2017 – A till Ö!

2017 går mot sitt slut och nu ska vi fira in det nya året. Då passar det bra att summera detta Calcioår med våra favoriter. Det bästa, det sämsta och det roligaste med året, allt summeras på denna A-Ö lista. Gott nytt år och trevlig läsning!

Addio – Han har alltid funnits där, men nu är han borta. Kungen av Rom, tack för allt!

Blunda – Brignoli visualiserade, hoppade och blundade. Resten är historia. Målvaktens nick var inte bara det första målvaktsmålet på länge, utan gav även Benevento en historisk pinne.

Cinesi – Kinesernas intåg i den italienska fotbollen och framförallt Milano är ett riktigt faktum nu. Men hur trovärdiga är egentligen kineserna i Milano? 2018 blir ett nytt spännande år att reda ut den frågan. Vi lär få återkomma i frågan även nästa år, var så säkra.

Drömmål – Frisparkskanoner, klappklappspel och soloräder. Allt har vi sett 2017. Men målet vi minns är Kondogbias lyftning från mittplan över målvakten. Så välplacerat, så elegant… men det var i fel bur.

Europa – Det var 26 år sen Bergamoklubben var ute i Europa, men oj vad Atalanta har imponerat i Europa League. Wayne Rooney drömmer nog fortfarande mardrömmar efter Atalantas 5-1 samt 3-0 vinst mot Everton.

Fiasko – Att hamna efter Spanien i VM-kvalet kan väl vara förståeligt, men insatsen i play off:et mot Sverige var under all kritik. Ventura bör fortsatt hålla sig undan från de italienska gatorna…

Gest – Erkänn, ni gör den framför TV:n. Pekfingrarna ihop, åt sidorna och nedåt. VAR är ett faktum som introducerades 2017 som vi inte kommer att bli av med, vare sig vi vill eller inte.

HäxornaEufori deluxe när Benevento klättrade upp till Serie A, men väl där har man knappast gjort någon nöjd. Första, och enda, segern i högsta seriesystemet kom dagen innan nyårsafton.

Inspiratör –Giueseppe Rossi hann precis hitta målformen i Las Palmas under våren innan han åkte på ännu en knäskada. Hur många långtidsskador Rossi har haft nu vet han knappt själv men comeback i Genoa har Rossi hunnit med. En riktig krigare!

Julsång – ”Inter bells, Inter bells!” De blåsvartas jullåt satte sig på hjärnan, men visst har den hånats ganska rejält också. Brozovic ser inte underhållen ut!

Kreditgivare – Elliot Management. Har ni inte lagt det holdingbolaget på minnet ännu så bör ni göra det omgående. Spelar en otroligt stor roll i Milans framtid.

Löprunda – I år igen, årets löprunda är den som utgår och går i mål i Vasaparken i Stockholm: CALCIOJOGGEN! Vi ses igen 2018.

Massimo – Ett vanligt namn som åter spelat en huvudroll i calcion. Bland annat Massimo Oddo, som han har väckt Udinese till liv efter den dåliga hösten med Lugi Delneri vid rodret. Massimo Mirabelli, som blivit ovän med Raiola och värvat för två miljarder.

Nederbörd – Under sommarens U21-EM var det måhända varmt, men över Donnarumma regnade det massvis med sedlar.

Ojämn – Prislappen låg på 1 miljard i somras efter Belottis 13 ligamål under våren. Den lär ha sjunkit nu efter tveksamma insatser under hösten. Kan Belotti hitta stabiliteten under 2018?

Prenumeration – Det är vad Juventus sägs ha på ligatitlar. Den sjunde raka bärgades 2017, vilket är otroligt respektingivande.

Queer – Det var många som trodde att Lazios Keita Baldé och Patric tillsammans kom ut som ett par, men så var inte fallet. Den ofta homofoba italienska fotbollen skulle må bra av en vidare syn på sexualitet, men vi lär få vänta på det.

Rekord – Året avslutades med att Napolis lagkapten slog Guds egna målrekord I Napoli. Marek Hamsik är stor. Riktigt stor.

Silva – Stefan Silva spelade sexton * sextio sekunder som striker i Zamparinis svänggäng, sen stack svensken som svincolato. Succé? Snickesnack.

Tinder – I våras fick Napolifansen chansen att träffa anfallaren Milik via Tinder. Hur det gick med ”dejten” vet ingen.

Utfryst – Minimalt med speltid i Inter och en utlåning till Benfica där det endast har blivit 13 minuter i ligan. Om Gabigol kommer få sitta på Inters eller Benficas bänk i vår återstår att se.

Våghals – Den gamle världsmästaren Cristian Zaccardos annons ute på Linkedin blev ingen supersuccé. Tillslut efter tre månaders letande fick han en nyckelroll i Maltas högsta division.

Wales – Imponerande hela vägen till Cardiff, men där tog det stopp igen för Juventus. Igen.. För Buffons tårar vi alla ömmar, men Europafinaler förblir Juves mardrömmar.

X – Torinos favoritresultat! 20/39 matcher under året slutade med kryss i Serie A. Det måste vara något typ av rekord. Tror vi. Vi säger det.

Yngsta – 16 år och 2 månader gammal gjorde Pietro Pellegri sitt första mål i Serie A när Genoa mötte Roma i vårens sista match. Vi på SoloCalcios redaktion känner oss gamla nu.

Zamparini – Dra på trissor, Palermos president är kvar i calcion! Under 2017 har han sparkat tränare, nästan sålt Palermo och kritiserat allt och alla. Ett helt vanligt Zamp-år alltså.

Återkomst – Antonio Cassano var tillbaka i Serie A. Han var tillbaka med Giampaolo Pazzini. I ungefär två veckor. Sen insåg han att han inte ville spela fotboll.

Äntligen – På drygt tre år blev det totalt 500 minuters speltid för Adeel Taarabt. I år är han äntligen tillbaka och lyfter nu en nyckelroll i Genoa.

Ölservitörer – De sardiska arenaarbetarna slet arslerna av sig för att få Cagliaris nya arena klar i tid. Då kom spelarna dit och bjussade på öl. Generöst!

Kommentera artikel