Ranieris revansch

”Tyvärr alla Leicester-fans, ni får nöja er med en andraplats i år.”
Det skämtades friskt på sociala medier i somras när Leicester annonserade att Claudio Ranieri var klar som ny manager för klubben. Under sin 29 år långa tränarkarriär har italienaren nämligen aldrig vunnit en ligatitel. Detta trots sejourer i klubbar som Chelsea, Juventus och Roma. Andraplatserna med Chelsea säsongen 2003-2004 och Roma säsongen 2009-2010 är de bästa resultaten han mäktat med. Därför har han fått ett rykte om sig att aldrig kunna vinna en stor titel. Inför en ligamatch mot Inter 2008 hamnade dåvarande Juventus-tränaren Claudio Ranieri i en dispyt med José Mourinho. Portugisen, som då tränade Inter, hade ersatt Ranieri i Chelsea och omedelbart fört laget till ligaseger. En titel klubbens supportrar hade väntat på i 50 år.

Allt startade efter en 0-3-förlust mot Hamburg på försäsongen sommaren 2008. Ranieri tvingades försvara sig inför den samlade pressen.

– Jag är inte som Mourinho. Jag behöver inte vinna titlar för att vara säker på mig själv.

När det så var dags för säsongens första Derby d’Italia blossade dispyten upp ytterligare, till medias stora förtjusning. José Mourinho sågade sin tränarkollega längs med fotknölarna på presskonferensen innan match.

– Han har rätt i att jag kräver mycket av mig själv och jag behöver vinna för att vara säker över vissa saker. Det är därför jag har vunnit så många titlar i min karriär. Ranieri, å sin sida, har mentaliteten av en person som inte behöver vinna. Han är nästan 70 år gammal. Han har vunnit en Supercup och ytterligare en betydelselös titel och han är för gammal för att ändra sin mentalitet.

Trots att Ranieri de facto var 56 år gammal, var det ord och inga visor från portugisens sida. Hans Inter gick segrande från matchen mot Juventus och Mourinho vann sedermera Scudetton. Ranieri? Han fick sparken från Juventus efter en rad otillfredsställande resultat. Deras vägar skulle korsas redan säsongen efter när Claudio Ranieri anställdes som tränare för Roma. Hans lag var främsta titelutmanare till Mourinhos Inter och såg länge ut att kunna slå dem i kampen om Scudetton. Men trots en lång period som serieledare lyckades Ranieri inte vinna ligatiteln, den här gången heller. Mourinho gick vinnande även från denna strid och lade grunden till en historisk trippel. Till råga på allt förlorade Ranieri även cupfinalen mot just Mourinho, som nu hade växt ut till ett spöke för den ödmjuke italienaren.

Sedan dess har Ranieri och Mourinho gått skilda vägar och de hade inte stött på varandra i matchsammanhang förrän denna säsong. Tre dagar efter att Leicester slagit Chelsea med 2-1 i ligan fick Mourinho sparken. Ranieri och hans outsider-gäng har därefter marscherat mot den lika osannolika som historiska ligatiteln. Ständigt mot alla odds. Ständigt utdömda. Men när Claudio Ranieri i dag leder ut sitt manskap på arenan som brukar omnämnas som Drömmarnas Teater kan den allra största av drömmar bli verklighet. Tränaren som blivit närmast hånad för att inte kunna vinna några titlar är på väg att vinna en av Europas mest åtråvärda ligatitlar. Att det sker under en säsong där José Mourinho blivit hårt kritiserad av media och supportrar för att inte kunna ändra spelsätt eller mentalitet är bara ett lyckligt sammanträffande.

Kommentera artikel