Derbyspecial: ”Stämningen på ett Milanoderby är som en käftsmäll”

Fotbollen börjar bli bättre i Milano nu efter en längre tids svacka. Inter är tillbaka i Champions League och med en spelare som Gonzalo Higuain finns det en stark tro bland Milansupportrarna. På söndagskvällen är det ”Derby della Madonnina” och vad passar då inte bättre än att ladda upp med denna stora genomgång inför derbyt.

Vi på SoloCalcio har inför detta derby ställt några frågor till två skribenter som ska representera deras lags färger där de ger en passionerade svar och en igenkänningsfaktor för respektive lags supportrar. Svaren ur ett Milanperspektiv står den unge men rutinerade skribenten David Vukovic för och när det gäller Inter gör den nye skribenten Lukas Nordén sin debut för SoloCalcio. Det kommer självklart bli någorlunda partiska svar med överdriven tro på vissa spelare och rädsla för att allt ska kollapsa som det gjorts tidigare säsonger för båda lagen men det är exakt så det ska vara dagen innan ett derby. Med Milans 12 poäng på sju matcher och Inters 18 poäng på åtta matcher är detta en viktig vattendelare för hur resten av säsongen ska sluta. Ett Milanoderby har alltid mycket på spel och det gäller inte bara tabellplaceringar, något som ni kommer märka på skribenternas svar. Nu kör vi!

Hur är stämningen på San Siro under en derbymatch?

David: Jag har sett en hel del matcher med bra stämning, men ett fullsatt kokande San Siro är en klass för sig. Jag har aldrig känt ett sådant tryck redan utanför arenan. Väl inne på arenan är det som en käftsmäll när du kommer ut på läktaren. Inmarsch och tifon som följs upp av sång under matchen. 10/10.

Lukas: Stämningen på San Siro under en derbymatch är allt annat än lugn. När jag själv såg derbyt åkte vi in till arenan timmar innan matchstart, bara för att uppleva hur stämningen byggs upp. Långt innan matchen är igång ljuder fansen högt med sina rop och hejaramsor och det är inget annat än vackert för flera sinnen, både synen och hörseln. Det finns inte en enda människa inne på San Siro som ser missnöjd ut innan matchstart och alla är övertygade om att det är i år som deras lag kommer att krossa sina rivaler. Man går inte på Milanoderbyt med förlust i tanken. Oavsett hur säsongen har sett ut vet alla om att allting kan hända i den här matchen. Tyvärr kan det också uppstå en hetsig stämning mellan supportrarna som jag inte anser är bra. Det dröjde inte länge innan jag såg ett slagsmål inne på arenan när jag var där senast.

Hur står sig Milanoderbyt jämfört med allt annat i Europa? 

David: Rent supportermässigt, toppklass som alltid. Rent fotbollsmässigt inte lika hög nivå som det en gång var. Men med båda lagen på uppgång och stora satsningar är derbyt högintressant. Nivån lär bara höjas på derbyt för varje match som spelas de kommande åren.

Lukas: Det finns inget derby som ett Milanoderby. Rivaliteten mellan klubbarna har funnits där ända sedan Inter grundades och den är lika stark idag. Jag blir alltid otroligt irriterad när ens kompisar påpekar att Arsenal-Chelsea är ett större derby. När vi gick av tunnelbanan nära San Siro var det inte svårt att veta åt vilket håll vi skulle åt. Ett hav av supportrar traskade tillsammans mot arenan och jag kommer ihåg hur det kändes som att hela staden hade väntat på den här dagen. Fansen är också mer förväntansfulla än de varit under hela säsongen, men samtidigt mer nervösa då detta är en match som inte får förloras. Det är helt enkelt en match där mycket står på spel, både i tabellen och för fansens sömn veckan framöver.

Vilken derbymatch var den senaste du såg på plats?

David: Fjolårets minst sagt händelserika 3-2-match. Euforisk lättnad som blev sorg när Icardi fullbordade hattricket. Drömmer än i dag mardrömmar om hur han rycker av sig tröjan och firar framför Curva Nord. En match där Suso briljerade, Biglia blev avklädd och Icardi matchhjälte, låt oss hoppas på en annan utgång den här gången.

Lukas:  Den senaste derbymatchen jag såg var faktiskt den enda derbymatchen jag sett. Det var fem år sedan, år 2013 och min pappa hade överraskat mig med biljetter till Milanoderbyt i julklapp. Derbyt slutade oavgjort efter mål av El Shaarawy och en kvittering från Schelotto, men jag var så fascinerad av upplevelsen och struntade därför i resultatet för stunden. Om jag hade suttit i min soffa hemma en söndagskväll hade jag nog inte varit lika glad kan man säga. Det jag minns bäst från matchen är själva målfirandet när alla Interfansen firade vilt på vår sektion och måljublet sprängde alla decibelgränser. Själv fick jag en utskällning för mitt firande av en äldre Milanista med italienska svordomar, varför jag fick det vet jag fortfarande inte än idag.

Finns det ett derbymål du minns extra genom åren?

David: Patos 1-0-mål i derbyt 2011 minns jag extra mycket. Jag var endast 12 år gammal och var i den perioden när man själv försökte efterlikna spelare. För mig var Pato en favorit och att han fick göra mål i derbyt som Milan vann med 3-0 samma säsong som det blev en Scudetto är fint på många sätt. Länk till Patos mål.

Lukas: Ett derbymål som jag minns extra mycket är Maicons kanon in i vänstra krysset år 2012 i matchen som slutade 4–2 till Inter. Målet kom verkligen från ingenstans och jag kommer ihåg hur jag välte min popcornskål i soffan när jag hoppade upp av glädje. Länk till Maicons mål.

Vad tycker ni om ert lags säsongsöppning hittills?

David: Jag är nöjd med spelet, men missnöjd med poängskörden. Så som Milan har spelat hittills hade det varit fullt rimligt samt välförtjänt med en hög poängskörd. Men med det sagt, spelet känns lovande och offensiven har en helt ny dimension med Higuain längst fram. Suso har hittat storformen, men spelar egentligen väldigt likt vad han gjorde i fjol. Skillnaden är att det har lossnat poängmässigt, vilket är oerhört viktigt. Enda lilla orosmomentet är att Milan inte har förmågan att hålla nollan, kanske är det dags för det nu på söndag?

Lukas: Inter har haft en bra säsongsöppning trots de tuffa poängtappen tidigt under säsongen. Det kändes inte stabilt de första matcherna och jag tyckte att laget spelade utan självförtroende, som de gjort under flera år, men någonting hände efter vändningen mot Tottenham och nu har det vunnits sex raka tävlingsmatcher. Poängen speglar lagets insats ändå och jag hoppas bara att Inter inte hamnar i en svacka igen som förra vintern. De måste fortsätta visa karaktär.

Hur nöjd är du med ditt lags nyförvärv?

David: Milan gör till 99% en bra mercato. Bakayoko var en chansning som jag var positiv till, men som redan nu kan beskrivas som en flopp. Det ska till ett mirakel för att han ska lyckas komma tillbaka från denna formsvacka eller höja hans nuvarande nivå, som kanske är just hans nivå? Higuain behöver jag egentligen inte orda så mycket om. En matchvinnare som inte bara gör mål och avgör matcher, utan dessutom höjer spelare runtom sig, som till exempel Suso. Bredden har blivit bättre i form av Laxalt och Castillejo som erbjuder både fart och finess, något som Milan saknat. Tidigare säsonger har Milan haft få spelare som kan kastas in från bänken där matchbilden ändras. Nu har Milan två spelare som kan bytas in med fart och teknik. Det märktes inte minst hemma mot Roma i början av säsongen när dessa hoppade in och Milan kunde vinna matchen på övertid med 2-1.

Lukas: Jag tycker att Inter har värvat väldigt bra under sommaren, troligen det bästa transferfönstret sedan 2009. De Vrij presterade väldigt bra förra året i Lazio och det känns bra att inte behöva vara livrädd längre om någon av våra mittbackar haltar efter 20 minuter. Miranda, De Vrij och Skriniar som roterar tror jag inte att många försvar i Europa skulle tacka nej till. Nainggolan är en krigare på plan och jag tyckte att Inter skulle köpa honom när han var i Cagliari. Det spelar dock ingen roll att han kom några år senare, han behövs mer än någonsin och han har redan visat vad han kan åstadkomma. Lautaro Martinez är spelaren som jag tror kommer vara bäst för Inter ur ett långsiktigt perspektiv. Han har snabbheten, styrkan och spelförståelsen. En mer komplett 21-åring tror jag är svår att hitta. Med Asamoah och Vrsaljko har vi äntligen fått ytterbackar som håller måttet. Bredden i laget är efter sommarens värvningar mycket större än förra året. Bänken i dag skulle kunna varit vår startelva för några år sedan och det bevisar ganska mycket.

Vi avslutar denna derbyspecial med fem snabba frågor som alla Calcioälskare nog diskuterar högljutt om hemma i tv-sofforna inför varje derby.

Ditt lags favorittifo genom åren?

David: Det är lätt att blicka tillbaka och fastna i klubbens historia. Med all rätt. Det här tifot på Silvio Berlusconi håller absolut högsta klass och är – trots de sista åren i klubben – helt klart värdigt efter alla hans år och framgångar med klubben.


Foto: Michael Tana

Lukas: Det finns flera tifon som jag uppskattat under åren, men jag har faktiskt aldrig tänkt på en favorit. Det blir nog”Ti Te Dominet Milan” från vårderbyt 2012, ett mäktigt tifo över tre etage med madonnan som symbol.

Icardi eller Higuain?

David: Higuain har under en lång tid varit en av världens bästa anfallare, men när vi ställer honom mot Icardi året 2018 tycker jag den sistnämnda är en mer komplett spelare och en bättre avslutare.

Lukas: Icardi alla dagar i veckan. Jag har alltid varit övertygad om att Icardi kommer slå målrekord i Serie A någon säsong. Jag vet bara inte vilken.

Målrekordet innehavs idag av Higuain på 36 mål från säsongen 2015/16 i Napoli. Icardi gjorde 29 mål förra säsongen.

Vart i tabellen kommer Milanolagen denna säsong?

David:  Milan slutar på en 3e plats, före Inter som kommer 4a. Luciano Spaletti, den evige förloraren, är inte den rätta tränaren för att ta Inter till nya höjder. Däremot är jag inte helt övertygad om att Gattuso är det heller. Men i en värld där trupperna ställs mot varandra, med de två tränarna och allt runtomkring klubbarna tror jag Milan med en slags inställning till det nya projektet kommer göra en bättre säsong än vad man egentligen borde.

Lukas: Inter kommer 3a medan Milan kommer 5a. Jag tror dock att Milan kan komma 4a, men det beror mycket på hur Higuain kommer att prestera resten av säsongen.

Vilken spelare blir viktigast i ditt lag och vilken spelare har du skräck för i motståndarlaget?

David:
  
Suso har inlett säsongen riktigt bra, men spelar egentligen inte så annorlunda mot i fjol. Skillnaden i år är att han är lite högre upp i banan och har därmed gjort betydligt fler poäng. Med Higuain i boxen får man också en del gratispoäng vilket har höjt hans självförtroende. De som jag har extra stor respekt för i Inter är Icardi och framförallt Nainggolan som ofta är avgörande i stora matcher. Med hans vinnarskalle triggas han ofta av stora matcher och blir en helt annan spelare. Jag drömmer redan mardrömmar av hans distansskott och det skulle inte förvåna mig det minsta om han hänger ett på söndag.

Lukas: Jag tror och hoppas att Brozovic kommer vara viktigast i Inter. Han har presterat bra under säsongen och om han styr och ställer på mittfältet tror jag att Milan kan få det tufft. Sen den spelare som jag har mest skräck för är helt klart Suso. Så fort han får bollen på kanten blir man rädd att han ska vika in när som helst och slå ett perfekt inlägg.

Kombinerad elva mellan Inter och Milan (Minst fem från vardera lag)

David: (4-3-3) Donnarumma; Conti, Skriniar, Romagnoli, Asamoah; Kessie, Vecino, Nainggolan; Suso, Icardi, Perisic

Lukas:  (4-2-3-1) Donnarumma, Calabria, Skriniar, De Vrij, Rodriguez; Brozovic, Bonaventura; Suso, Nainggolan, Perisic; Icardi.

Till sist, vad blir slutresultatet på söndag? 

David: Jag är alltid pessimistisk inför derbyn eller matcher mot Juve och tror sällan på oss. Men jag tippar med hjärtat och säger 2-0 Milan. Det är dags för första nollan och hungriga Higuain vill motbevisa mig gällande honom vs Icardi.

Lukas: Med tanke på Milans defensiv som inte sett stabil ut under säsongsöppningen tror jag att matchen kommer sluta 2-0 till Inter.

Kommentera artikel