Krönika: Nu är det dags att ta sig i kragen och resa sig

Jag har väntat med den här krönikan ett tag nu. Det har dröjt, men nu är tiden inne. På lördag kväll drar Serie A återigen igång efter ett jobbigt och nervigt landslagsuppehåll. För Juventus del gäller det att ta sig i kragen och resa sig, innan det är för sent. Få ordning på saker och ting, skrapa ihop det som fallerat och agera som ett lag igen. Om någon skulle berättat för mig innan säsongen att Chievo skulle åka till Juventus Stadium som serieledare med Juventus i botten av tabellen, hade jag varit väldigt orolig för dennes mentala hälsa.

Men nu är vi där och de regerande mästarna Juventus har otroligt nog inlett säsongen med två förluster, för första gången i klubbens historia. Det är på tiden att lägga förra säsongen bakom sig, de fyra raka ligatitlarna, den tionde Coppa Italia-titeln, allt det är bara historia nu. Den dörren är stängd. Under sommaren har tre nyckelspelare lämnat, av olika anledningar. Geniet Andrea Pirlo har lämnat, kungen av Turin Arturo Vidal, har abdikerat, och Apache Carlos Tevez har återvänt hem till sina rötter. Det är nya tider nu, en ny era ska formas, nya kungar ska krönas. Men kanske viktigast av allt – stommen i laget är kvar, vi har en grund som inget annat lag i Serie A kan stoltsera med i nuläget. Vi har ett lag som är präglat av mästare och spelare som vet vad det innebär att tillhöra Juventus och känner till vikten av att vinna. Att misslyckas är inget alternativ i Juventus. Max Allegri känner nog av pressen, flåset i nacken från både media och supportrar. Under presentationen av sin nya mobilapp kommenterade guldtränaren situationen i Juventus:

Just nu är vi ett lag under uppbyggnad. Vår säsong startar denna helg mot Chievo. Det finns inget svårare än en säsong där man föryngrar truppen. Med tio nya spelare är det normalt att det tar tid”

Det är precis det han kommer att behöva. Tid. Den stora uppgiften för Allegri blir att pussla ihop detta nykomponerade lag. Min magkänsla säger att det kommer att bli hans absolut största utmaning hittills i karriären. Med fjolårssäsongen i ryggen är förväntningarna skyhöga och pressen är enorm. Från alla håll. Skadorna har satt käppar i hjulet och nu befinner man sig i en situation där man måste jobba i uppförsbacke. Men de riktiga mästarna reser sig när uppförsbacken är som brantast, när alla har räknat bort en och i princip allt går emot en. På lördag är lagets viktigaste spelare Claudio Marchisio tillbaka. Det är ett steg mot rätt riktning. Under de två första ligamatcherna har Juventus spelat utan Marchisio, Pogba har sett vilsen ut och mittfältet varit svagare än på länge. Det är ingen tillfällighet. Laget har saknat en tydlig ledargestalt på mitten och tråkigt nog har Pogba inte kunnat växla upp under Marchisios frånvaro. Jag tror att fransmannen behöver en prins bredvid sin sida, för att kunna agera som den kung han egentligen är.

På lördag tar vi sats mot tre nya poäng. Serie A, håll i er – Den gamla damen är på väg tillbaka.

Kommentera artikel