Summering 37a giornata: Complimenti al scudetto Juventus!

BENEVENTO 1 – 0 GENOA 

Målskyttar Benevento: 87′ Diabate.
Målskyttar Genoa: –


 INTER 1 -2 SASSUOLO

Målskyttar Inter: 80′ Rafinha.
Målskyttar Sassuolo: 25′ Politano, 72′ Berardi.


 BOLOGNA 1 – 2 CHIEVO 

Målskyttar Bologna: 12′ Verdi.
Målskyttar Chievo: 48′ Giacherini, 60′ Inglese.


 FIORENTINA 0 – 1 CAGLIARI 

Målskyttar Fiorentina: –
Målskyttar Cagliari: 37′ Pavoletti.


 HELLAS VERONA 0 – 1 UDINESE  

Målskyttar Hellas Verona: –
Målskyttar Udinese: 20′ Barak.


 TORINO 2 – 1 SPAL 

Målskyttar Torino: 68′ Belotti, 87′ De silvestri.
Målskyttar SPAL: 22′ Grassi.


 CROTONE 2-2 LAZIO

Målskyttar Crotone: 29′ Simy, 61′ Ceccherini.
Målskyttar Lazio: 17′ Lulic, 84′ Milinkovic-Savic.


 ATALANTA 1 – 1 AC MILAN 

Målskyttar Atalanta: 92′ Masiello.
Målskyttar AC Milan: 60′ Kessie.


 ROMA 0 – 0 JUVENTUS 

Målskyttar Roma: –
Målskyttar Juventus: –


 SAMPDORIA 0 – 2 NAPOLI 

Målskyttar Sampdoria: –
Målskyttar Juventus: 72′ Milik, 81′ Albiol.


I solsken och italiensk sommarvärme sparkades den 37:e och näst sista omgången av 2017/18 års Serie A igång när Benevento tog emot Genoa hemma på Stadio Ciro Vigorito. Matchen i sig var relativt betydelselös då hemmalaget redan är klart för nedflyttning och gästerna varken hade chans att nå europaspel eller riskera nedflyttning. Till fansens stora förtjusning tog Benevento dock en mycket symboliskt stark seger i den sista hemmamatchen i Serie A för den här gången. Nästa år spelar gli stregoni i Serie B, och vi får således tacka för ett värdigt avslut på hemmaplan.

I lördagens andra match hade Inter möjlighet att sätta rejäl press på Lazio i kampen om den sista Champions League-platsen. I en stökig och bråkig match hade dock Nerrazzuri märkbart svårt att omvandla de många målchanserna till mål. Mauro Icardi hade för visso en boll i nät som dömdes bort för offside, men utöver det lär den argentinske anfallaren drömma mardrömmar om Andrea Consigli i Sassuolomålet. Den 31-årige italienaren stod för en enastående match och var den enskilt starkaste faktorn till att Inter inte fick större utdelning för sitt stora spelövertag. Desto större precision hade dock gästerna i sina avslut. Båda anfallarna, för dagen Matteo Politano och Domenico Berardi, hittade nämligen nätet, och tillsammans med Consiglis storspel i defensiven räckte det för att lägga Inter på rygg. Drömmen om Champions League ser därmed ut att vara väldigt lång borta, även om man under söndagen fick viss hjälp av Crotone.

Vid vinst hade nämligen Lazio möjlighet att säkra en Champions League-plats, medan Crotone å sin sida vid tre poäng med största sannolikhet hade säkrat sitt kontrakt för spel i Serie A även under nästkommande säsong. Crotone, med Marcus Rohdén från start, gjorde en väldigt bra match hemma på Stadio Ezio Scida och ledde länge vilket därmed hade säkrat kontraktet och bibehållit drömmen för Inter. Men höstens stora man, Sergej Milinkovic-Savic, ville annat. 2-2 slutade matchen vilket vilket därmed gör att varken Crotone eller Lazio helt kan andas ut än. Med tre poäng klubbarna emellan möts nämligen Inter och Lazio i den sista omgången, och med tanke på att deras första möte slutade 0-0, betyder det att Inter vid en vinst går om och kniper den sista platsen.

Söndagens övriga matcher handlade i övrigt mestadels om den högintressanta bottenstriden, där hela fem lag är inblandade i kampen om att undvika den sista kval/nedflyttningsplatsen. Först ut för dagen var Cagliari, som inför omgången låg på 17:e plats och kval. Fiorentina hade genom hela matchen ett stort spelövertag. Men trots ett större bollinnehav, 11 hörnor och 11 avlossade skott hade man inte ett enda avslut på mål. Efter en gedigen kämpainsats lyckades därmed Luis Diego López utmanövrera Stefano Pioli och inhämta tre oerhört viktiga poäng hem till Sardinien.

Viktiga poäng bärgades även i Bologna när gästande Chievo sent om sider insett allvaret och fått upp farten igen. Trots tidigt underläge vände veronaklubben till seger, vilket innebär att klubben klättrade upp till en fjortåndeplats. Även om man matematiskt inte är helt klara ännu, är utgångsläget därmed betydligt bättre inför den sista omgången då man har fyra lag bakom sig som alla behöver prestera. Ur ett svenskt VM-perspektiv kan noteras att Filip Helander spelade från start, och att Emil Krafth spenderade samtliga 90 minuter på bänken.

Seriens andra Veronaklubb är som bekant redan klara för nedflyttning, och var således en tacksam uppgift för det lag med vårens överlägset sämsta form, Udinese. De vitsvarta har fallit som en sten genom tabellen och är nu högst inblandade i den absoluta bottenstriden. Svante Ingelsson satt på bänken, och fick därifrån se tjecken Antonin Barak skjuta hem en efterlängtad seger till gästerna.

Desto tyngre gick det för SPAL, som genom ett sent mål förlorade borta mot Torino. Tillsammans med Crotone var man därför ett av lagen som föll neråt i tabellen, och som därmed ligger pyrt till inför den avslutande omgången nästa helg.

I kampen om Europa League-platserna delade AC Milan och Atalanta lika på poängen i regnigt Bergamo. Atalanta var spelmässigt bättre i den första halvleken, medan Milan var det klart bättre laget i den andra. Trots en man mer och ledning 1-0 lyckades rossoneri dock åter slarva bort tre till synes enkla poäng. Ricardo Montolivo som byttes in i halvtid jämnade till utvisningsstatistiken och när Andrea Masiello nickade in kvitteringen på övertid kändes det hela väldigt systematiskt för årets Milan.

Söndagens två sista matcher spelades simultant, och var de som kom att avgöra toppstriden av årets Serie A. Roma mot Juventus i Rom och Sampdoria mot Napoli i Genua. Förutsättningarna var klara: Om Juventus tog minst en poäng, alternativt om Napoli förlorade, så var den sjunde raka ligatiteln säkrad.

Trots ett relativt uppgivet utgångsläge uppfyllde Napoli förväntningarna och tog de tre poäng man var tvungna att göra, även om det satt långt inne. Arkadiusz Milik byttes in i den 71:a minuten, och den reslige polacken behövde endast en minut innan han hittade målet och gav Napoli ledningen. Kort därefter utökades ledningen genom Raul Albiol. Dessvärre spelade det hela mindre roll för neapelklubben då Juventus samtidigt tog den poäng mot Roma som man behövde ta för att säkra ligatiteln. Och man gjorde det på ett klassiskt Juventus-manér – med full kontroll. Radja Nainggolan fick sitt andra gula kort i den 68:e minuten, och därefter kunde bianconieri styra och ställa precis som de ville. Således gratulerar vi de briljanta mästarna från Turin till ytterligare en ligatitel.

Complimenti al scudetto Juventus!


Omgångens spelare: Andrea Concigli – Stod ensam emot ett Inter som frenetiskt jagade en kvittering på San Siro. 16 hörnor, 9 skott på mål och några helt enastående, tillika matchavgörande, räddningar. Hatten av!


Omgångens mål: Domenico Berardi – Finten före, vinkeln för skottet och precisionen på avslutet. Titta och njut!

Kommentera artikel