Serie A femminile 17/18 – del 2: DE NYA PROJEKTEN

Fler och fler klubbar följer nu Fiorentinas och Juventus fotspår och väljer att förvärva ett damlag från regionen för att göra till sitt eget. I del 2 av genomgången av klubbarna i Serie A handlar det om:

DE NYA PROJEKTEN

Empoli Ladies
Förra sommaren inledde Empoli FC sin damfotbollssatning och valde därmed att förvärva 51 % av Serie B-klubben Castelfranco Calcio. Förra säsongen var första under Empolis vingar och satsningen gav resultat direkt. Klubben vann Serie B girone A och gör nu sin första säsong i högstaligan. Klubben har lyckats värva in Serie A-rutin, bland annat Fiorentinas förra lagkaptenen och mittfältsankare Giulia Orlandi och samt den unga försvaraen Martina Fusini.

Chievo Verona/Firmauto Valpolicella
Knep förra säsongen förstaplatsen i Serie B girone C och är nu nykomlingar i den högsta divisionen. Ett samarbete med herrklubben Chievo har funnits sedan 2012, men det var först nu under sommaren som samarbetet tog ett nytt steg. I slutet av juli köpte Chievo, med president Luca Campedelli i spetsen, 51% av Firmauto Valpolicella, som numera alltså spelar med Chievos logga på bröstet. Under mercaton har klubben förstärkt truppen med bland annat den rutinerade målvakten Alessia Gritti och anfallaren Silvia Fuselli. Både med rutin från landslaget och med många säsonger i Serie A i ryggsäcken.

Sassuolo
Precis som i Empolis fall började Sassuolo arbeta med damfotbollen förra sommaren och valde då att köpa upp Reggiana FC i Serie B. Delmålet att nå Serie A bockades av när man i slutet av förra säsongen stod som segrare i Serie B girone B och inför debutsäsongen i Serie A har klubben lagt till flera namnkunniga spelare med landslagsbakgrund till sin trupp. Den offensiva mittfältaren Sandy Ianella, som senast kommer från Cuneo och fanns i sommarens EM-trupp, är en prestigevärvning för klubben. Även Roberta D’adda, en rutinerad mittback med 90 A-landskamper på kontot, får ses som en viktig pusselbit i truppbygget. På presidentposten för damsidan sitter dessutom Elisabetta Vignotti, en legend inom italiensk damfotboll som verkade på 70 och 80-talet och har över 100 landslagsmål i bagaget.

Atalanta Mozzanica
Den allra senaste sammaslagningen mellan herr- och damfotboll stod Atalata BC och Mozzancia för i september. Efter att klubbarna har samarbetat kring akademin för flickor under två år väljer nu Atalanta att köpa upp damlaget som från och med nu kommer spela i Atalantas blåsvarta tröjor under namnet Atalanta Mozzanica. Mozzanica tog förra året en imponerande tredjeplats i Serie A och satsar även iår på att utmana de stora. Under sommaren förlorade klubben dock sin skyttedrottning Valentina Giacinti till Brescia, men har en stark stomme där Daniela Stracchi är det viktigaste kuggen. Stracchi som spelade alla matcher från start för det italiensk laget under EM i somras.

Ravenna
Under sommaren övergav San Zaccaria sitt namn och valde istället att inleda ett samarbete med herrklubben Ravenna, just nu i Serie C. Klubben har som framtidsvision att kunna konkurrera med toppklubbarna, men är tydliga med att uppbyggnaden av ungdomsakademin och samarbetet skolorna är det viktigaste i nuläget. Förra säsongen nådde klubben en åttondeplats i ligan och under sommaren har man förstärkt med försvararen Raffaella Manieri, med meriter från Bundesliga.

Läs även:

Serie A femminile 17/18 – del 1: STORKLUBBARNA

Serie A femminile 17/18 – del 3: UNDERDOGSEN

Kommentera artikel