Vilken Barzagli är det vi får tillbaka?

Andrea Barzagli har under de senaste åren varit Italiens kanske bästa försvarare, en nyckelspelare för såväl landslaget som Juventus. Hans skadeproblem under det senaste året är dock oroande och frågan är ifall vi någonsin kommer att få se honom i samma slag som tidigare?

När Barzagli tog flytten till Turin i januari 2011 var det många som ifrågasatte köpet av den italienske världsmästaren. Skulle han verkligen kunna lyfta en då ganska svag Juventus-backlinje? En spelare som inte längre platsade i det italienska landslaget och som endast kostade 300 000 euro. Jag måste erkänna att även jag var tveksam. Så här i efterhand kan vi enkelt konstatera att den förre Palermo-backens tvivlare visade sig ha helt fel. Sedan dagen han satte sin fot i Turin har han nämligen varit landets kanske bästa försvarare och en kugge i både ”Gli azzurri” och Juventus. En defensiv garanti, en trygghet, och inte minst en ledargestalt.

På senare tid har dock Barzagli dragits med stora skadebekymmer, något som startade redan under förra säsongen. Den italienska landslagsmannen spelade nämligen ”bara” totalt 33 matcher ifjol, vilket går att jämföra med säsongen 12/13 då han medverkade i totalt 48 matcher. Skadeproblemen har sedan dess fortsatt och i somras opererade han sin högra häl, som han har haft sådana bekymmer med. Den kraftfulle mittbacken beräknades då bli borta i tre månader, men när det väl var tänkt att han skulle göra comeback, åtminstone enligt läkarnas beräkningar, så valde man att skjuta upp hans återvändo till planen ytterligare. Nu har det gått drygt fyra månader sedan Barzagli opererades i Finland och vi har ännu inte fått se honom beträda en fotbollsplan den här säsongen. Från italienskt håll har det under de senaste dagarna talats om en comeback i december eller januari.

Exakt när vi får se Barzagli tillbaka går det ärligt talat inte att svara på. Klart är att hans skadeutveckling är minst sagt oroande. Juventus sportsliga ledning är givetvis medvetna om detta, och det är inte av en händelse som man dagligen kan läsa om eventuella försvarsförstärkningar till Juventus i vinter. Förmodligen är Fabio Paratici, Giuseppe Marotta och Massimiliano Allegri lika oroade som jag och andra juventini är. De har i alla fall all rätt till att vara det. Blir man tvungna att ersätta Barzagli så kommer det inte heller att bli en enkel uppgift, inte minst då trebackslinjen bestående av honom, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini är så oerhört samspelt efter att ha kamperat ihop i både klubb- och landslag under ett par år. Dessutom är ”Den gamla damens” ekonomi, som bekant, ganska begränsad. Det är inte heller optimalt att värva i januari-fönstret då klubbar sällan vill släppa tongivande spelare mitt under säsongen, speciellt inte för låga priser.

Jag kan inte låta bli att oroas. Den positions- och brytningssäkre försvararen har hunnit fylla 33 år och frågan är om han någonsin kommer att komma tillbaka i samma slag som tidigare? Ibland frågar jag mig till och med huruvida vi överhuvudtaget kommer att få se Barzagli kliva in på Juventus Stadium igen? En tanke som ger mig huvudvärk.

Guarisci presto, Andrea!

Kommentera artikel