Svenskkollen del 1 – Stéphanie Öhrström

Redan 2010 anlände Stéphanie Öhrström till Italien och har under åren upplevt stora framgångar både med Verona och Fiorentina, men har också fått vara med om en rejäl utveckling för italiensk damfotboll i stort. Till SoloCalcio berättar den rutinerade målvakten om damfotbollens status och den tunga säsong för sitt Fiorentina.

Förra säsongen var minst sagt lyckad för den 31-åriga målvakten. Scudetton och Coppa Italia—titlen bärgades hem til Florens och tillslut krönte Öhrström säsongen med att gifta sig med sin italienska pojkvän Gionata. Denna säsong har dock gått tyngre och de regerande mästarna har halkat långt efter de två andra storklubbarna Brescia och Juventus.

Hur ser du på säsongen hittills? Vad är det som inte har fungerat?
-Tyvärr försvann hoppet om att försvara titeln tidigt då resultaten inte kom och det har såklart varit en stor besvikelse. Vi har ett bra lag och borde ha tagit många fler poäng helt enkelt. Jag tror inte det finns bara en anledning utan många små anledningar som tillsammans har gjort att det blivit såhär. En anledning tror jag kan vara att vi redan förra året hade en ganska liten trupp och efter en sådant år som fjolåret samt en intensiv inledning med supercupen, serien och CL har det satt sina spår i form av skador och formsvackor.

Tittar man på tabellen är den jämnare än på många år. Har ligan blivit jämnare kvalitetsmässigt? Finns det fler lag som kan störa storklubbarna nu än för några år sedan?
-Jag tycker absolut att serien blir jämnare för varje år och sällan ser vi rena utskåpningar som fanns för några år sedan. Träningsmängden har ökat, de yngre kommer upp mer förberedda och ligan börjar locka även utländska spelare.

Hur tar ni er an våren nu när scudetto-chanserna är borta?
-För det första vill vi hänga på i toppen och tredjeplatsen är målet för att snygga till en katastrofal start på säsongen. I och med att det gått som det gått i serien blir nu Coppa Italia fundamental för att rädda säsongen, men det krävs ett stort jobb av oss spelare, ledare och förening för att lyckas försvara den titeln.

Hur ser du på din egen insats under säsongen?
-När kollektivet inte fungerar så är det inte lätt för någon, men i stora drag är jag ändå nöjd. Det kändes som jag hade en liten svacka i slutet av 2017 där jag gjorde vad jag skulle men inte mer. Men sedan januari har jag känt mig i väldigt bra form och hoppas kunna hjälpa laget när det behövs som mest!

Du som känner ligan väl och varit i Italien i många år nu. Vad är din syn på utvecklingen av italiensk damfotboll? Har satsningarna från herrklubbarna gett effekt?
-Det har hänt så otroligt mycket och det är så kul att vara med på denna resan. Att Fiorentina banat vägen för denna satsningen har betytt otroligt mycket och redan idag har Juventus, Atalanta, Sassuolo, Chievo och Empoli hakat på och som snacket går verkar Inter, Milan, Udinese och Roma också vara redo inför nästa säsong. Såklart ger det en ekonomisk trygghet för klubbarna och större visibilitet. Vi är på rätt väg!

Kommentera artikel