Inför Juventus mercato – Del 3: Anfallet

I en artikelserie i tre delar kommer jag att gå igenom och analysera varje lagdel i Juventus inför den stundande transferperioden. Vilka positioner behöver förstärkas? Vilka spelare är aktuella? Och vilka kan komma att lämna klubben? Det har nu blivit dags för den sista, och kanske mest intressanta lagdelen ur ett mercato-perspektiv, nämligen anfallet.

I och med att det lutar åt spel med tre anfallare för Juventus den kommande säsongen så kommer klubben med stor sannolikhet att möblera om rejält i den sista tredjedelen. Det är tydligt att Antonio Conte är ute efter snabba ytteranfallare som kan utmana sin försvarare, något som det finns väldigt ont om i dagens upplaga av Juventus. Simone Pepe är det närmaste man kommer en sådan spelartyp, vilket säger en hel del om läget. Det kommer med andra ord att hända mycket i Juventus anfallsuppsättning inför nästa säsong.

Vilka är då aktuella? Den det har talats mest om är Barcelonas Alexis Sanchez. En klasspelare som stod för imponerande 19 mål och elva assist förra säsongen i La Liga. Chilenaren skulle passa som handen i handsken till höger i ett tremannaanfall. Det sägs att Juventus redan har kommit överens med spelaren, men att man ännu inte har enats om en övergångssumma med Barcelona. 25-åringen, som även känner till Serie A väl efter sin framgångsrika tid i Udinese, sägs värderas till runt 25 miljoner euro. En klockren värvning i mina ögon.

Ett annat jämbördigt alternativ, som dock lär bli minst lika dyr, är Fiorentinas Juan Cuadrado. Colombianen har firat stora triumfer i Florens och jagas även av Barcelona och Bayern München, vilket försvårar en övergång. Det mest troliga är att den vindsnabbe yttern hamnar i Spanien. Även Antonio Candreva har rapporterats vara av intresse för ”Den gamla damen”, men där ser PSG ut att sitta i förarsätet.

Då är Juan Iturbe ett mer realistiskt alternativ. Den argentinske bolltrollaren kommer ifrån en mycket fin säsong i Hellas Verona, där han tillsammans med Luca Toni var den starkast bidragande orsaken till nykomlingens succésäsong. Den förre Porto-spelaren kommer att kosta ungefär lika mycket som Sanchez. Andra klubbar som ska vara intresserade av 21-åringen är Roma och Milan, men även Real Madrid har nämnts som en tänkbar klubbadress.

Conte ska även vara mycket angelägen om att hämta hem den italienska supertalangen Domenico Berardi, som fick ett stort genombrott i Sassuolo förra säsongen. 16 mål och nio assist blev det under 19-åringens debutsäsong i Serie A. Ett facit som visar vilken guldklimp vi har att göra med. Spelaren delägs för tillfället av Juventus och Sassuolo, och för att få loss honom väntas de regerande italienska ligamästarna använda Simone Padoin och Federico Peluso som delbetalning. Berardi skulle vara som klippt och skuren för ett 4-3-3-system, likt det ”I Neroverdi” använder sig av.

Förutom en eller två kantspelare så verkar Juventus-ledningen även vara på jakt efter en prima punta för att avlasta Fernando Llorente. Spelaren som man ska vara mest intresserade av är Real Madrids Alvaro Morata. Precis som i fallet med Sanchez så verkar den unge spanjoren vara sugen på en flytt till Turin. Problemet är övergångssumman. Real Madrid vill inte släppa sin anfallstalang helt, utan man vill isåfall ha en option som gör att man kan köpa tillbaka spelaren i framtiden för en bestämd summa. För att däremot släppa spelaren helt och hållet kommer det säkerligen att krävas uppemot 30 miljoner euro, vilket gör detta till en komplicerad operation. Det som talar för Juventus, förutom att spelaren ska vara sugen på en flytt, är att 21-åringen bara har ett år kvar på sitt kontrakt.

Även Romelu Lukaku har kopplats samman med en övergång till Turin. Trots fina insatser i Premier League under ett par år, samt i det belgiska landslaget, så verkar inte Chelsea, med José Mourinho vid rodret, hålla den storvuxne anfallaren speciellt högt. Om Morata inte går att lösa så kan den unge belgaren bli aktuell. Engelsmännen värderar, enligt uppgifter, spelaren till 40 miljoner euro. En, minst sagt, saftig summa som det återstår att se om Juventus är redo att punga upp.

En överenskommelse sägs även finnas med Didier Drogba, som blir klubblös i slutet av månaden. Den 36-årige ivorianen är dock ganska långt ner på Juves önskelista och lär endast bli aktuell ifall de andra alternativen inte går att hämta till Turin.

Med så pass många spelare på väg in så kommer givetvis också flera att få packa sina väskor under sommaren. För Mirko Vucinics, Fabio Quagliarellas och Sebastian Giovincos del är framtiden osäker. Montenegrinen är eftertraktad av flera klubbar i de stora europeiska ligorna, bland annat Fiorentina och Valencia. När det gäller Quagliarella så finns det intresse från ett antal Serie A-lag som Torino, Hellas Verona och Fiorentina. ”Atommyran” är den med störst chans att få stanna i sin moderklubb. Här hänger det mycket på hur intressanta bud man får, samt vilka anfallsspelare som man lyckas värva. Nykomlingen Palermo uppges precis som Atalanta, Hellas Verona och Torino bevaka 27-åringens situation.

Mycket kommer med andra ord att ske i sommar när det gäller anfallet, och det ska bli väldigt spännande att se vilka förändringar som har skett när transferfönstret stänger 1 september.

Kommentera artikel