Taktisk analys: Lazio- Napoli

Världens vackraste liga är äntligen i gång igen, hetare än på länge. Den här säsongen kommer jag försöka utveckla ”Halldins taktikanalys” en aning med att analysera ligan i större drag. Taktiska trender, spelidéer, statistik och diskussioner är några saker som kommer dyka upp här under säsongens gång. Vi börjar däremot med en klassisk matchanalys. Den första omgången bjöd på ett stormöte direkt i Rom, där Lazio tog emot Napoli.

UPPSTÄLLNINGAR

Vi har inte direkt fått se någon tränarkarusell i Serie A under sommaren. Den enda av storklubbarna som går in med en ny tränare till säsongen är Napoli, där Carlo Ancelotti ersatt Maurizio Sarri. Under de senaste åren har vi blivit vana att se Napoli bjuda på en oerhört vacker fotboll, men ligatiteln som hela Neapel suktar efter har däremot uteblivit, vilket den rutinerade Ancelotti nu ska se till att ändra på. Ancelotti är ingen tränare som brukar revolutionera sina lag spelmässigt, utan i stället anpassar han sig till ett spel som laget är bekväma med. I den här matchen kunde vi däremot se några nya inslag i Napolis spelmodell, framförallt defensivt där laget inte pressade lika aggressivt som tidigare.

Vi fick se ett mer taktiskt flexibelt Napoli som här försvarar sig relativt lågt i en 4-5-1-formation. Arkadiusz Milik såg till att täcka passningsvägen till Milan Badelj. 

När Napoli hade bollen sökte de främst passningar in centralt, där Lazio till en början gjorde det väldigt trångt med sina fyra centrala mittfältare.

Med fyra centrala mittfältarna såg Lazio till att de hade ett numerärt överläge centralt. 

Det blev trångt för Napoli på mitten. När de väl kunde spela in bollen var flera Lazio-spelare direkt på bollhållaren. 

En av få gånger som Napoli lyckades få en rättvänd bollhållare utan press på mitten. Lazios backlinje står högt upp utan att falla, men Insigne tar inte löpningen i djupled som hade kunnat leda till ett friläge. 

Lazio är ett av få topplag i Europa som inte följt med strömmen när det kommer till att värdera possession. I stället för att med korta passningar spela sig successivt framåt så söker laget antingen den direkta passningen på Ciro Immobile eller en snabb spelvändning ut mot sina yttrar. Det var även med en snabb längre passning i djupled mot Immobile som Lazio tog ledningen i den 25:e minuten.

Lazio är inte särskilt intresserade av hålla bollen inom laget långa stunder. För det mesta söker de antingen en snabb passning i djupled på Immobile…

…eller en snabb spelvändning (krossboll) ut mot ytter på icke-bollsida.

Napoli hade svårt att spela sig igenom Lazios mittfält, men ju längre matchen led ju mer började laget spela en tidigare boll ut mot vänsterkanten där de sedan antingen valde att spela bakom Lazios högerback Adam Marusic eller spela in centralt till sin store anfallare Milik. Bristerna i Lazios backlinje blev även mer tydliga när Napoli skruvade upp tempot.

Ett lågt försvarande Lazio i en 5-3-1-1-formation. Prioritet var att täcka de centrala ytorna, något de lyckades med till en början. Det var när Napoli valde att spela runt Lazios block som de kunde komma till avslutslägen. 

Genom att snabbt spela runt mittfältsblocket kunde Napoli få stora ytor på kanterna eftersom Lazios centrala mittfältare inte hann flytta över mot bollsida. 

I den andra halvleken sökte sig Napoli ännu mer ut mot vänsterkanten där de skapade numerära överlägen. 

Det blev större hål i Lazios försvarsspel. Här är upprinnelsen till 1-2-målet. Trots en fembackslinje lyckas inte Lazio försvara den bortre ytan i straffområdet vid inlägget. 

Med tanke på att Luis Alberto flyttade upp ett steg i planen hade inte heller Lazio längre något numerärt överläge centralt, vilket gjorde att Napoli oftare kunde spela sig igenom mittfältsblocket i den andra halvleken. 

SUMMERING
En match som började väldigt avvaktande i ett lågt tempo utan några riktigt heta chanser. Lazio fortsätter sakna aggressivitet i sitt försvarsspel vilket gör att laget har svårt att vinna bollen på motståndarns planhalva. I stället förlitar de sig på att vinna bollen längre ner i planen där de sedan försöker hitta den längre passningen i djupled mot Immobile. En svårighet för dem är att försvara kanterna när motståndarna spelar i ett högre tempo. De centrala mittfältarna hinner då inte ut för att hjälpa ytterbacken och i stället tvingas den närmaste mittbacken lämna sin position. Napoli under Ancelotti blir kanske inte samma attraktiva lag som under Sarri, men däremot kommer vi nog få se ett mer flexibelt lag som kan variera sitt spel i mycket högre grad.

Kommentera artikel