Svenskkollen del 2 – Julia Molin

Efter många år i Damallsvenskan valde Julia Molin att testa vingarna utomlands. Efter två lyckade säsonger i Champions League-klubben Apollon Ladies på Cypern gick i decemeber flyttlasset till Verona där den fysiskt starka försvararen direkt tagit en starttröja. Till SoloCalcio berättar hon om sin nya tillvaro.

AGSM Verona har länge varit en stormakt inom italiensk damfotboll, men har på senare år tappat i konkurrensen med storsatsande Fiorentina och Juventus. Gialloblu krigar just på nedre halvan av tabellen och Molin har snabbt fått en ta en ledarroll i försvaret.

Varför blev det just Italien?
-Efter två år på Cypern ville jag prova något nytt när mitt kontrakt gick ut. Jag fick då ett erbjudande ifrån Verona som var intressant. Att få spela i en bättre liga, med jämnare matcher var en stor anledning till att jag bytte.

Hur har första tiden i klubben varit?
-Jättebra! Klubben har tagit emot mig väldigt bra och allting föll på plats fort med tränarstaben och tjejerna i laget. De finns goda förutsättningar för klubben att återigen bli ett topplag efter en lite sämre första halva av säsongen i år.

Hur skiljer sig fotbollen mellan länderna?
-Eftersom att Cypern inte är en jämn liga och jag spelade i ett topplag så var nästan allt fokus på offensiven. Här i Italien är det mer fokus på att sätta defensiven innan du går in på offensiven. En annan stor del är taktiken. Allt ifrån små rörelser på plan till stora, individuellt och som lag. Vi spenderar nog 20 min innan varje träning i mötesrummet för att prata igenom träningen och varför den är upplagd som den är, och taktiken i momenten.

Vad är dina förhoppningar och förväntningar på säsongsavslutningen?
-När jag kom hade laget haft en väldigt tuff halva av säsongen, med många förluster och en placering på kval till Serie B. Förhoppningarna var att komma in med positiv energi och tro på att de går att vända den negativa trenden. Efter fyra matcher som vi nu spelat har vi två vinster, ett kryss och en förlust och vi ligger just nu över kvalstrecket. Förväntningarna och målsättningen är att vi ska klara oss kvar i Serie A.

Kommentera artikel