Fredagslista: 2000-talets bästa anfallare

Ännu ett landslagsuppehåll avklarat, nu är det över 100 dagar tills nästa och en härlig fotbollsvinter som väntar. Denna fredag blir det nostalgi igen med en lista på 00-talets bästa anfallare. Det finns flertalet anfallare som förtjänar en plats på listan. För att göra jobbet lite enklare utgår vi från några krav.

Kriterium
– Minst fem säsonger i Serie A under 2000-talet, vilket gör att favoriter som Gabriel Batistuta och Ronaldo försvinner.
– Endast renodlade anfallare. Dybala, Totti och Del Piero som är mest kända för en släpande roll kommer hyllas många gånger i framtiden, var så säkra.
– Vi rankar bara spelarens säsonger när de var i Italien och mellan åren 2000-2019.

Utöver dessa tre krav väger vi bidragande insatser till titlar tungt samt målsnitt.

5. Luca Toni, Palermo, Fiorentina, Juventus, Genoa, Roma, Verona
En solskenshistoria. Slog igenom säsongen 2003/04 när han var 26 år gammal och öste in 30 mål i Serie B för Palermo när de gick upp. Målsuccén fortsatte även året efter i Serie A med 20 mål, vilket gjorde att Fiorentina öppnade plånboken. Det blev totalt 31 mål för Viola säsongen 2005/06 vilket är fantastiskt på alla sätt och vis med tanke på att det var svårare att göra många mål då än i dagens Serie A. Den magiska säsongen kröntes med VM-guld och Luca Toni var en viktig spelare den turneringen med framförallt hans två mål mot Ukraina i kvartsfinalen. I en stenhård konkurrens bland alla italienska anfallare var Luca Toni där och då ”numero uno”, vilket senare blev titeln på en härlig popdänga av Matze Knop. Efter en liten sejour i Bayern Munchen och mindre skadeproblem lyckades late bloomern komma tillbaka till sin gamla målform i Hellas Verona och fick några dagar efter sin 38-årsdag vinna skytteligan.

Starkaste minne: Det blir ett ganska färskt minne när Luca Toni våren 2016 blev hyllad av Veronapubliken och spelare inför sin sista match i karriären. Självklart skulle Toni avsluta sin karriär med en panenkastraff mot den dåvarande Juventusmålvakten Neto. Går det att få ett finare avslut än en skön liten straffchip?

4. Antonio Di Natale, Empoli och Udinese
Totalt blev det 209 ligamål för den kvicke anfallaren och det är sjätte bäst genom tiderna i Serie A. Bollen skulle bara in för Di Natale, han behärksade alla sätt att göra mål på. Om det var en stenhård volley från dålig vinkel eller en liten tåfjut från en halvmeter spelarde ingen roll. Är mest känd för sina 12 säsonger i Udinese och att han slog igenom sent i karriären. Di Natales första riktigt bra säsong var vid 24 års ålder när han spelade upp Empoli till Serie A säsongen 2001-02. Åtta år senare vann ”Toto” skytteligan för första gången 2009/10, något som han lyckades med även säsongen efter. Kanske inte den bästa spelaren på listan om vi ser till högstanivån men jämnheten med antal gjorde mål Di Natale har haft över tid är svårslagen.

Starkaste minne: Anfallsduon Alexis Sanchez och Antonio Di Natale hade ett fint samarbete vilket ledde till stora framgångar för båda. Alexis Sanchez fick sitt stora genombrott och såldes till Barcelona medan Di Natale fick vinna skytteligan två gånger. Där och då var det inte allt för många lag i Europa som hade bättre anfall än Udinese.

3. Diego Milito, Genoa och Inter
Kom tvåa i skytteligan 2008/09 i Genoa vilket gjorde att Inter öppnade upp plånboken efter Zlatanförsäljningen för att värva in Milito. En 30-åring med noll erfarenhet i toppklubbar, det lät på förhand som en klassisk Interflopp. Tio månader senare hade måltjuven varit Inters nyckelspelare i en trippel som det pratas om än idag. Målfarligheten och förmågan att avgöra viktiga stormatcher gör att Milito måste anses som en av 2000-talets bästa anfallare i Serie A. Milito går före flera namn på listan som var kanske större stjärnor men ingen mäter sig med trippelformen Milito hade, därav den höga placeringen.

Starkaste minne: Doppiettan mot Bayern München 2010 när Inter vann Champions League. Det sägs att Daniel Van Buyten fortfarande är snurrig efter att ha blivit lurad av Militos patenterade skottfint vid 2-0 målet.

2. Zlatan Ibrahimovic, Juventus/Milan/Inter
Den svenska megastjärnan prenumererade på scudetti när han var i Italien och fick även till två skytteligatitlar inom calcion. Storhetstiden var nog ändå under hans tre säsonger i Inter där det bjöds på spektakulära konstnummer nästan varje match och ett självförtroende utöver det vanliga. Att Barcelona värderade honom till 55 miljoner euro+Samuel Eto’o sommaren 2009 säger en del om hur viktig han var i Inters titlar, vilket är väldigt lätt att glömma bort. Fick i början av sin kariär lite kritik för att han inte gjorde enkla mål men blev i Milan en mer smart anfallare där han gjorde 28 mål säsongen 2011/12. Sen så var det den där jävla Champions League som saknades också som Zlatan en gång sa om turneringen, en turnering han ofta vek ner sig när det kom till slutspelet både i Inter och i Milan. Kraven var oftast skyhöga på Zlatan med tanke på hur bra han var i vanliga ligamatcher.

Starkaste minne: Kom in i halvtid när Inter hade 0-0 mot Parma i den sista matchen för säsongen 2007/08. Några minuter senare hade Zlatan gjort två mål och säkrat ligatiteln för Inter.

1. Andriy Shevchenko, Milan
Under Milans framgångsår var Sheva i en klass för sig. Snabb, stark, smart samt en avslutare i världsklass. En renodlad striker helt enkelt som älskade stora matcher och derbyn, en mardröm för varje försvarare. Duellerna mellan Marco Materazzi och Shevchenko var så pass många att det hade kunnat bli en egen topplista. Den ukrainske anfallaren blev omröstad som den tredje bästa fotbollsspelaren i världen åren 1999 och 2000 men under 2004 fick han titeln som världens bästa fotbollsspelare, Ballon D’Or. Hade han bara satt sin chans mot Liverpool i Istanbul 2005 hade han troligtvis även den säsongen tagit en topp 3 placering i Ballon D’or. Shevchenko såldes till Chelsea sommaren 2006 och kom sedan tillbaka till Milan, men tyvärr blev karriären aldrig sig lik igen. Däremot, att hålla den höga nivån Shevchenko gjorde i början av 2000-talet räcker för att ta en ganska säker förstaplacering på denna lista.

Starkaste minne: Satte den avgörande straffen 2003 mot Juventus i Champions League finalen hur kyligt som helst mot Buffon.

Bubblare: Inzaghi, Trezeguet, Higuain, Cavani
Dessa fyra spelare har varit med och nosat men konkurrensen är stenhård.