Laziofansen planerar strejk för Scudetton 1915

Laziofansen vill dela titeln med Genoa från 1915 och kommer nu sätta press på det italienska fotbollsförbundet.

Dagens Nyheter har under dagen skrivit en artikel om Laziofansens önskan att få räkna sin tredje Scudetto till prisskåpet. Bakgrunden till detta är från det italienska mästerskapet 1915 som var uppdelad i två divisioner. Vinnaren av det norra mästerskapet skulle sedan möta vinnaren av det centrala/södra mästerskapet. Mästerskapet avbröts mitt i slutspelsgruppernas fas på grund av Italiens medverkan i första världskriget.

Genoa som var en stormakt inom calcion i början på 1900-talet ledde den norra divisionen och tilldelades titeln. Detta beslut togs fyra år senare(1919) trots att Lazio ledde den södra divisonen. Anledningen till att Scudetton tilldelades till Genoa sägs vara att fotbollen i den norra Italien sågs vara överlägsen fotbollen i den södra Italien. Om detta sägs vara huvudorsaken går dock inte att fastställa. Värt att nämna är att inget lag från det centrala/södra Italien hade på den tiden vunnit en Scudetto.

För att utreda denna process tillsatte det italienska fotbollsförbundet en kommission som var färdiga med sin utredning redan för ett år sen. Ändå har inget officiellt beslut tagits om titeln.Laziofansen har presenterat bevis som dokumenterar varför de ska ha Scudetton medan Genoa har motstridit dessa dokument.

För att få det italienska fotbollsförbundet att ta ett beslut skriver Dagens Nyheter som i sin tur hänvisar till Il Tempo att Laziofansen förbereder en sittstrejk. Denna sittstrejk skulle i så fall ske de kommande veckorna utanför det italienska fotbollsförbundets högkvarter i Rom. Detta för att skynda på processen i det slutgiltiga beslutet angående Scudetton från år 1915.

Kommentera artikel