Taktisk analys: Juventus- Cagliari

Varmt välkomna till Halldins taktikanalys. Mitt namn är Emil Halldin och på den här sidan kommer jag skriva taktiska analyser från världens vackraste liga. Jag är UEFA A-diplomerad fotbollstränare och har i 13 år tränat lag i nästan alla åldrar.

Här är några av de utbildningar jag gått:

  • UEFA A diplom
  • Football Scouting & Analysis
  • Tränarskap med inriktning fotboll
  • Tactical Periodization

Min kärlek till den italienska fotbollen föddes på 90-talet då man kunde följa “Uno Kryss Due” på söndagar och då jag föll pladask för den genuina passion italienarna visade för fotboll. Ett stort intresse jag har är att studera och analysera matcher och det hade jag tänkt dela med mig av här. Ni kommer kunna läsa enstaka matchanalyser men också laganalyser som jag lägger upp sporadiskt under säsongen. Först ut är en analys från premiärmatchen Juventus- Cagliari. Enjoy.

Startuppställningar:

Cagliari startade matchen med en relativt hög och aggressiv press i ett rakare 4-4-2 där Nicolo Barella klev ner tillsammans med sina tre mittfältskollegor för att skapa en linje med fyra. Att störa Juventus uppspel på framförallt Miralem Pjanic var en prioritet för Cagliari men i stället glömde man bort att täppa igen ytan mellan sitt försvar och mittfält där Paulo Dybala kunde cirkulera fritt.

Cagliari ville förhindra uppspel på Pjanic

 

Barella klev ner i mittfältslinjen och Cagliari spelade ett rakare 4-4-2 i försvarsspelet. Man lämnade mycket yta mellan backlinjen och mittfält. Något Dybala tackade för.

Juventus hade heller inte några större problem att spela sig ur Cagliaris press även om man ett fåtal gånger blev stressade till att slå längre passningar i tomma intet.

Cagliari hade en tydlig plan att snabbt spela bollen bakom Juventus högerback Stephan Lichtsteiner, oftast på Duje Cop som vek ut från sin centrala anfallsposition.

Cagliari ville snabbt spela bollen bakom Lichtsteiner

Den taktiska flexibiliteten och variationen i spelet präglar Massimiliano Allegris Juventus och det stora vapnet i anfallsspelet är trion Mandzukic-Dybala-Higuain. Mario Mandzukic rör sig gärna in centralt och bildar ett anfallspar med Gonzalo Higuain när laget har bollen på offensiv planhalva medans Dybala släpar bakom och söker fri yta.

En vanlig syn i Juventus anfallsspel. Mandzukic rör sig inåt och bildar ett anfallspar tillsammans med Higuain. Dybala hittar ytan bakom.

1-0 målet kommer till efter ett inlägg från Lichtsteiner där Cagliaris mittbackar inte kunde hantera en 2v2 situation mot Higuain och Mandzukic och där den senare kunde volleyskjuta bollen i mål. Cagliari får lite senare en straff efter att Juventus backlinje kommit helt fel i sin organisation och Alex Sandro sparkat ner Cop. Gianluigi Buffon räddar dock straffen och i stället ökar Juventus på till 2-0 innan halvtidsvilan när Cagliari lät Pjanic få någon sekund för mycket när han vackert frispelade Dybala.

I andra halvlek har Cagliari svårt att fortsätta med sitt aggressiva presspel från början av matchen och Pjanic, Claudio Marchisio och Dybala får betydligt mer tid med bollen centralt på planen. Dybala började röra sig mer mot högerkanten för att skapa numerära överlägen tillsammans med Juan Cuadrado vilket tillät Lichtsteiner att oftare stanna i backlinjen.

Dybala rörde sig oftare ut mot högerkanten. Lichtsteiner kunde stanna i backlinjen.

Juventus kontrollerade spelet, försvarade djupare i ett 4-4-1-1 och väntade in kontringslägen. Sami Khedira kom in i stället för Marchisio och lite senare fick även nyförvärven Douglas Costa och Blaise Matuidi göra sina debuter i den svartvita tröjan. Ytorna mellan Cagliaris backlinje blev allt större vilket också ledde till att Juventus kunde spela sig igenom till 3-0.

SAMMANFATTNING

Det är inte mycket som har förändrats i Juventus trots att man tappat sin viktiga försvarspjäs Leonardo Bonucci. Laget klev ut inför sin hemmapublik och presterade den fotboll vi blivit vana att se Juventus spela de senaste säsongerna. Ett välorganiserat och taktiskt flexibelt lag som nästan fungerar som ett självspelande piano. Daniele Rugani fick förtroendet direkt av Allegri och även om de flesta nog är överens om att det är en bit kvar till Bonuccis nivå så får man ändå ge Rugani ett godkänt betyg i denna premiärmatch. Cagliari försökte störa Juventus högt upp men gav alldeles för mycket yta mellan sina lagdelar vilket man blev straffade för. Det fanns lägen för bortalaget när Juventus förlorade sin försvarsorganisation ett par gånger i första halvlek och vänsterbacken Alex Sandro har haft betydligt bättre matcher i sin karriär. Det är inte lätt att hantera den variation och de spetsegenskaperna som finns i Juventus anfallsspel och det kommer bli allt svårare för motståndarna att få stopp på Paulo Dybala denna säsong.

Kommentera artikel