Derbyspecial: Inter – Milan är hetare än någonsin

På söndagskvällen är det derby della madonnina, kanske världens vackraste fotbollsmatch. En kvällsmatch med två satsande lag och en odödlig historia gör derbyt hetare än någonsin. Vi på SoloCalcio har laddat inför denna match med två av våra skribenter som har gått igenom alla detaljer som behövs, Intersupportern Danny Salo och Milansupportern David Vukovic.

Hur ska ni se matchen?

(Danny) Även denna gång kommer jag se Milanoderbyt på plats. Jag har tappat räkningen på hur många jag har sett på plats nu och det känns overkligt med tanke på att jag som liten drömde om att någon gång i mitt liv se åtminstone ett derby på plats. I vanliga fall brukar jag se matcherna från Curva Nord men eftersom jag är ”reseledare” för sju vänner från jobbet denna resa kommer jag se matchen sittandes på långsidan, tredje ring. Ska bli kul att visa upp Milano och vårt derby för dem och förhoppningsvis blir de interisti efter denna match.

(David) Just denna match kommer bli speciell för mig. Jag får bevittna mitt första derby på plats och åker ner ihop med min svåger och hans lillebror nu på fredagen. Vi spenderar alltså hela helgen i Milano samt ska matchen live på San Siro. Det kommer bli en helt annan känsla att få se derbyt på plats, snarare än hemma i TV-soffan.

Vad är det som gör ett Milanoderby så unikt?

(Danny) Precis som många andra derbyn ger det faktum att det är två stadsrivaler som möts ytterligare en dimension till en redan innan viktig match. Oavsett hur lagen har varit placerade i tabellen i förhållande till varandra har derbyn kunnat sluta hur som helst. Givetvis märks det inte enbart på San Siro att det är derby utan i hela Milano. Det som gör Milanoderbyt speciellt i jämförelse med många andra derbyn är att det är två riktiga storlag som möts. Visst har de båda lagen varit svaga under de senaste åren men det är trots allt två lag som historiskt vunnit mycket i såväl Italien som Europa.

(David) Det är svårt och sätta ord på det, men jag tror det som gör derbyt såpass unikt är att det är just de två enda storlagen från Milano som drabbas samman på en såpass stor och mäktig arena som San Siro. Just att de är från samma stad gör derbyt extra stort, tillskillnad från till exempel Liverpool – Man United eller Barcelona – Real Madrid, som är två andra stormatcher på samma nivå. Trots att spelarkvalitén har gått ner sig är fansen, arenan och klubbarna de samma samt historian finns kvar. I London finns det flera lag som Chelsea, Tottenham, Arsenal och diverse mindre klubbar, vilket gör att det inte är samma stora rivalitet mellan endast två klubbar. Jag tror det blir en annan slags rivalitet när det endast handlar om två stycken hela tiden och att staden är uppdelad i rödsvart eller blåsvart. Ser vi till derbyt nu på söndag specifikt så är den intressant just för att Milansupportrarna har kommit ner på jorden lite efter den knackiga starten, men framförallt då Inter har imponerat. Matchen på söndag blir en värdemätning var de båda lagen ligger och den eventuella vinnaren kommer få med sig en rejäl boost till nästkommande matcher.

Vad tycker ni om ert lags säsongsöppning hittills? Speglar poängen ert lags insats?

(Danny) Det går givetvis inte att vara missnöjd med ett lag som tagit 19 av 21 möjliga poäng och ännu inte förlorat, men jag känner ändå en viss oro då. Orsaken till det är att spelet, framförallt på sistone, inte varit speciellt bra och på så vis har vi kanske fler poäng än vad vårt spel förtjänat. Man skulle kunna hävda att det är ett styrkebesked att Inter tagit så många poäng trots det och man skulle kunna hävda att det tar ett tag för Spallettis spel att sätta sig och fungera väl, men efter de senaste årens fiaskon kräver jag mer än så för att känna mig lugn. Vårt försvar har dock sett väldigt bra ut.

(David) Milan har spelat knackigt och inte haft någon tydlig spelidé. Senaste matchen mot Roma kändes det snöpligt att inte få med sig en enda poäng då vi var bättre än dem i 60 minuter. Men överlag har det inte alls sett självklart ut. Sampdoria borta var en riktig plattmatch men de matcherna vi har vunnit har också sätt halvdana ut. Hemma mot Rijeka är ett annat exempel. Det är svårt att peka ut exakt vad som vart dåligt, men det är tydligt att vi inte lyckats skapa chanser. Dessutom har försvarsspelet som skulle sitta i år, inte alls sett säkert ut. Bonucci tillsammans med Romagnoli, Musacchio och Zapata har inte riktigt hittat varandra och det kommer ta tid innan man känner sig trygga ihop. Säsongsinledningen har väl varit lite som jag förväntat mig, att vi inte skulle vara helt klockrena som lag, men jag är lite besviken på hur vi tar oss ann vissa matcher, då det ibland ser ut som att halva laget inte ens vill vara på plan. Det är en sak att ha en dålig dag eller inte känna sina lagkamrater till 100 procent, men det är en helt annan att inte vilja kämpa för klubbmärket man representerar.

Spalletti gjordes klar tidigt på sommaren. Är Spalletti rätt man för Inter samt har Inter lyckats hitta en långsiktig lösning?

(Danny) Spalletti är en mycket kompetent tränare och det finns ingen anledning att ifrågasätta beslutet att tillsätta honom. Huruvida det är en lång- eller kortsiktig lösning beror som vanligt inte på tränaren utan på bristen av tålamod hos Inters ledning och under de senaste åren har vår hantering av tränarfrågan varit parodisk och skamligt dåligt skött. Jag hoppas att Spalletti får tid på sig och blir en långsiktig lösning men jag tar ingenting för givet. Missar Inter Champions League kommer han säkerligen att ifrågasättas.

Var det rätt att ge Montella nytt förtroende till denna säsong? Kommer han behålla jobbet vid en eventuell förlust på söndag?

(David) Inför säsongen kan jag tycka att det var rätt och ge honom mer tid. Men för varje match som går känner jag mer och mer agg mot hans matchcoachande. Jag tycker han gör fel byten och alldeles för sena byten till att börja med. Han startar fel spelare och spelar dessutom en fotboll som jag personligen inte tycker speglar den trupp vi har. Vid en eventuell förlust på söndag kommer framförallt fansen vara otåliga och vilja få honom sparkad. Huruvida han blir det eller inte har jag svårt att svara på. Det har snackats om Carlo Ancelotti enda sedan han lämnade Bayern. Ancelotti är en högt rankad tränare som jag gärna hade tagit till Milan, men något man måste ha i åtanke är att han endast tränat topplag. Han var tränare för ett Prime-Milan, ett ruskigt bra Real Madrid och ett överlägset Bayern München. Att Ancelotti ska komma till detta Milan och göra succé är ingen garanti alls. Med det sagt, så ser jag honom ändå över Montella och vid en förlust på söndag skulle ett tränarbyte mycket väl kunna ske.

Inter har hittills endast tre insläppta. Kommer Skriniar-Miranda hålla säsongen ut? Är den defensiva bredden för tunn?

(Danny) Att Skriniar och Miranda får gå en hel säsong utan skador och/eller avstängningar är mycket osannolikt. Jag skulle gissa att vi kommer tvingas använda oss av alternativa lösningar i åtminstone 3-5 matcher och sett till att våra alternativ är Ranocchia, Vanheusden och nödlösningen D’Ambrosio är den defensiva bredden alldeles för tunn, särskilt nu när Vanheusden är skadad. Att ett lag som Inter i princip endast har två mittbackar som håller hög eller någorlunda hög klass är ett direkt underkännande av den tekniska direktörens arbete under sommaren. Jag hoppas att detta åtgärdas under vinterfönstret.

Bonucci var Milans stora värvning denna sommar och har extra många ögon på sig. Vad tycker du om hans insats hittills?

(David) Jag tycker Bonucci har blivit orättvist bedömd. Han är helt klart en av världens bästa mittbackar och har inte levt upp till det denna säsongen, men det beror inte på honom skulle jag säga, utan på de han har bredvid sig. Som försvarare är Bonucci impulsiv, tuff samt aggressiv. I Juventus när han spelade sitt spel och eventuellt missade en tackling eller tajmade en situation fel, så hade han två av världens bästa mittbackar bredvid sig som kunde städa upp efter honom. Det har han inte i Milan vilket gör att hans misstag ibland blir avgörande. Men inte nog med det, jag tror att han själv känner av den otryggheten i backlinjen vilket gör att han i många situationer safear snarare än att satsa och eventuellt vinna bollen. Trots detta ska han bedömas utifrån vad han gjort och säsongsöppningen har inte varit helt klockren. Jag tror det handlar om att ta sin tid och bli varm i kläderna. Han måste lära känna Romagnoli samt Musacchio och de tre har för övrigt inte spelat många matcher ihop. För dessa tre spela ihop sig så är jag övertygad om att det kommer bli bra.

Klarar ert lag av att kvalificera sig till Champions League nästa säsong?

(Danny) Jag är långt ifrån säker på att Inter tar en plats bland de fyra första i Serie A. Mycket beror på Icardi och våra mittbackar. Vår tunna trupp har ännu inte prövats vad gäller skador och andra motgångar och skulle Inter hamna i en svacka kan det ta sig tid att ta sig ur den, tid som innebär tappade placeringar i tabellen. Jag har dock inte gett upp hoppet att vi ska klara det och som saker och ting ser ut nu, med stabilt försvar samt individuella prestationer framåt så finns det ändå god anledning att tro på Champions League kommande säsong.

(David) För Milans del tror jag vägen via Europa League kommer vara lättare snarare än att gå till Champions League via ligan. Det finns ett antal lag som har bättre och bredare trupper som bör knipa platserna till Champions League före oss.

Vilket nyförvärv har imponerat mest på dig för ditt lag?

(Danny) Milan Skriniar har utan tvekan varit den mest imponerande av nyförvärven. Han har snabbt blivit en del av Inters ryggrad.

(David) André Silva har visat klass i landslaget och i Europa League, men inte fått chansen i ligan. Där tycker jag att Rodriguez har varit den som ständigt gör bra ifrån sig och har det vi länge saknat hos våra ytterbackar. Bra försvarare och fin vänsterfot framåt.

Finns det någon spelare i ditt lag som förtjänar mer chanser?

(Danny) Litar helt och fullt på att Spalletti fattar korrekta beslut i denna fråga och känner inte att det är någon spelare som kan anse sig vara förfördelad.

(David) Som jag nämnde i föregående fråga så tycker jag André Silva bör få chansen. Milan har i och för sig haft problem att skapa chanser under säsongen vilket gör att anfallarna inte kan kritiseras allt för mycket, men någon förändring behövs framåt.

Vilken spelare blir viktigast i ditt lag och vilken spelare har du skräck för i motståndarlaget?

(Danny) Att Icardi lyckas hitta målet igen känns som en avgörande faktor. I Milan är det är det fortfarande Suso som skrämmer mest efter hans två mål i förra säsongens bortaderby.

(David) Donnarumma har tidigare visat sin klass i stora matcher och räddat Milan. Kessie måste höja sig och Suso är förhoppningsvis på lekhumör. Inter har Icardi framåt som är utan tvekan en av ligans bästa anfallare. Bredvid sig har han två väldigt tekniskt skickliga spelare i form av Perisic och Joao Mario som vi får se upp med

Kombinerad elva mellan Inter och Milan.

(Danny) (3-5-1-1) Donnarumma; Skriniar, Bonucci, Miranda; Perisic, Valero, Vecino, Bonaventura, Rodríguez; Suso; Icardi

(David) (4-3-3) Handanovic; Cancelo, Bonucci, Musacchio, Rodriguez; Joao Mario, Kessie, Bonaventura; Suso, Icardi, Perisic

Till sist, vad blir slutresultatet på söndag?

(Danny) 2-2, Icardi och Persic gör Inters mål. Bonaventura och Bonucci för Milan.

(David) Ett derby är ett derby och form ska inte behöva spela roll, men trots det så säger hjärnan Inter uddamåls-vinst, även om jag hoppas få uppleva en rödsvart vinst på plats.

Kommentera artikel