Fredagslista: Bästa målvakterna i Serie A

Målvaktstraditionen är stark i Serie A. Listan på legendariska målvakter kan göras lång och sträcker sig flera år tillbaka. Just nu pågår det ett litet generationsskifte bland målvakterna i Serie A med många lovande talanger bakom. Två exempel på det är Napolis Alex Meret och Genoas Andrei Radu som är utlånad från Inter som båda är 22 år gammal. Då är det dessutom lätt att glömma bort att Gianluigi Donnarumma är två år yngre. Lägstanivån bland målvakterna i ligan är enorm då nästan varje lag i undre halvan har en bra målvakt. När det kommer till topp fem är konkurrensen stenhård

5. Thomas Strakosha, 24 år, Lazio
Laziomålvakten har under en lång tid varit en stabil pjäs för huvudstadsklubben. Behöver jobba lite på sin högstanivån för att klättra på listan men jämnheten har han. Var väldigt nära att värvas till Liverpool för 30 miljoner euro sommaren 2018 men den engelska klubben satsade istället på Romas Alisson. Endast 24-år vilket är en ung ålder för en målvakt, kanske kan vi se albanen högre upp i framtiden?

4. Gianluigi Buffon, 41 år, Juventus
Behöver ingen presentation, kanske den bäste målvakten genom tiderna. Fyller 42 i januari men trots åldern håller han fortfarande för toppfotbollen. Stod för lite mer tavlor i PSG förra säsongen än vad vi brukar se. Oklart om Buffon kommer gå före Mattia Perin som andremålvakt denna säsong men det lyxproblemet får Juventus reda ut. Sålänge Buffon spelar kommer Buffon trolilgtvis ha en plats på denna lista.

3. Gianluigi Donnarumma, 20 år, Milan
Kanske inte har tagit det där raketklivet, vilket är förståeligt med alla rubriker som varit kring denna supertalang. Med detta sagt, 20 år är ingen ålder för en målvakt. Stod för en bra säsong förra året och det är svårt att se vem som ska peta Donnarumma från målvaktsposten i Gli Azzurri närmsta 10 åren. Det har redan hunnit bli 144 ligamatcher för den reflexstarke Donnarumma och många fler lär det bli. Högstanivån är enorm för Donnarumma och frågan är hur bra han kommer att bli. Jämnheten kommer troligtvis med åldern. Är i dagsläget väldigt nära en förstaplats på listan, något han har potential till att prenumerera på i framtiden.

2. Wojciech Szczęsny, 29 år, Juventus
Den polske målvakten har varit med länge då han gjorde sin debut i Premier League 2010 i Arsenaltröjan. Sommaren 2014 värvades den colombianska målvakten David Ospina och året efter värvades Petr Cech, vilket gjorde att Arsenal lånade ut polacken till Roma. Efter en halvbra första säsong slog han sedan igenom ordentligt, så pass mycket att Juventus värvade honom. De grova misstagen som kännetecknade Szczęsny förut är borta och nu har 29-åringen tagit ett stort steg i sin utveckling. Ersatte Buffon inför förra säsongen och var en viktig faktor i Juventus framgångar. Behöver visa högstanivån oftare för att vara etta på listan.

1. Samir Handanovic, 34 år, Inter
Den slovenske målvakten värvades till Inter 2012 från Udinese och fick det tuffa uppdraget att ersätta Julio Cesar. Detta var något som Handanovic klarade bra och han var därmed en av få ljusglimtar i ett Inter som inte var i balans. Han har alltid varit en av ligans bästa målvakter senaste tio säsongerna men förra säsongen levererade han den klassen som han gjorde i sina första år i Inter och lite till. Flertalet storlag fick känna på hur jobbigt det var att möta jätten från Ljubljana och Inter har kanske Handanovic att tacka för att laget tog en CL-plats med minsta marginal förra säsongen. Just högstanivån har Handanovic visat oftare mot slutet jämfört med tidigare säsonger och detta ledde till att han utsåg till bästa målvakten i Champions Leagues gruppspel förra hösten. Handanovic är ingen given etta men det fina fjolåret är avgörande till varför Handanovic tar förstaplatsen.