Krönika: Varför, Antonio?

Hemkommen från gymmet greppar jag tag i mobiltelefonen för att läsa det senaste kring Juan Iturbes förmodade flytt till Juventus, efter de intensiva ryktena om argentinaren tidigare idag. Istället möts jag av en helt annan nyhet, något som jag aldrig hade väntat mig. En oerhörd chock. Antonio Conte lämnar Juventus.

När Antonio Conte tog över klubben i hans hjärta, Juventus, sommaren 2011, hade man två raka sjundeplaceringar bakom sig. Sedan dess har den temperamentsfulle 44-åringen förvandlat klubben till en vinnande maskin, likt han själv var under sin aktiva spelarkarriär. Tre raka scudetti och poängrekord i Serie A. En fantastisk bedrift. Därför är hans avgång ett mycket hårt slag i ”Den gamla damens” ansikte. Vart tar Juventus vägen nu? Vem ska ersätta Conte? Kan någon överhuvudtaget ersätta honom? Och framförallt, varför lämnar han? Frågorna är många. Chocken är stor.

Det är omöjligt att inte ifrågasätta tajmingen i Contes beslut. Beskedet kommer en dag efter att truppen har samlats på försäsongslägret i Vinovo. Det kommer också när man mer eller mindre har gjort klart med Real Madrids Alvaro Morata och är mycket nära att knyta åt sig Hellas Veronas Juan Iturbe. Två viktiga och dyra investeringar. Jag är övertygad om att båda spelarna var önskade av Conte, vilket gör det hela mycket märkligt. Den nya tränaren söker kanske efter helt andra spelartyper, som passar hans spelsystem.

Varför väljer då Conte att lämna nu, mitt i försäsongen? Det går endast att spekulera i en förklaring, men min direkta känsla är att han inte är nöjd med klubbens agerande på mercaton, allra mest med tanke på att han så sent som i slutet av maj förlängde sitt kontrakt till 2015. I italiensk media spekuleras det om just detta – att Conte inte ska ha varit nöjd över att klubben funderar på att sälja någon av mittfältsstjärnorna Paul Pogba och Arturo Vidal. Samtidigt snodde Arsenal åt sig Alexis Sanchez framför ögonen på Juventus. Den spelare som uppgavs vara högst upp på de regerande italienska ligamästarnas önskelista. Det är ingen nyhet att Conte har varit aningen missnöjd med klubbens mercato tidigare och krävt en större satsning. ”Du kan inte sätta dig ner för att äta middag på Ritz med tio euro,” sa han tidigare i sommar.

En annan förklaring skulle kunna vara att jobbet som italiensk förbundskapten numera är ledigt efter att Cesare Prandelli har avgått. Conte har varit en av dem som har kopplats ihop med jobbet, och kan mycket väl vara lockad att ta det.

Kanske har han helt enkelt tappat motivationen och kraften att ta Juventus-projektet vidare efter tre säsonger med stora framgångar. Samtidigt kan jag tycka att det vore något underligt med tanke på att han ännu inte har lyckats ute i Europaspelet. Sanningen får vi kanske aldrig veta. Just nu kan vi, som sagt, bara spekulera.

Det talas redan om tänkbara ersättare till den förre Atalanta-tränaren. Massimiliano Allegri, Roberto Mancini och Luciano Spalletti är tre givna kandidater med tanke på att de för tillfället är arbetslösa. Även den förre detta Juventus-spelaren Zinedine Zidane, som så sent som för en månad sedan tog över Real Madrids B-lag, nämns som ett alternativ. Det återstår att se vem valet faller på. Jag kan inte säga att något av namnen känns speciellt lockande i dagsläget. Klart är att detta är en stor förlust för Juventus, en förlust som det blir mycket intressant att se hur man hanterar från och med imorgon.

Avslutningsvis vill jag citera president Andrea Agnelli. ”Tack för allt, Antonio. Hela vägen till slutet…”

Kommentera artikel