Månadssammanfattning september

September ska nu sammanfattas och det är främst Milanolagen som hamnar i fokus där Inter börjat över förväntan och Milan under förväntan. Samtidigt har vi bra prestationer från våra svenskar i ligan och Atalantas spel i Europa får sig en liten sågning. Trevlig läsning!

Månadens spelare: Edin Dzeko – Dzeko avgjorde mot Bologna med en stenhård nick i minut 94 när Roma spelade med en man mindre. Mot Lecce blev det även där en uddamålsseger efter ett nickmål från Dzeko. Roma har inte övertygat många denna säsong men poängen rullar trots allt in. Envisheten med att inte sälja matchvinnaren Dzeko denna sommar kanske kommer visa sig vara ett klokt val om taktiken är att nicka in bollarna i slutet av matcherna denna säsong. Förutom målen ger Dzeko en tyngd i spelet vilket behövs med kreativiteten som finns bakom.

Månadens målskytt: Andrea Belotti – Gjort fyra mål på de senaste fyra matcherna och börjar hitta tillbaka till målformen som vi såg 2016/17 där han gjorde mål på allt. 2-1 målet mot Milan där han bjuder på en cykelspark efter sin felträff är en riktig delikatess.

Månadens frågetecken: Vad händer i staden Genua? Genoa ligger på plats 18 och Sampdoria på plats 20. Vi väl inte se Derby della Lanterna i Serie B nästa säsong?

Månadens lag: Inter har fått en drömstart där de fortsatte sin segersvit i september och har hittills vunnit alla sex matcher för säsongen. Juventus har dock inte gjort bort sig och Derby D’Italia på söndag känns hetare än någonsin.

Månadens besvikelse: Milan, vad håller ni på med? Tre poäng på fyra matcher under september och det var en turlig vinst mot Hellas Verona där ledningen var nära att tappas. Ligger just nu på en 16e plats i ligan. Visst är Milan inte lika bra som förut men med den traditionen klubben har är detta allt annat än ok, något som fansen visade tydligt när laget blev utspelade av Fiorentina på San Siro. Frågan är om Giampaolo lyckas behålla jobbet under hösten?

Månadens match: Inter-Lazio 1-0 – En riktig vattendelarmatch för båda lagen som kan vara avgörande när säsongen summeras. Lazio behöver varje poäng som går att få för att nå Europa och om Inter ska ha någon procent chans på titeln har de ej råd att tappa poäng på San Siro. Visst slutade matchen bara 1-0 men det var en väldigt välspelad sådan och båda lagen hade chanser med fina anfall. Inter kunde tacka Samir Handanovic för segern samtidigt som de hade flera lägen att avgöra.

Månadens genombrott: Erick Pulgar – Den defensive mittfältaren stod för en fin säsong förra året i Bologna och värvades till Fiorentina för 10 miljoner euro trots intresse från flera klubbar. Det kanske visar sig vara ett fynd då Pulgar redan gjort tre mål i ligan. Vi får se om formen står sig resten av säsongen, men ett litet genombrott för Pulgar är det helt klart.

Månadens svensk: Robin Olsen – Stenhård konkurens med tanke på Dejan Kulusevskis fina månad men vi får ändå utse Olsen till septembers bästa svensk. Med Cagliari har han endast släppt in två mål på fyra matcher och stod för en monsterinsats mot Napoli när Cagliari bortaslog västkustlaget. Värt att nämna är att Napoli senaste säsongerna har varit svårslagna på San Paolo, något Liverpool fick känna på veckan innan Olsens monstermatch.

Månadens roligaste: Franck Ribery bjuder alltid på show när han spelar. Visst märks det att han är 36 år, ibland måste han sätta sig ner på knä för att han är helt slut efter en löpning. Men visst märks det också att han 2013 utsågs till världens tredje bästa spelare i en stenhård konkurrens, för show bjuder han alltid på. Det känns helt enkelt som en perfekt matchning med Ribery och Fiorentina. Läs gärna Fredrik Rosenqvists krönika om Ribery.

Månadens tråkigaste nyhet: Nej, ni får inte riva världens vackraste arena. Även om de nya skisserna ser bra ut och Milanoklubbarna verkar ha en strategi för att få bra med intäkter så är San Siro fortfarande för mäktig. Kanske blir den nya arenan ännu mäktigare, vem vet, men San Siro andas så mycket historia. Läs gärna David Faxås krönika om nya San Siro.

Månadens ilska: I Europa lyckas Atalanta förlora allt som går där 4-0 förlusten mot Dinamo Zagreb bara är pinsamt. Att sedan förlora på hemmaplan (nåja San Siro) mot Shakhtar Donetsk gör inte saken bättre. I ligan har de spelat bra sedan en lång tid tillbaka där de en bra dag kan slå topplag med marginal, men i Europa gör de en sämre insats än vad Ytterhogdal hade gjort. Bergamoklubben förtjänar all skit som går för en Calcioälskare då de lyckades med bedriften att åka ut mot FC Köpenhamn förra året i Europa Leagues kvalspel. Att tyska ligan rankas högre än italienska ligan i UEFAranken med en väldigt liten marginal skyller vi endast på Atalanta tycker jag.

Månadens mål: Miguel Veloso – En missad straff från Di Carmine och sedan en ribbretur direkt efter. Fem sekunder senare smällde Veloso till bollen med sin vänsterfot upp i krysset på halvvolley från distans. Stenhårt från portugisen och detta är förutom månadens snyggaste mål även månadens märkligaste mål.