Fotbollsbesvikelser och hisnande vyer (Del 1)

Jag kan säga det redan nu. Denna text kommer osa SvenskaFans! Det var på SvenskaFans jag började gilla att skriva om fotboll och det var till mångt och mycket resereportagen som var allra roligast. Reportagen jag skrev då handlade då mest om flygresor till Malpensa, en titt på Duomon och match på San Siro. Den Italienresa jag gjorde sist gick inte riktigt till så. Så här kommer en redogörelse, från start till mål, för hur man kan göra en Italien-vistelse lite extra kryddad än bara en match. Om du inte är intresserad av vilken mat som inmundigandes här eller bergsby som besöktes där har du kommit fel. Är du intresserad och vill inspireras hur du ska maximera din Italien-vistelse nästa säsong, vänligen håll till godo!

Prolog

Genom alla år så har varenda resa till Italien skett mer eller mindre problemfritt. Flygen har landat i tid, tågen har gått som planerat och bussarna har stannat vid hållplatserna. Visst har metron strejkat då och då och nån taxibil kört ungefär 130% för snabbt, men det har fungerat. Annorlunda blev det till denna resa. 35 timmar innan avresa fick jag ett mail från Ryanair att flyget jag och min resekamrat Andreas skulle ta var inställt. Detta på grund av en planerad strejk bland italiensk flygplatspersonal. Någon hjälp med ombokning fick vi såklart inte (det var ju Ryanair, hallå!) utan vi tvingades att ta en betydligt dyrare SAS-flygning istället. SAS hade nämligen annonserat på Twitter att deras flighter inte skulle påverkas av strejken. Ungefär fem timmar efter bokad resa så damp ännu ett mail ned i inkorgen som förkunnade att även den flighten var inställd, på grund av strejk. SAS var något mer tillmötesgående och löste en ombokning, med den nätta omvägen Istanbul. Så det var med detta flygstrul jag väcktes med ett ryck 04:10 på måndagsnatten. Italien kallade.

Tisdagen den 8 maj

Den lilla omvägen via Istanbul var faktisk ganska angenäm med trevliga flyg och bra tillgång till lounge, men istället för att landa vid lunch slog planens små hjul ned på Fiumicino vid 19-snåret, en timme efter att strejken avbrutits. Situationen kring bagagebanden såg EXAKT ut som du kunnat vänta dig att en italiensk flygplats såg ut en timme efter strejk. Väskor överallt, upprörda turister och personal som inte hade någon större lust att vara behjälpliga. Efter en och en halv timme i diverse köer så dök helt plötsligt min blå väska upp från ingenstans. Det gjorde dock att vår inbokade middag på Da Bucatino såg mörk ut.

Precis som väderprognosen hade förvarnat om så öste regnet ned i Rom. Och när det ösregnar i Italien så är det inget stilla svenskt sommarregn vi pratar om. Det är droppar stora som vindruvor och en densitet tätare än Milans försvarslinje 1993. Trots den mest galoniga jacka du kan tänka dig anlände vi dränkta till vårt B&B.

Eftersom jag och Andreas fast beslutat oss om att denna resa inte bara ska gå i fotbollens tecken, utan också i den kvalitativa matens, valde vi att ta taxi över hela staden för att ta oss till restaurangen Da Bucatino, som vi hade planerat in. Trots att klockan nästan hade slagit midnatt. Det gjorde vi helt rätt i, för maten smakade så gott och våra middagsdejter från Karlstad var i toppform när vi anlände två timmar för sent.

Tisdagens tips: När du är på semester och allt går emot dig så vill du säkert bara lägga dig under en filt. Men hitta den där extra energin och gör det bästa av situationen. Det kommer du komma ihåg otroligt mycket längre än den där extra timmens sömn.

Tisdagens mat: Flygplats- och loungemat till både frukost och lunch. Till middag Picci alla gricia con carciofi och ugnsrostad kanin.

Tisdagens fotbollsupplevelse: Ganska exakt noll fotbollsintryck under tisdagen. Vi testade däremot en golfsimulator i Istanbul. Inte en idrott jag rekommenderar…


Onsdagen den 9 maj

GAMEDAY!!! Så hade alla ishockeyspelande 13-åriga killar från Borlänge skrivit på Snapchat en vanlig februarisöndag. Så skriver jag också nu. Det vankades ju Coppa Italia-final, själva höjdpunkten på hela resan! Men innan det var match skulle vi göra Rom till fots. Sedan tidigare hade jag bara varit i Rom en halvdag, och då mest åkt buss. Så idag skulle det turistas satan. Vi hann traska förbi både Colosseum och Forum Romanum (så mäktigt och så mycket turister du kan tänka dig) innan promenaden gick vidare till Trastevere för lunch. I de mysiga gränderna tog vi sikte på pizza och fann såklart pizza. Men jädrar i min lilla låda vad trevlig  område Trastevere är (det turisttipset, ni!). Med raska steg fortsatte vi vidare förbi en känd fontän och en lång trappa, innan vi åter landade på boendet för sista uppladdningen inför match.

Spårvagnen ut till Olimpico var otroligt trevlig då det var idel rödsvarta i vagnen. Ungefär lika trevligt var det inledningsvis under matchen och invid Milans curva också. Och även efter att Juventus lagt i sin alldeles för höga växel och kört över Milan så fortsatte Curva Sud att dominera, vilket var mäktigt att uppleva på nära håll. På håll såg jag Rom bränna sin årsbudget i fyrverkeripjäser samtidigt som jag antar att Gigi Buffon fick lyfta ännu en välförtjänt titel.

Onsdagens tips: Har du fysiken i behåll och ska turista Rom, gör det till fots. På 40 000 steg lyckades vi täcka rätt stora ytor av staden och hann med turistmålen.

Onsdagens mat: Klassisk italiensk frukost på boendet, pizza och glass-lunch i Trastevere innan matdagen avslutades med en panini och kanske mer än en öl utanför Olimpico. Dessvärre den svagaste matdagen på hela resan!

Onsdagens fotbollsupplevelse: Stadio Olimpico – wow. Milans tifo och insatsen av curvan – W O W! Jag var ruter ess i tifot, som förmodligen var det fetaste mosaiken jag sett. Sen måste jag ju, med rejäl distans till det hela, verkligen applådera Juventus insats. Det är så otroligt imponerande rent fotbollsmässigt. Juvefansens insats på läktarna lämnar jag okommenterade…


Torsdagen den 10 maj

Efter frukost så stod en tågresa till Florens på agendan. Med ett höghastighetståg dröjde det endast ett samtal med en italiensk kvinna vars son pratade världens alla språk (enligt egen utsago) innan vi anlände till renässansens vagga. Jag hade höga förväntningar på vad som väntade mig, eftersom resekamrat Andreas bott i Florens under två kortare perioder. Och visst höll han vad han hade lovat. Där finns kyrkor mäktigare än Moscardellis skägg och klädbutiker präktigare än… Moscardellis skägg. Saluhallsbesöket slutade i ostinvesteringar och promenaden upp till Piazzale Michelangelo slutade med en lyckligare hjärna. Dra mig baklänges vad fin världen är ibland. Dagen avslutades med en fin flaska rödvin och den överlägset bästa hämtpizzan jag någonsin ätit under månskenet på Piazza Santo Spirito.

View this post on Instagram

Torsdagskväll

A post shared by David Faxå (@davidfaxa) on

Torsdagens tips: När ni läser nästa rad så kanske det inte är så förvänande, men käka ute! Ja, Italien har fantastiskt fina restauranger. Men något många unga italienare gör både vardags- och helgkvällar är att köpa ut mat och sätter sig på ett torg. En god pizza och god dryck gör sig minst lika bra i en trappa på ett torg som på en rödvitrutig duk.

Torsdagens mat: All torsdagens mat åts på gatan. Lunchen från Andreas tidigare lokala kebaberia, middagen från Gusta Pizza. Däremellan en sagolik glass från Venchi.

Torsdagens fotbollsupplevelse:  Jag hade faktiskt väntat mig att Florens skulle vara ganska så utsmyckad i hyllningar till Davide Astori. Fel fick jag, i alla fall de centrala delar av staden som jag bekantade mig med. Jag fick nöja mig med att krocka med Fiorentinas talang Gabriele Gori och hans hund. Alltid något!


När del 1 nu är färdigskriven inser jag att denna del nog kan uppfattas väldigt turistig. Det beror helt enkelt på att det är två städer jag knappt besökt tidigare som jag nu var i. Nästa del kommer ta dig till lite andra ställen, som inte är lika vanliga för gemene fotbolls-Svensson.

A dopo!

Kommentera artikel