KRÖNIKA: Säljes: Stjärna, Sökes: Fotbollsspelare

Då var det åter dags för Mario Balotelli att röra på sig. Den evigt talangfulle anfallaren prövar ännu en gång lyckan på de brittiska öarna, den här gången i Liverpool. Det blev bara 19 månader i Milan-tröjan för Balotelli. Sejouren i Milan började positivt och Balotelli bidrog med sina 12 mål under våren 2013 i allra högsta grad till att Milan knep den sista Champions League-platsen i ligan. Hade vinden äntligen vänt för den forne Inter-talangen? Hade Milan och Galliani dragit en vinstlott när man hämtade in Balotelli under januari-fönstret? Där och då tydde det mesta på det. Ett år senare kan vi krasst konstatera att anfallaren med den oändliga potentialen inte har lyckats ta steget från lovande till världsklass. Inte heller den här gången.

Många Milan-supportrar är överens om att Balotellis flytt ändå kan vändas till något positivt. Ska vi vara ärliga lyckades Balotelli aldrig komma till sin fulla rätta i klubben. Ofta spelades han fel vilket var negativt både för han själv men också för hela laget. Nu slipper klubbens framgångar hänga på en spelares axlar. Milan kan åter bli till ett lagbygge. Och visst är det så. Ur sportslig synvinkel behöver Mario Balotellis flytt inte alls vara negativ. Det kan rentav bli så att Balotellis avsaknad inte märks av alls. Men allt hänger på vad man gör utav de återstående dagarna av mercaton. Det är nu man på allvar behöver staka ut vägen inför den kommande säsongen.

Ur ett marknadsföringsperspektiv är Mario Balotellis flytt till Premier League däremot ett bakslag för Milan och för hela ligan. En redan urholkad liga tappar ytterligare ett namn, en profil och ett dragplåster. För även om Balotellis fjolårssäsong inte gav något större eko på fotbollsplanen så drog människan Balotelli till sig intresse. Folk som normalt kanske inte följer Serie A lika noggrant som oss andra, blickade mot ligan och Milans matcher med nyfikenhet. Detta leder i sin tur bland annat till bättre förhandlingslägen när sponsoravtal ska tecknas. Stjärnor må kosta pengar men de genererar också intäkter. Balotellis flytt kommer dessutom olägligt för Milans försäljning av säsongskort. Klubben har till dags dato sålt drygt 15 000 säsongskort. Blygsamma siffror för en klubb av Milans storlek. Med lagets största stjärna såld är det lite som tyder på att man gör en markant förbättring av förra årets siffror på drygt 23 500. Frågan är om man ens kommer passera den siffran.

Det är inte många ljusa moln på Milan-himmelen just nu. Ägaren Silvio Berlusconi vill varken investera i eller sälja klubben. Klubben lider av interna stridigheter mellan ägardottern Barbara Berlusconi och VD:n Adriano Galliani. Klubben blöder ekonomiskt och lider sportsligt. Försäljningen av Mario Balotelli skulle kunna vara droppen som får bägaren att rinna över för många supportrar. Om Galliani ännu en gång skulle lyckas trolla med knäna och hämta in en ersättare av rang, som bättre passar in i klubbens sätt att spela fotboll så hittar vi åtminstone ett ljus i mörkret. Milan må förlora en stjärna, men nu kan man istället finna en fotbollsspelare.

Kommentera artikel