Marcus Rohdén: ”Drömklubben vore nog Roma eller Lazio”

Marcus Rohdén har gjort succé i Elfsborg och belönats med en landslagsplats vid flera tillfällen. 24 år gammal börjar han nu rikta blickarna utåt, och när han blir utfrågad av några barn på ett fotbollsläger innan Solo Calcio träffar honom om vilken som är hans favoritliga att gå till så svarar han faktiskt – Italien.

Du sa innan att du gillar den italienska fotbollen, vad är det som lockar dig där?
– Först och främst tycker jag att det är en bra liga, och sedan tror jag att det hade varit ett bra steg i min karriär att ta sig till Italien. Det finns även andra fördelar som ett bra klimat, god mat och allt runtomkring. Jag tror att man kan ha ett väldigt bra socialt liv även utanför fotbollen där. Det är väl några av bitarna i det, men framförallt tror jag att det skulle vara ett bra steg för mig att fortsätta utvecklas, säger Marcus Rohdén till Solo Calcio.

Tror du Serie A skulle passa dig som spelartyp också?
– Det tror jag. Jag har hört att de gillar spelare som springer mycket och tar sig in i straffområdet där, och det tycker jag att jag gör så det skulle nog lyckas bra.

Det är ju många svenskar som börjar gå dit nu, vad tycker du om det?
– Jag förstår dem. Nu är ju den italienska ligan inte riktigt lika bra som den var för några år sedan och jag tycker väl att det har blivit ett mer rimligt steg att ta för spelare efter allsvenskan. Innan var det en drömliga som man bara drömde om att spela i, men nu är det ett mer realistiskt mål att spela i en italiensk klubb.

Finns det någon drömklubb i Italien i sådana fall?
– Det är nog Roma och Lazio, de två klubbarna som jag gillar men det är väl inget steg man tar från allsvenskan och gå till en sådan klubb direkt. Det spelar inte jättestor roll vilken klubb det skulle bli där om jag flyttade dit.

Det har ju ryktats en del om Atalanta vad vet du om den klubben?
– Jag vet väl inte så jättemycket egentligen, bara att Glenn Strömberg spelade där. Jag har väl hört att det funnits lite intresse men det är inget som jag vet mer om än så faktiskt. Men jag tror att de precis klarade sig kvar, va?

Hur mycket påverkar det dig, är det någonting du tänker på?
– Det är svårt. Det sägs ju att man inte ska fundera på det men det är klart att tankarna går lite. Man kopplar bort det när det är match i alla fall, och sedan har jag ju en agent (Carl Fhager, reds. anm) som sköter det där.

Marcus Rohdén har dock inte bråttom utomlands, säger han. Kontraktet med Elfsborg är skrivet till 2018 – och även om han troligtvis inte stannar riktigt så länge känner ingen större press att göra flytten så snart som möjligt.

– Min målsättning är att stanna i Elfsborg resten av säsongen i alla fall. Drömmen är ju att gå utomlands, men sedan om det är i sommar, i vinter eller nästa år spelar ingen större roll för mig. Jag vill så klart ut och testa på det, och det ökar ju möjligheterna ännu mer för att vara med i landslaget om man spelar i någon stor europeisk liga.

Du är 24 nu, många går ju tidigare än så. Känner du att det är dags snart?
– Jag känner att jag är redo för det. Nu har jag varit med i landslaget och spelat fyra säsonger i allsvenskan nu så jag känner mig redo, definitivt.

Du har kontrakt till 2018 med Elfsborg, vad har de för bild av dig?
– De ser mig som en nyckelspelare och att jag ska bli kvar, men kommer det någonting så tror jag att de kan vilja släppa mig både för min egen del och för deras del, säger Marcus Rohdén.

Kommentera artikel