Taktisk analys: Juventus- Inter

Efter några säsonger av misslyckade resultat har Inter hittat tillbaka till toppen igen. Med Luciano Spalletti som tränare har Nerazzurri blivit aggressivare, men framförallt betydligt bättre organiserade än vad laget varit de senaste åren. Förutsättningarna kunde inte bli bättre inför säsongens första Derby d’Italia, med Juventus två poäng bakom serieledande Inter.

UPPSTÄLLNINGAR

Massimiliano Allegri är en tränare som inte är rädd för att anpassa formation efter motstånd. Till detta toppmöte valde Allegri att spela med en 4-3-3-formation, där den argentinska stjärnan Paulo Dybala överraskande nog inte fick en plats i startelvan. I stället startade Juventus med tre mer defensiva mittfältare i Blaise Matuidi, Miralem Pjanic samt Sami Khedira. Planen var tydlig, Inter skulle inte få möjlighet att spela sig igenom centralt. De två yttrarna Mario Mandzukic och Juan Cuadrado föll ner i mittfältslinjen när Inter hade bollen, vilket gjorde att formationen mer liknande ett 4-5-1. En av de centrala mittfältarna klev alltid upp på Inters bollhållande mittback eller defensiva mittfältare, medans Gonzalo Higuain hade som uppgift att skära av passningsvägar.

Juventus ville stänga de centrala ytorna för Inter. Den ena av de centrala mittfältarna (Matuidi på bilden) klev upp för att pressa Inters bollhållare medans yttrarna klev in i mittfältslinjen. 

Här är det Khedira som kliver upp för att pressa bollhållare. Bakom finns en linje med fyra spelare som håller ett nära avstånd. 

Inter fick äga bollen mer i första halvlek, men saknade en del tempo i sitt bollinnehav. Det låste sig ofta centralt där ytorna var små för Borja Valero, Matias Vecino Marcelo Brozovic samt Ivan Perisic som ofta kom in från sin vänsterkant.

Perisic har klivit in centralt. Även Candreva är på väg in centralt vilket gör att högerbacken D’Ambrosio kan flytta högre upp. Inter hade ofta bollen på offensiv planhalva i första halvlek där de ville överbelasta de centrala delarna, men tempot var för lågt för att kunna luckra upp Juventus försvar. 

Precis som tidigare den här säsongen var Inter extremt aggressiva i sitt presspel där de ville styra ut Juventus mot kanterna. Stundtals lyckades Juventus spela sig förbi Inters press genom att flytta bollen från kant till kant så att ytor kunde öppnas upp centralt. På offensiv planhalva sökte sig sedan Juventus som oftast ut mot kanterna där de snabbt ville komma till inläggsituationer. Inläggen från högerkanten slogs mot Mandzukic i den bortre ytan i straffområdet där Inters högerback Danilo D’Ambrosio hade det jobbigt i duellerna mot den store kroaten.

Inter ville med sin aggressiva press styra Juventus ut mot kanterna. På bilden är det Perisic som med sin position tvingar Juventus bollhållande mittback att spela bollen ut mot ytterbacken. 

Genom att flytta bollen från den ena kanten till den andra drog Juventus isär Inters försvarsspel…

…vilket gjorde att ytorna skapades centralt i planen. Till den andra halvleken spelade Inter ett lägre försvarsspel som var mer kompakt. 

De flesta av Juventus chanser skapades genom inlägg mot Mandzukic i den bortre delen av straffområdet. 

Precis som Roma har även Inter en del problem med att försvara denna yta. 

I den andra halvleken tog Juventus över bollinnehavet medans Inter blev mer kompakta i sitt försvarsspel. Det öppnades upp större ytor för de blåsvarta som även höjde sitt tempo när de vann tillbaka bollen. Roberto Gagliardini kom in i stället för Antonio Candreva. Brozovic fick då kliva ut på högerkanten samtidigt som Borja Valero fick ta över den offensiv rollen på mittfältet. Även om Inter hade fler kontringslägen i den andra halvleken hade laget svårt att hitta sin store målgörare Mauro Icardi som blev hårt uppvaktad av Juventus två mittbackar matchen igenom. Allegri valde att byta in Dybala i stället för Khedira vilket ledde till ett mer direkt spel i en 4-4-2-liknande formation. Bollen skulle snabbare slås mot någon de offensiva spelarna, men ett utmärkt försvarsspel från Milan Skriniar och Miranda gjorde att Inter fick med sig en poäng från säsongens första Derby d’Italia.

Ytorna blev större i den andra halvleken för Inter som fick fler möjligheter till kontring. 

Juventus avslutade matchen med två centrala anfallare. Inters mittbackar lyckades som oftast lösa denna 2v2-situation. 

SAMMANFATTNING

En relativt låst första halvlek följdes upp av en betydligt mer öppnare andra halva av matchen. Juventus prioritet var till en början att stänga de centrala ytorna för Inter vilket gjorde att tempot drogs ner. Ju längre matchen led ju mer ville Juventus attackera med direkta passningar mot sina offensiva spelare. De flesta av chanserna kom genom inläggssituationer där Juventus som oftast sökte Mandzukic i bortre delen av straffområdet. Inter försvarade sig lägre och mer kompakt i den andra halvleken för att sedan snabbt ställa om när de vann tillbaka bollen, men väl i avslutsfas lyckades inte laget med att hitta Icardi inne i straffområdet. I stället blev detta en match där vi fick se ett näst intill perfekt försvarsspel från båda lagens mittbackspar.

Kommentera artikel