Gott nytt år! Så minns vi calcioåret 2018

2018 lider mot sitt slut, och det är dags att blicka tillbaka. Vad har hänt? Vilka har slutat, och vilka nya profiler har vi stiftat bekantskap med? Här är vår summering.

A – Avsked. Gianluigi Buffon lämnade Juventus efter alla år, och spelar numera i Paris Saint-Germain av alla ställen på
B – Brexin. Maurizio Sarri gjorde en omvänd brexit och flyttade från Neapel till London. Cigarett- och kaffeälskaren bytte ljusblått mot en mörkare nyans av samma färg i Chelsea.
C – Clown. Giampiero Ventura var länge en respekterad Serie A-tränare, men hans förbundskaptensinsats i kombination med det korta inhoppet i Chievo gör honom inte direkt poppis i Italien.
D – Det räcker nu. Under året har nya rasistskandaler plågat den italienska fotbollen.
E – Elliott. Pengarna tog slut, om de ens någonsin fanns, och Milan fick nya ägare. Den amerikanska hedgefonden lär inte ge sig förrän de fått valuta för sin investering.
F – Forcering. I den sista omgången möttes Lazio och Inter i en kamp om CL-platsen. Inter behövde vinna, och det gjorde de efter att ha vänt matchen med två mål under slutkvarten.
G – Gamling. Fabio Quagliarella. Sampdorias lagkapten är den spelare som gjort tredje flest mål i Serie A under året 2018. I skrivande stund är han uppe i nio (9!) matcher i rad med nätkänning. Supergubbe!
H – Hemvändare. Albin Ekdal har hittat tillbaka till Serie A-fotbollen, närmare bestämt till Sampdoria. Kul, och välkommen tillbaka!
I – Inzaghi. Filippo kan stoltsera med en mer imponerande spelarkarriären, men i år har brorsan Simone fått jubla betydligt fler gånger. Vann dessutom brödrakampen när Bologna och Lazio möttes nyligen.
J – Jinx. Frosinone var så gott som klara för uppflyttning till Serie A, och hade tryckt upp tröjor för att fira det hela. Problemet? De satte jublet i halsen, för den sista omgången gick inte alls vägen. Till sist löste det sig dock ändå.
K – Kaos. Tränarjobbet i Genoa är sannerligen ingen tillsvidareanställning, och även i år har de rödblåa bytt tränare… Tja… Vi har tappat räkningen. Många gånger.
L – Löptur. Calciojoggen, givetvis! Ett stort tack till alla som joggade, grillade och spelade fotboll. Väl mött 2019!
M – Målkung. Ciro Immobile. Lazios anfallare gjorde 23 baljor i ligaspelet under 2018, mer än någon annan. Pang, pang, pang!
N – Nick. Kostas Manolas vs FC Barcelona. Kommentarer överflödiga.
O – Oklaraste. Inte en lista utan kaos i Palermo. Zamparini och Palermo annonserade att klubben tillslut var såld, men när journalister granskade det hela så var klubben inte såld. Vad är egentligen status i den rosa Sicilienklubben?
P – Packad. Radja Nainggolan inledde året med en nyårsfest som gjorde att Roma stängde av honom, och i Inter kom han bakfull till träningen och stängdes av. Inte bra, Radja.
Q – Queens.
Det italienska damlandslaget, under ledning av förbundskapten Milena Bertolini, lyckades med det herrarna inte fixade – att ta sig till VM.
R – Robin. Om våren var kul för Roma har hösten varit värre. Robin Olsen har dock gjort allt som stått i hans makt för att hålla tätt bakom en svajig backlinje.
S – Stjärna. Cristiano Ronaldo! Vi är många som på ett hipsterlikt sätt älskat spelare som gemene man aldrig hört talas om. Men få kan påstå att ligans status sjunkit efter Ronaldos ankomst.
T – Tragedi. Davide Astoris dödsfall. Fiorentinas lagkapten vaknade aldrig på morgonen. Kvar lämnade han familj, ett lag och en hel stad.
T – Tragedi 2. Broraset i Genua var hemskt med många avlidna som resultat. Men efterspelet var vackert, både i staden men också på fotbollsplanerna runt om i Italien. Italien är många gånger ett skitland, men att sörja gör man värdigt.
U – Ungdomssatsning. Fiorentina, Mancinis landslag och Roma har en sak gemensamt – det är ungdomarna som ska leda vägen in i framtiden.
V – Vår. Pragvåren är måhända mer känd, men 2018 var våren i Rom hetare. Roma gick långt i Champions league, men föll efter en galen semifinal mot Liverpool.
W – Who…?! Genoa har inte levererat någon succéhöst, men sommarköpet Krzysztof Piątek har varit ett riktigt utropstecken i hamnstaden.
X – Kryss. Oavgjort. Lika. Spal. Allt är synonymer. Spal kryssade sig till nytt kontrakt i fjol och har inte direkt slutat med den trenden. Laget från Ferrara plockar ettorna och gör det bra.
Y – ”Yes, we can… not”. Napoli tog 91 poäng, så många poäng har ingen annan tabelltvåa tagit, men det räckte bara nästan mot Juventus.
Z – Zapata. Milans Zapata får ursäkta – i år har Duvan Zapata varit bäst i Zapata-klassen.
Å – Återkomst. Parma rekordklättrade rakt från Serie D till Serie A, anförda av lagkapten Lucarelli. Väl tillbaka har de genast visat att de inte är vilken nykomling som helst.
Ä – ”Äntligen!”, skrek Gert Fylking en gång i tiden, och så även en del rödsvarta i Milano i år kanske. Paolo Maldini kom nämligen tillbaka till klubben i en direktörsroll.
Ö – Öken. Gonzalo Higuain bytte Juventus mot Milan, och de rödsvarta hoppades nog på målgaranti. Stjärnan drogs dock med en två månader lång måltorka under hösten, innan han bröt den hemma mot Spal.

 

Kommentera artikel