Sponsrad: Högst upp på listan: Sverige vs. Italien

Kulturella skillnader är alltid intressant att undersöka och vilken segment är inte mer spännande att göra det inom än sport? Vad brinner Sveriges befolkning för? Vad brinner Italiens befolkning för? Skiljer det sig mellan de båda och i så fall varför? Det ska vi undersöka här.

Sportens värld är förutom att vara spännande i sig också en bra termometer på ett lands hjärta och själ. Vilka sporter som är mest populära och vilka är mest älskade i Sverige kontra Italien är en indikator på landets befolkning och kultur.

Fotbollen i särklass störst

En intressant faktor när man tittar på världens länder och deras fäbless för olika sporter är hur stor fotbollen är överallt. Visste du till exempel att världen har över 256 miljoner fotbollsspelare? Mest populärt är det tydligen i Costa Rica där hela 27 % av befolkningen spelar fotboll. Det är en helt otrolig siffra. Vad säger det om kulturen i Costa Rica? En snabb analys är att land där vädret tillåter växer sporter som fotboll sig allt större. Trots att fotboll är störst även i Sverige är det betydlig skillnad i andra vanliga sporter om man jämför med till exempel Italien.

Populära sporter i Sverige

Störst tillsammans med fotbollen är ishockeyn i Sverige. Men till andra vanliga svenska sporter tillhör innebandy, bandy och handboll. En stor anledning till att just de här sporterna växt sig så starka i just Sverige handlar om den framgången vårt land sett inom sporten historiskt. Så fort ett land uppnår framgång inom en sport faller det sig naturligt att populariteten ökar. Det intressanta är snarare att istället titta på varför Sverige varit framgångsrika inom just de sporterna. Sverige har ju tveklöst ett klimat där vintersporter och inomhussporter tillåter ett bättre träningsutövande året om.

Populära sporter i Italien

I Italien ser det hela lite annorlunda ut. Självklart är fotboll störst även där. Faktum är att Italien har hela 5 miljoner fotbollsspelare. Men, utöver fotbollen regerar sporter som volleyboll, basket och cykling. Cykling är en av Italiens nationalsporter. Även här är det svårt att inte analysera kring vad olika klimat kan bidra med. Även Italien har en fallenhet för vissa vintersporter men istället skidåkning och dylikt istället för ishockey.

Vad säger det om italienare och vad säger det som svenskar? Italienare sägs vara ett eldigt folk men är basket och cykling mer passionerade sporter än bandy och handboll? Troligtvis inte. Om svaret inte finns i våra lynnen, var finns det då? Troligtvis är det mer enkelt en så. Som nämnt ovan bidrar de olika rådande klimaten i vår länder till olika förutsättningar för sporter att växa och bli stora. Cyklister har inte samma möjlighet att bli bra i Sverige som de har i Italien där de kan träna året om. Däremot kanske lynnet också är påverkat av vädret?

Artikeln är skriven i samarbete med SpinCasino.