Inför Juventus mercato – Del 1: Försvaret

I en artikelserie i tre delar kommer jag att gå igenom och analysera varje lagdel i Juventus inför den stundande transferperioden. Vilka positioner behöver förstärkas? Vilka spelare är aktuella? Och vilka kan komma att lämna klubben? Självklart börjar vi bakifrån med försvaret.

I skymundan av VM så har sommarmercaton satt igång för de italienska klubbarna. Ett lag som väntas vara aktiva under de närmaste månaderna är Juventus. Inte minst med tanke på att det talas om ett formationsbyte från 3-5-2 till 4-3-3. Ett skifte som skulle kräva flera justeringar.

Blir det så att man går över till en fyrbackslinje så bör en vänsterback vara prio ett i sommar när det gäller defensiven. Kwadwo Asamoah känns för oprövad i den rollen i dagsläget, även om det skulle kunna bli bra på sikt. Möjligtvis ser man Giorgio Chiellini som ett alternativ. 29-åringen har tidigare visat att han hanterar en sådan roll bra. 

Problemet är att det är ont om duktiga vänsterbackar i dagens toppfotboll, framförallt tillgängliga sådana. Guilherme Siqueira, förra säsongen i Benfica, kopplades ihop med en flytt till Turin under en kortare period, och det hade kunnat vara en bra lösning. Brassen, som även har ett italienskt medborgarskap, blev dock klar för Atletico Madrid bara några dagar senare. Annars har det talats om Senad Lulic, Fabio Coentrao och Aleksandar Kolarov, som så sent som igår förlängde sitt kontrakt med Manchester City till 2018. Spelare som jag antingen inte tycker hållet måttet eller ser som osannolika affärer att ro i hamn. En sak är säker. Det kommer bli väldigt intressant att se hur man löser vänsterbacksproblematiken.

Det har även, till viss del, talats om att man ska plocka in en ny mittback. Något som framförallt skulle kunna bli aktuellt om man valde att satsa på Chiellini som vänsterback. Ett annat scenario skulle vara att man beslutar sig för att sälja Leonardo Bonucci, som har ögonen på sig från bland annat nyrika Monaco. Jag ser däremot inte det som särskilt sannolikt. En spelare som återigen har börjat nämnas i samband med ”Den gamla damen” är Inters Andrea Ranocchia. Ett rykte som kan tyckas märkligt, då han, i mitt tycke, inte har övertygat sedan han anlände till Inter. Antonio Conte känner dock spelaren väl sedan deras tid tillsammans i Bari, där Ranocchia bildade ett mycket stabilt mittlås ihop med tidigare nämnde Bonucci. På så sätt finns det en viss logik i en sådan övergång.

En annan faktor som man böra väga in när man planerar sommarens mercato är att Andrea Barzagli knappast blir yngre. 33-åringen har även dragits med en del skadeproblem det senaste året, vilket är något oroande. Mycket hänger ändå på huruvida man vill satsa på Chiellini som vänsterback, om vi nu förutsätter att det blir ett formationsskifte.

Vilka kan komma att lämna då? I och med att det redan nu ser ganska så tunt ut i de defensiva leden så tror jag inte att det lär hända så mycket på den fronten. En som med största sannolikhet kommer att lämna är dock Federico Peluso. 30-åringen har inte på något sätt gjort bort sig sedan flytten från Atalanta, men det har å andra sidan inte blivit speciellt mycket speltid för honom. Ett miljöombyte till nästa säsong hade nog varit det bästa för såväl honom som Juventus. Hellas Verona har nämnts som en tänkbar adress för den landslagsmeriterade försvararen. I övrigt återvänder Paolo De Ceglie efter att ha varit på lån i Genoa. Mest troligt är att han blir utlånad på nytt, alternativt säljs.

Till höger i backlinjen är nog Conte nöjd med Stephan Lichtsteiner och Martin Caceres, som även kan täcka upp centralt vid behov. Även målvaktsuppsättningen känns klar med Gianluigi Buffon, uppbackad av skicklige Marco Storari. Rubinho fortsätter som tredjemålvakt och lär inte få allt för många minuter. Att han har lika många scudetti som spelade matcher i Juventuströjan på sitt konto säger väl det mesta om brassens roll.

I nästa del avhandlas mittfältet, en lagdel som många anser är Juventus starkaste sådan.

Kommentera artikel