Krönika: Serie A i sin bästa skepnad

På söndag är det äntligen dags. Säsongens allra första Derby d’Italia mellan två lag som mobiliserat om inför den här säsongen. Ett storsatsande Inter mot ett Juventus som genomgått en stor generationsväxling i sommar. Två lag som är redo att ta upp kampen om Scudetton mot varandra på San Siros gräsmatta. Ett hatmöte, två curvor – en vinnare ska koras. Är ni redo?

Det är så mycket som står på spel på söndag för båda lagen. För Inters del gäller det att bekräfta det arbete som klubben lagt ner under säsongsinledningen, att studsa tillbaka efter två svaga resultat och visa att man på allvar kan rubba Juventus och befästa sin plats i toppen. Gör man det är vägen till Scudetton öppen, för första gången på flera år. För Juventus del är det på många sätt säsongens viktigaste match. Vinner den gamla damen på söndag tror jag att många lag får det väldigt svårt att stoppa det svartvita maskineriet i jakten på den femte raka Scudetton. Det blåser positiva vindar i Juventus-lägret för första gången på länge och formen är god med två raka vinster. För första gången kan Massimiliano Allegri mönstra den ”magiska trion” på det centrala mittfältet bestående av Paul Pogba, Claudio Marchisio och Sami Khedira. Att Allegri kan formera sitt starkaste mittfält ger laget en helt annan balans än tidigare under säsongen. Det ger även Pogba det utrymme han behöver för att kunna spela ut sitt register och vara avgörande. Han behöver en fri roll för att kunna briljera och med två ledare bredvid sig kommer fransmannen växa ännu mer och kunna axla det stora ansvar som det är tänkt att han ska ta i år.

Det kommer att vara nervöst i katakomberna innan matchen. Jag känner det redan nu, nervositeten i min kropp och hur pulsen ökar för varje sekund. En spelare som Mauro Icardi kliver in på planen tämligen oberörd och med huvudet högt, medveten om hur han ska leda sitt Inter till seger. Hans facit mot Juventus är mäkta imponerande, eller vad sägs om sex mål på de fem senaste mot de svartvita från Turin? Sagolikt bra. Med en montenegrinsk trollkarl bakom sig i Stevan Jovetic kommer de två att sysselsätta Juventus försvar på egen hand framför en galen hemmapublik. Inters svar på Juventus mittfältstrio är Felipe Melo och Geoffrey Kondogbia. Två spelare med hjärtat på rätt plats och bollar av stål. Grinta och hjärta är två egenskaper som Inter saknat de senaste säsongerna och nu har Roberto Mancini fått det i form av två kraftpaket på mitten. Det blir intressant att se hur han väljer att formera mittfältet för att hitta den rätta balansen så han kan vinna den så viktiga mittfältskampen. Kanske är det eftertraktade 4-2-3-1 det vinnande konceptet på söndag?

Historiskt sätt har det spelats väldigt många minnesvärda matcher på San Siro. Derby d’Italia får en extra krydda när det vankas matcher på Inters (och Milans) hemmaborg. De elva tornen, de branta läktarna, tanken av hur hög decibelnivån blir vid varje beröring och närkamp ger mig gåshud. Minnena från alla minnesvärda matcher har etsat sig fast för evigt i mitt calcio-hjärta.

Den här matchen betyder precis allt för supportrarna, inte bara på grund av den stora rivaliteten, utan också för den historik och polemik som finns mellan klubbarna. Det är en explosion i prestige som är större än människans vilja att leva för morgondagen. Under åren har Derby d’Italia haft det kämpigt med att leva upp till sin fulla dignitet. Men inför det här derbyt har vi ett perfekt slagläge – en match alla vill uppleva.

Vi har två identiteter som kämpar mot varandras, en vinnare ska koras under en hel del spänning och dramatik. Mina vänner, det här är Serie A i sin bästa skepnad.

Kommentera artikel