Truppgenomgång Italien – del 1

Idag drar EM igång i Nederländerna och det italienska damlandslaget inleder mot Ryssland imorgon. För att alla calcio-fans ska få lite bättre koll på Le Azzurre så kommer här en genomgång av truppen. Vi börjar med förbundskapten, målvakter och försvarare.

Förbundskapten
Antonio CabriniBell’Antonio spenderade den största delen av sin otroligt framgångsrika spelarkarriär i Juventus där han vann sex scudetti. Dessutom var den legendariske ytterbacken en viktig pjäs i det italienska landslaget som tog VM-guld 82. Efter tränaruppdrag i Serie C1 och B fick Cabrini 2012 förfrågan att ta över damlandslaget. I EM 2013 lyckades Cabrinis lag ta sig vidare från gruppen, men i kvartsfinalen blev Tyskland för tuffa. Sedan dess Cabrini fortsatt sitt arbete, med stort fokus på fysik och taktik för att komma ett steg närmare att kunna utmana stormakterna.

Målvakter
Laura Giuliani (24 år, Freiburg) – Väntas ta en starttröja under EM och har varit förstavalet under kvalet. Andramålvakt i Bundesliga-klubben Freiburg och har bara gjort två matcher under säsongen.
Chiara Marchitelli (32 år, Brescia) – Tidigare förstamålvakt med stor rutin och många inhemska titlar, men som på senare tid fått se sig omsprungen av yngre förmågor. Fortfarade viktig i klubblaget.
Katja Schroffenegger (26 år, Unterland) – Gjort försök att ta en plats i både Bayern Munchen och Leverkusen, men inte lyckats. Valde istället att vända hem till Italien och spelade denna säsong i Serie B-klubben Unterland.

Kommentar: En lagdel där det finns viss osäkerhet kring både formen och kvalitén. Guiliani har släppt in få mål i kvalet, men är fortfarande ett oprövat kort på denna nivå.

Försvarare
Elisa Bartoli (26 år, Fiorentina) – En snabb och offensiv ytterback som spelade från start under EM i Sverige 2013 och har haft en startplats i Cabrinis landslag under kvalet. Fostrad i Roma, men har nu en viktig roll i Fiorentinas scudetto-vinnande lag.
Sara Gama (28 år, Brescia) – Mittback som spåddes en lysande framtid efter U19-EM guldet 2008 och som sedan dess har haft stora framgångar med Brescia, men har också prövat vingarna i PSG. Varit en ledare i försvaret under hela kvalet och enda italienska som fanns med bland de 50 bästa spelarna i världen 2016.
Federica Di Criscio (24 år, Brescia)– Precis värvats av Brescia för att förstärka försvaret. Innan dess har hon haft en viktig roll i Veronas backlinje, men i landslaget har hon främst varit inhoppare.
Elena Linari (23 år, Fiorentina)– En skicklig mittback med bra uppspelsfot, men som brister lite i snabbhet. En ledare i Fiorentinas försvar som inför denna säsong vände hem till Florens efter flera framgångsrika år i Brescia.
Cecilia Salvai (23 år, Brescia)– Försvarare som både kan spela till vänster och centralt. Startspelare i EM 2013 och en viktig spelare i Brescias förvsar.
Linda Tucceri (26 år, San Zaccaria) – Lite utav en doldis som förutom en säsong i Torres hållt till i mindre klubbar. Bara en tävlingslanskamp i bagaget.

Kommentar: En försvarsuppsättning där många har spelat ihop länge och känner varandra väl. Taktiskt och tekniskt skickliga, men fysiken och snabbheten är det som oroar. Cabrini har under kvalet varierat mellan tre och fyra försvarare och det återstår att se vilken formation han väljer att använda i EM.

Del 2 – mittfältare och anfallare

Italiens spelschema:
Grupp B
17 juli, 18.00, Italien-Ryssland
21 juli, 20.45, Tyskland-Italien
25 juli. 20.45, Sverige-Italien

Kommentera artikel