerade seger av ett nytt Inter som nu spelar med mer aggressivitet och är bättre organiserade än vad man varit de senaste säsongerna. Milanolaget började med en hög press i ett 4-4-2 för att i vissa perioder under matchen gå över till lägre försvarsspel i ett 4-5-1 där man gjorde det trångt för Roma att spela in centralt. Borja Valero och Vecino kan visa sig bli två väldigt viktiga tillskott i Inter denna säsong och frågan är om inte Spalletti väljer att börja med Borja Valero i en mer defensiv roll tillsammans med Vecino till nästa match. Roma var som bäst när man hade bollen högt upp på Inters planhalva då man visade mycket dynamik och kreativitet vilket även ledde till ett flertal målchanser. Däremot har försvarsspelet ännu inte satt sig i Di Francescos lagbygge och bristerna blev tydliga i denna match.

Kommentera artikel