Inför Juventus mercato – Del 2: Mittfältet

I en artikelserie i tre delar kommer jag att gå igenom och analysera varje lagdel i Juventus inför den stundande transferperioden. Vilka positioner behöver förstärkas? Vilka spelare är aktuella? Och vilka kan komma att lämna klubben? Denna gången har vi kommit fram till mittfältet.

Juventus mittfält är av absoluta världsklass, kanske det allra bästa som existerar just nu. Med spelgeniet Andrea Pirlo, den chilenska evighetsmaskinen Arturo Vidal och det franska underbarnet Paul Pogba är det ett närmast komplett centralt mittfält som Antonio Conte har till sitt förfogande. Redo att hoppa in från avbytarbänken finns en Claudio Marchisio, som så sent som igår visade sin storhet, när han gjorde ett av målen i det italienska landslagets 2-1-seger mot England i VM. Även Kwadwo Asamoah kan komma att bli aktuell för en central mittfältsroll kommande säsong om det nu, som det verkar, blir ett formationsskifte till 4-3-3. Trots detta så kommer det att behövas åtminstone en mittfältsförstärkning till ”La Vecchia Signora”.

En spelare som har sagts vara mer eller mindre klar för Juventus är Udineses Roberto Pereyra. Argentinaren har varit en av Udineses bästa spelare under ett par säsonger nu och skulle vara ett välkommet tillskott för Antonio Contes mannar. Det som gör en värvning av Pereyra bra, förutom att han är en skicklig spelare, är att han är väldigt allround. 23-åringen kan spela på samtliga tre centrala mittfältspositioner, men även på en av kanterna i ett tremannaanfall. Jag kan även se Pereyra hantera en ytterroll i ett 3-5-2 vid behov. Även Giacomo Bonaventura har nämnts som ett tänkbart köp, precis som Angel Di Maria, som däremot känns mer eller mindre omöjlig att lösa ifrån Real Madrid.

Det har även talats om en del unga förmågor som PSG:s Adrien Rabiot, 19, och Atalantas Daniele Baselli, 22. Två passningsskickliga mittfältare som man från Juventus håll möjligtvis ser som framtida ersättare till Pirlo. Det som gör fransmannen intressant är att han sitter på ett kontrakt som går ut nästa sommar, ett kontrakt som han inte sägs vara speciellt sugen att förlänga, vilket skulle kunna möjliggöra en eventuell övergång. En sak är säker – Juve kan räkna med tuff konkurrens från andra europeiska storklubbar för dessa två guldklimpar.

Nog om tänkbara spelare in. Två som kan vara på väg ut är Mauricio Isla och Simone Padoin. Chilenaren kom till Turin som en succéspelare i Udinese, men har inte alls levt upp till förväntningarna i Juventus. 26-åringen uppges ha ögonen på sig från Fiorentina. Kanske skulle han kunna få en nytändning om han bytte svartvitt mot lila. När det gäller Padoin så verkar det vara snålt med intresse i dagsläget, men i slutändan kan jag ändå tänka mig att ett par bottenklubbar i Serie A hade tagit emot den förre Atalanta-spelaren med öppna armar.

Det mesta kommer däremot att kretsa kring de båda stjärnmittfältarna Vidal och Pogba i sommar, två, minst sagt, hett eftertraktade spelare. För den förstnämndes del har klubbar som Manchester United, Real Madrid och Barcelona alla rapporterats vara mycket intresserade. Pogba är givetvis minst lika jagad som chilenaren. I fransmannens fall har PSG länge varit det hetaste alternativ, även om Real Madrid har lurat i vassen. Juventus-ledningen har dock varit väldigt tydliga med att man kommer att behålla sina storstjärnor, förutsatt att ingen av dem vill lämna, vilket inte verkar vara fallet för tillfället.

En annan spelare som bör tas upp när vi diskuterar mittfältare är Luca Marrone, som delägs av Juventus och Sassuolo. 24-åringen sågs för ett par år sedan som en av de mest intressanta unga spelarna i den svartvita delen av Turin. Sedan dess har han inte fått den utvecklingen som många hade hoppats på. Föregående säsong blev det bara 15 matcher för den förre italienska U21-kaptenen. Det är inte alls omöjligt att Juventus kan komma att använda Marrone som delbetalning för att få loss andra spelare, exempelvis tidigare nämnde Pereyra.

Eller varför inte Domenico Berardi? En spelare som vi kommer att gå in närmare på i nästa del av denna artikelserie, där anfallet ska avhandlas. Den kanske mest intressanta lagdelen ur en mercato-synvinkel. Där kan det komma att hända mycket.

Kommentera artikel