Fredagslista: Värvningar på fyllan

Det finns många roliga transferstorys genom tiderna i Serie A. Vem minns inte när Perugia sparkade Ahn Jung-hwan 2002 efter att han sköt ut Italien ur VM2002 och tog Sydkorea vidare till kvartsfinal. Tar vi denna sommar så värvade Juventus till exempel den nordkoreanske anfallaren Kwang-Song Han för fem miljoner euro i sista minuten, han har trots allt tokhyllats av diktatorn Kim Jong-Un. Idag görs det inte fylleköp på samma sätt som förut och att värva Nordkoreas bäste anfallare får ses som en parentes jämfört med vad som har hänt genom tiderna.

Bonusmaterial: Hanna Ljungberg och Victoria Svensson till Perugia
Hamnar tyvärr utanför listan då detta aldrig gick igenom, men historien om Perugias desperata värvningsförsök måste ändå uppmärksammas. Hanna Ljungberg och Victoria Svensson bildade ett anfallspar i världsklass när Sverige tog VM-silver 2003, två spelare som förtjänar att hyllas för sina fantastiska karriärer. Bottentippade Perugia inledde hösten 2003 katastrofalt med sju poäng på nio matcher. För att åtgärda den usla inledningen ville Perugias sportchef Luciano Gaucci ta in den svenska anfallsduon till Perugia under vinterfönstret, men fick ett solklart nej. Bland annat rasade Gaucci med detta citat till Sportbladet.
– De borde sagt nej direkt, de har slösat bort vår tid i onödan. Vi är en viktig serie a-klubb, inget smålag, och vi har två gånger sänt folk till Sverige för de här spelarnas skull”.

Svenskduon tyckte förslaget var ganska tröttsamt och sa till Sportbladet att de hade varit ärliga från dag ett att erbjudandet inte var aktuellt, vilket låter mer trovärdigt än Gauccis påstående. Även Birgit Prinz fick ett erbjudande någon månad senare men hon tackade nej på grund av att hon inte trodde det skulle bli någon speltid i Italien. Perugia åkte ner samma säsong och kanske hade de lyckats hålla sig kvar med en bättre anfallsuppsättning, då den interna skytteligan vanns av högerbacken Ze Maria på sju mål. Vi får ändå ge Gaucci att det hade varit spännande att se vänsterbacken Fabio Grossos inläggsfot med Svensson och Ljungberg på topp i Perugia.

5. Det ser bra ut på Youtube, Kerlon till Inter
Under 2005 lanserades Youtube vilket gjorde att fotbollsklipp fick en ny spridning på internet där oftast allt Ronaldinho gjorde gick viralt. Tekniska fotbollsspelare från Brasilien var det coolaste som fanns, speciellt om du behärskade säldribblingen. Cruzieros Kerlon kunde dribbla med bollen på huvudet och det enda sättet att stoppa honom var ett klassiskt krokben eller varför inte en fly kick? Det pågick diskussioner om det var regelrätt att transportera bollen med huvudet i Brasilien medan i Europa diskuterades det hur häftigt det hade varit att ha Kerlon i sitt lag. Inter pungade upp 7 miljoner euro för att värva den brasilianske talangen 2009 vilket var mycket pengar på den tiden, speciellt för en offensiv spelare som hade gjort fem mål på 78 matcher i Cruzeiro. Tyvärr blev det inga matcher i Inter och efter äventyr i storklubbar som Paranã, Fujieda MYFC, Sliema Wanderers, Villa Nova samt avslutningsvis Spartak Trnava fick Kerlon avsluta sin karriär 2017 endast 29 år gammal. Kerlons agent Mino Raiola brukar vara rubrikernas man men göra affärer är något han är mästare på.

4. En uppskattad lagkamrat, Ibrahim Ba till Milan
Det var många som höjde på ögonbrynen när Djurgården värvade Ibrahim Ba 2005. Det blev ingen större succé i Djurgården även om det blev ett SM-guld. Fransmannens karriär var kallare än någonsin sommaren 2007 men Carlo Ancelotti ville verkligen ha in den då 34-årige mittfältaren som var mest känd för att hamna utanför Frankrikes VM-trupp 1998 med minsta marginal när de vann guld. Ungefär då peakade Ba och det var många som trodde mittfältaren hade lagt ner karriären efter sin första säsong i DIF. Milan hade två månader innan vunnit Champions League och värvade en spelare som inte hade spelat fotboll på ett år då han inte höll måttet för Allsvenskan längre. Motiveringen var att han spred glädje och var uppskattad bland sina lagkamrater. Noll minuters speltid blev det och Milan floppade säsongen 2007/08 med en femteplats i ligan och tidigt uttåg i Champions League slutspelet.

3. Bröder till döden, Antonio Donnarumma till Milan och Evans Kondogbia till Inter.
När Kaka var som bäst i Milan hade han sin lillebror Digaõ med sig i truppen. Den långe mittbacken var en stabil bänkspelare för bottenlag i Serie B. Till Milans försvar så var Kaka fantastisk i Milan vilket gör att vi kan förstå att klubben ville behandla brassen som en konung. När Inter värvade Geoffrey Kondogbia 2015 vann de dragkampen mot Milan och fick även storebror Evans Kondogbia på köpet. Anfallaren hade svårt att ta en plats i Serie D under sina lånesejourer och Evans avslutade den lovande karriären 2016, endast 27 år gammal. Ett år senare hade Milan kontraktsgräl med målvakten Gianluigi Donnarumma. För att göra stjärnmålvakten glad värvades Antonio Donnarumma som fjärdekeeper med ett fyraårskontrakt på en miljon euro per år. Ett ganska bra steg upp från Grekiska högstaligan där han var reservkeeper i ett bottenlag.

2. Diktatorns son, Al-Saadi Gaddafi till Perugia, Udinese och Sampdoria
Perugias sportchef Gaucci gav Jung-hwan sparken 2002 för att ha skjutit ut Italien ur VM och ville värva alla kända damfotbollsspelare som fanns in till herrlaget till januari 2014. Inget slår dock att Gaucci värvade Al-Saadi Gaddafi sommaren 2003, son till Libyens dåvarande diktator Muammar al-Gaddafi. Vad kunde egentligen gå fel? Med Diego Maradona som tekniktränare och skandalsprintern Ben Johnson som fystränare var det upplagt för succé. Dopningsavstängning och 15 minuter mot Juventus i en 1-0 seger var det Gaddafi lyckades med i Perugia. Varför Udinese värvade Gaddafi 2006 och gav honom ett inhopp vet ingen. Det är ännu mer oklart varför Sampdoria köpte in honom 2007 för 200 000 euro. Al-Saadi Gaddafi blev även efter karriären anklagad för ett mord 2005 på sin landslagskollega Bashir al-Rryani som hade öppet kritiserat Libyens diktator Muammar Al-Gaddafi. Han friades från mordanklagelserna 2018, sanningen lär dock troligtvis aldrig komma fram. Vill ni läsa en längre text om den fantastiske sportchefen Gaucci som drev Perugia i konkurs 2005 rekommenderas detta reportage(länk).

1. 52-åringen som fick ett A-lagskontrakt, Gene Gnocchi till Parma
Har du någon gång drömt om ett kontrakt i Serie A? Då är det fortfarande inte för sent. Parma gav Gene Gnocchi ett kontrakt värt 18 000 euro per år samt nummer 52, vilket stod för hans ålder. För att spela i Serie A så var 18 000 minimilönen. Komikerns dröm var att få spela fem minuter i Serie A för att visa vad han gick för. Tränaren Claduio Ranieri vågade aldrig byta in 52-åringen då Parma krigade för att hålla sig kvar våren 2007 vilket ändå får ses som ett klokt val då Parma slutade 12a. Två år senare värvade Genoa den evige talangen Gnocchi, tyvärr blev det inget genombrott då. I Genoasejouren fick han nummer 54, vilket även denna gång stod för hans ålder.