Svenskkollen del 3 – Jenny Hjohlman

Många höjde nog på ögonbrynen när den landslagsmeriterade anfallaren Jenny Hjohlman valde att lämna Sverige för Serie B-klubben Florentina. SoloCalcio fick en pratstund med det nyblivna Italien-proffset, som är på god väg att spela upp klubben i högstaligan.

Sundsvall, Umeå, Örebro och nu Florens. Hjohlmans karriär har tagit henne långt ifrån Viksjöfors där hon föddes för 28-år sedan. På julafton presenterades Hjohlman som en julklapp till fansen och sedan dess har hon fått en viktig roll i laget och gjort ett mål på tre matcher. Florentina leder just nu Serie B girone A överlägset och allt tyder på att den unga klubben får kvala till Serie A via play-off.

Varför blev det just Italien?
-Jag ville uppleva något annat än Sverige, lära mig ett nytt språk och en ny kultur. Italien har starka traditioner och mycket historia. Att bo här och umgås med italienare är väldigt lärorikt och givande.

Med dina meriter måste det ha funnits klubbar i Serie A som var intresserade, varför blev det just Florentina i Serie B?
-Det är en klubb som verkligen vill något. Den startade för bara några år sedan, fick börja i den lägsta serien och har klättrat upp en serie varje år. De satsar, har resurser och en riktigt stark vilja att bli bäst.

Hur har första tiden i klubben varit?
-Den har varit bra. Alla människor har varit väldigt välkomnande och öppna och Florens är jättevackert.

Hur såg din relation till landet Italien och italiensk fotboll ut innan flytten?
-Jag hade aldrig varit i Italien tidigare, men hade en bild av italienarna som passionerade speciellt när det kommer till fotboll och mat. Det jag har upplevt hittills har stärkt den bilden.

Hur skiljer sig fotbollen mellan länderna?
-Italiensk fotboll är mer teknisk och mindre fysisk än den svenska. Det är mycket mer tydliga känslor här i Italien, både på planen och på läktaren.

Vad är dina förhoppningar och förväntningar på säsongsavslutningen?
-Förhoppningsvis kommer vi vinna serien och få spela play-off om att gå upp i serie A. Det har varit målet för klubben sedan den startades och nu är det nära.

Kommentera artikel