Krönika: Belöna de bästa lagen, inte tvärtom

Det skulle bli sommarens stora fest. För sista gången på ett tag går ett Europamästerskap av stapeln i ett och samma land. Supportrar till 24 nationer har samlats i Frankrike för att stötta sina respektive lag och visst har det mestadels varit feststämning i de olika EM-städerna. Men karnevalstämningen kring matcherna lyser så här långt med sin frånvaro. Istället har vi fått se undermåliga fotbollsplaner, bristande säkerhet och målsnåla matcher. Anledningen till den sistnämnda punkten har så klart att göra med det nya EM-formatet. När EM nu har utökats till 24 lag innebär det att flera mindre fotbollsnationer har haft möjligheten att få synas på den stora fotbollsscenen.

Det nya formatet innebär också att dessa nationer har haft chansen att gå vidare som en av de fyra bästa treorna, genom att gneta sig igenom matcherna. Som om det inte vore nog så har slutspelsträden utformats som så att det nödvändigtvis inte är någon fördel att vinna sin grupp, för då är risken att man får en svårare väg till en eventuell final. Italien har trots all kritik inför mästerskapet, stått för en bländande insats så här långt. Gruppsegern säkrades redan efter den andra matchen, men istället för att belönas med ett ”enklare” motstånd stöter man nu på de regerande mästarna Spanien i en åttondelsfinal. Sverige, som inte skjutit ett skott på mål ännu i turneringen, kan vid en osannolik seger mot Belgien i kväll säkra andraplatsen som ger en betydligt enklare motståndare i form av ettan i Grupp F. På annat håll kan en av åttondelsfinalerna innehålla Wales och Nordirland.

Jag kan köpa idén om att UEFA vill bredda fotbollen på kontinenten. Att turneringen istället utformats så att slutspelsträdet ser ut som det gör är (ännu) ett monumentalt fiasko för hela organisationen. Så här långt har Europamästerskapet i fotboll inte levt upp till förväntningarna. Gruppspelet, som i vanliga fall brukar vara den mest intressanta delen av ett mästerskap, har varit en enda stor besvikelse. Nu stundar snart ett slutspel som skulle kunna rädda turneringen. Istället riskerar turneringen att fortgå utan flera av de stora nationerna som imponerat så här långt under turneringen. Nej UEFA, gör om och gör rätt. Skrota upplägget med att de bästa treorna kan gå vidare. Belöna istället de som bör belönas; lagen som presterat bäst i turneringen. Ett förslag är att de fyra bästa ettorna går direkt till kvartsfinal och belönas med extra vilodagar. De två övriga ettorna och de sex tvåorna möts i en form av åttondelsfinal-runda, där de fyra segrarna sedan stöter på de fyra bästa ettorna i kvartsfinal-rundan. EM kan fortsätta innehålla 24 lag så fler nationer tillåts delta, men med detta förslaget främjas istället en trevligare fotboll där de som presterat bäst också ska få fördelar, inte tvärtom.

Kommentera artikel