Experterna: här är de bästa spelarna i Milans historia

AC Milan är en av Italiens mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar genom historien. Totalt har man vunnit Serie A hela 18 gånger och stått som segrare i Champions League vid sju tillfällen. Bortsett från två säsonger i början av 80-talet har laget alltid spelat i den högsta serien.

Under åren som gått har några av världens bästa fotbollsspelare lirat för ”Rossoneri”. Men vilka dessa är råder det till viss del delade meningar om. Nedan presenterar vi listor från fyra fotbollsexperter med de främsta Milan-spelarna genom tiderna.

Ken Lennaárd – Spelexpert på Winbets

Spelexperten Ken Lennaárd, som vanligtvis skriver speltips om fotboll på Winbets, publicerade nyligen en krönika med Milans bästa spelare genom tiderna. Två svenskar tog plats i startelvan – Nils Liedholm som vänsterytter och Gunnar Nordahl som anfallare. I tillägg satte Lennaárd Zlatan och Gunnar Gren på avbytarbänken, tillsammans med bland annat Filippi Inzaghi, Ruud Gullit och George Weah.

I övrigt var listan till stor del dominerad av italienska spelare. I mål föll valet på Sebastiano Rossi, som gjorde hela 330 matcher för Milan på 90-talet. Försvaret blev helitalienskt med Alessandro Costacurta, Alessandro Nesta, Franco Baresi och Paolo Maldini plats. På mitten satte Lennaárd Andrea Pirlo som offensiv mittfältare, holländaren Frank Rijkaard som defensiv mittfältare, och Gianni Rivera och Nils Liedholm på kanterna.

I anfallet blev det Gunnar Nordahl och Marco ”Svanen från Utrecht” van Basten.

Hela Lennaárds krönika finns att läsa på Winbets.com.

Lorenzo Medici – Italienbloggare på Fotbollskanalen

Fotbollskanalen Serie A-expert Lorenzo Medici listade för ett par år sedan historiens tio främsta Milanspelare.

Medici utsåg Paolo Maldini som nummer ett genom tiderna. Motiveringen var att Maldini var trogen Milan under hela sin karriär (25 år och över 900 matcher totalt), och är en av de bästa ytterbackar som världen någonsin skådat.

Efter Maldini hamnade Gianni Rivera på andraplats, Marco Van Basten på tredjeplats och Franco Brasei på fjärdeplats.

Medici håller dock inte med Lennaárd vad gäller Ruud Gullit, Kaka och Andrij Shevchenko. Enligt Medici tar alla dessa tre spelare plats i startelvan.

Greg Lea – fotbollsjournalist

Den brittiska fotbollsjournalisten Greg Lea har skrivit artiklar för bland annat FourFourTwo, The Guardian och ESPN. I höstas publicerade han en lista för spelbolaget Betsson med sina topp-10-Milanspelare genom historien.

Precis som Medici håller Lea Paolo Maldini som solklar etta. Andraplatsen anser dock Lea tillhöra Franco Baresi, som likt Maldini tillbringade hela sin karriär i Milan.

Lea tycker även, precis som Lennaárd, att Andrea Pirlo och Alessandro Costacurta platsar i startelvan – två spelare som inte finns med på Medicis lista.

Övriga spelare som finns med på Leas lista är: Van Basten, Nordahl, Rivera, Shevchenko, Gullit och Kaka.

Fotbollssajten Goal

Goal är en av världens största fotbollssajter med över 530 reportrar i mer än 50 länder. För ett par år sedan publicerades en lista på sajten med historiens främsta Milanspelare.

Plats 1 – 9 påminner väldigt mycket om de övriga experternas listor: Maldini på förstaplats, följt av Van Basten, Baresi, Rivera och Shevchenko. En uppstickare är däremot Filippo Inzaghi som Goal tycker, till skillnad från både Lennaárd, Medici och Lea, tar plats bland topp 10.

På plats 11 – 20 finns några riktigt klassiska namn med, bland annat Paulo Maldinis pappa Cesare Maldini, som spelade för klubben mellan 1954–1966 och var kapten i fem säsonger, Pierino ”the Pest” Prati, som gjorde hattrick i Europacup-finalen mot Ajax 1969, och den uruguayska anfallaren Juan Schiaffino som tillsammans med bland annat Gunnar Nordahl hjälpte Milan att plocka hem tre ligatitlar på 50-talet.