Krönika: I skuggan av Carlos Tevez

”Alvaro Morata är inte tillräckligt bra för att spela i Real Madrid”. Så formulerade sig Real Madrid-presidenten Florentino Perez innan anfallaren packade sina väskor för att flytta till Turin och Juventus. Nu har han sänkt sitt gamla lag två gånger om och varit en högst bidragande orsak till att klubben står för sin bästa säsong post 2006. 

Uttalandena skapade känslor och åsikter hos en hel fotbollsvärld sommaren 2014. Det var många som ställde sig tveksamma till värvningen av Morata. Det var väldigt många som lyssnade och tvekade. Men så fanns det de som inte lyssnade ett dugg, det fanns de som trodde på spanjorens kvalitéer och att han en dag skulle blomma ut till den stjärna han spåddes bli. Giuseppe Marotta och Fabio Paratici är två av dem. Under succéduons ledning har Juventus oftast varit ute väldigt tidigt när det gäller att säkra spelare för kommande transferfönster. Carlos Tevez, Paul Pogba, Fernando Llorente och Andrea Pirlo är bara några av exemplen. Alvaro Morata är ett annat. Paratici flög till Madrid tidigt under 2014. Det var dags att träffa spelaren, agent och familj för att presentera projektet och övertyga parterna om att Juventus är den rätta klubben för honom, att det var rätt att lämna moderklubben och staden han älskade för ett äventyr i Turin. Och visst skulle Morata nappa på erbjudandet. Konkurrensen om spanjorens signatur var stor, men i slutändan var det Moratas vilja som blev avgörande. Han insåg att han så småningom skulle få plats att lysa som den stjärna han är i ett av världens största klubblag.

Men starten blev stentuff. Moratas första träning slutade med en knäskada, en skada som gjorde att han missade hela försäsongen. När säsongen väl drog igång så låg spanjoren efter i träning, formen var inte där och fysiken inte på topp. Han förpassades till bänken och istället fick Fernando Llorente ackompanjera Carlos Tevez på topp. När han väl fick chansen så var det som inhoppare, ibland blev han inte ens inbytt. Fans, experter och journalister var inte sena med att kritisera Massimiliano Allegri. Det var många som undrade hur en så talangfull spelare inte kunde starta framför en svag Llorente som inte fick det att stämma alls. Men Allegri hade en plan, Morata skulle slussas in lugnt och metodiskt – i precis lagom tempo för att kunna anpassa spanjoren till lagets taktik och den italienska fotbollen.

Under våren har vi fått se Allegris plan bära frukt. Vi har fått se resultatet på Moratas potential och utveckling. Madrid-sonen har i stort sett varit ostoppbar, samarbetet med Tevez har varit sylvasst. Målformen har pekat uppåt och han har stått för sitt första A-landslagsmål. Han har skinit som en sol i skuggan av Tevez, vilket inte är så konstigt då argentinaren stått för sin klart bästa säsong i karriären.

Morata har gått från att vara den själviske målgöraren till en hårt jobbande anfallare. Han tar det smutsiga hemjobbet som inte många anfallare gör, han kommer ner för att hämta boll och vi ser en anfallare med ett större ansvar på sina axlar. Vi har sett det under hela våren, men mot Inter igår var det extra tydligt i Tevez frånvaro. Efter gårdagens Derby d’Italia gick Allegri ut och sa följande:

Det var en period i höstas då han bara gick för att göra mål, han passade knappt sina lagkamrater. Jag sa till honom att han måste hitta ett mellanläge. Nu vet han om det och jobbar väldigt hårt. Idag har han självförtroende, han har blivit medveten om sina kvalitéer. Morata har utvecklats till en nyckelspelare för Juventus

Tio mål efter nyår talar sitt tydliga språk. Han har tystat sina kritiker, bevisat att han är tillräckligt bra för att bära ett Juventus på sina axlar men framför allt täppt igen munnen på Florentino Pérez och visat att han klarar av att spela på den absoluta toppnivån. I veckan skickade han ut sin moderklubb och blev utbuad av sina egna. Han har blivit en främling i sitt egna hem. Nu är Juventus hans nya hem, hemmet där han funnit den trygghet, uppskattning och det förtroende han inte fick i Madrid.

Efter säsongen 2015/16 så kanske han gör sin sista säsong i svartvitt, jag vill be alla Serie A-älskare att njuta så länge han spelar i Serie A. Juventus har funnit sin stjärna, jag har funnit min stjärna och mitt hjärta hoppas innerligt att Real Madrid låter han lysa i Turin för det är där han gör det som starkast.

Kommentera artikel