Fredagslista: 2019 års farväl inom calcion

Denna fredag blir vi lite nostalgiska ännu en gång och nämner sex spelare som kommer saknas extra mycket. Dessa spelare har lämnat den italienska fotbollen under året och det kommer kännas tomt att inte längre få se dessa spelare i fotbollens finrum, Serie A.

5. Talangerna
Den 19-årige Moise Kean blev känd 19e november 2016 när han blev inbytt endast 16 år och 8 månader gammal. Det gjorde honom då till Juventus yngste genom tiderna samt den första spelaren född på 2000-talet i de fyra stora ligorna. Under 2018 blev även Kean den yngste målgöraren i Gli Azzurri sett till en tävlingslandskamp. Det är lätt att glömma bort att Kean bara är 19 men i somras såldes han till Everton för 30 miljoner euro. Vi får se om Kean kan ta det sista steget. När det kommer till Patrick Cutrone var det främst under våren 2018 han slog igenom ordentligt. 21-åringen fick det inte att lyfta förra säsongen men det lär troligtvis vara många Milansupportrar som kommer sakna Cutrone som såldes för 18 miljoner euro till Wolverhampton. Hur bra dessa talanger kommer bli återstår att se men vi vill se talangerna i Serie A helst och inte i Premier League.

4. Sergio Pellissier 
Det känns konstigt att säga men det kommer kännas tomt utan Sergio Pellissier. Kvaliten var ej den bästa senaste åren och i Chievos sista matcher förra säsongen spelade han på topp trots åldern på 40 år. Pelissier har varit Chievo trogen sen 2002 och klubben har endast spelat Serie B en säsong under denna period men de gick upp direkt året 2008. I somras åkte Chievo ner i Serie B igen. Det kommer helt enkelt bara kännas annorlunda att inte se ett tokdefensivt Chievo med Pellissier på topp varje söndagseftermiddag. Vi önskar Pellissier stort lycka till med jobbet i Chievos styrelse där han kommer ha en viktig roll. Totalt blev det 496 matcher i Chievos tröja vilket är en imponerande siffra.

3. Marek Hamsik
Inledde sin sejour i Serie A 2004 i Brescia och sågs av många då som en av världens största talanger. Köptes sedan av Napoli när de flyttades upp 2007, resten är en framgångssaga. Trots 12 år i Napoli med 408 ligamatcher lämnade Hamsik Serie A endast 31 år gammal till Kina i vintras. Det är nog många som hade sett Hamsik fem år till i Serie A men istället blev det Dalian Yafing den nya klubbadressen. Vi får hoppas Hamsik tröttnar på Kina och får avsluta sin karriär i Serie A, där han hör hemma.

2. Andrea Barzagli
Var med i VM-truppen 2006 efter att ha slagit igenom i Palermo mellan åren 2004-2008. Det stora lyftet kom dock när Antonio Conte värvade Barzagli till Juventus sommaren 2011 där han bildade en fantastisk trebackslinje med sina kollegor Bonucci och Chiellini, en trebackslinje som folk kommer prata om under en lång tid framöver. 38-årige Barzagli fick avsluta förra säsongen med sin åttonde raka ligatitel. Den italienska mittbacksklippan förtjänar mycket mer cred än det han har fått under dessa år.

1. Daniele De Rossi
Det behövs inga ord för att beskriva denna mittfältskrigare. I somras fyllde han 36 och flyttade till Argentina efter 19 år som a-lagsspelare i Roma. Det många glömmer bort är att De Rossi under många år ansågs som en av världens bästa defensiva mittfältare, det var inte sålänge sedan han tackade nej till flera stora lönekuvert. Sedan framgångssommaren 2006 när Italien vann VM-guld har De Rossi älskats av flera supportrar i Serie A, oavsett klubbtillhörighet. Vi får hoppas att Boca Juniors supportrar lyckas ta till sig denna hjälte och hela Argentina inser vilken stor människa och spelare De Rossi är.