Serie A femminile 17/18 – del 1: STORKLUBBARNA

Två omgångar har redan spelats av årets säsong, men det är långt ifrån försent att skaffa sig bättre koll på italiensk damfotbolls finrum. I tre delar går vår calcio femminile-expert Vicki Blomme igenom klubbarna i landets högsta serie. Först ut – lagen som gör upp om scudetton:

STORKLUBBARNA

Juventus
I somras stod det klart att Juventus skulle inleda en satsning på damfotboll och det första steget blev att köpa upp Cuneo Calcio och därmed en plats i damernas Serie A. Cuneo kom på en sjundeplats förra säsongen och Juventus började direkt ett intensivt arbete på mercaton för att höja truppens nivå för att redan första året kunna konkurrera om titeln. Från Bresica har klubben lyckats plocka flera tongivande landslagsspelare så som Martina Rosucci, Barbara Bonansea, Sara Gama, Valentina Cernoia och Cecilia Salvai. Från sommarens EM-trupp har ”den gamla damen” dessutom knutit till sig målvakten Laura Giuliani och Veronas talangfulla mittfältare Aurora Galli. Laget har inlett säsongen med två klara segrar och Turin-klubben ser redan ut som ett lag som kommer hålla till i toppen.

Tränaren: Rita Guarino – En före detta storspelare som har två VM-turneringar med Italien i bagaget under sin aktiva karriär. Född i Turin och kommer senast från tränaruppdrag i U17-landslaget.
Nyckelspelaren: Barbara Bonansea – Den snabba och målfarliga yttern gjorde en fantastiskt bra EM-turnering i somras och har under flera år varit en tongivande spelare i Brescia. Den 26-åriga mittfältaren stod för 12 mål under förra säsongen och valdes 2016 till årets spelare i Italien.
Håll ögonen på: Aurora Galli – Den 20-åriga mittfältaren har trots sin unga ålder redan samlat på sig stor erfarenhet både i Serie A och i landslaget. En skicklig speluppläggare som under EM visade att hon även klarar ett internationellt tempo.

Fiorentina
För två år sedan inledde Fiorentina sin satsning och sedan dess har utvecklingen gått rakt uppåt. Förra säsongen bärgades scudetton hem till Florens och går in i denna säsong med målet att försvara titeln och som debutanter göra en bra insats i Champions League. Med en backlinje bestående av fyra landslagsförsvarare, Elena Linari, Elisa Bartoli, Alia Guagni och Alice Tortelli, samt rutinerade svenska Stephanie Öhrström i målet lär det bli svårt att göra mål på Fiorentina även i år. I anfallet handlar det mesta om Ilaria Mauro och Tatiana Bonetti, som förra säsongen stod för 16 respektive 21 mål i den lila tröjan. Sommarens mercato har mest handlat om att behålla de spelare man har, vilket man har lyckats med. Klubben har dock knutit till sig några utländska spelare, bland annat den före detta svenska landslagsspelaren Antonia Göransson och den isländska mittfältaren Sigrun Ella Einarsdottir.

Tränaren: Sauro Fattori & Antonio Cinotta – Två tränare som av allt att döma kompletterar varann väldigt bra. Fattori med sin bakgrund som spelare och Cinotta med en mer taktiskt inriktning ledde laget till förstaplatsen förra säsongen. Vill spela med stort bollinnehav, men har även haft framgångar med sitt kontringsspel.
Nyckelspelaren: Alice Parisi – Tvåvägsmittfältare med en fantastisk blick och passningsfot och anses av många vara Italiens bästa mittfältare. Bröt benet under våren och missade därmed sommarens EM. Nu är hon dock på väg tillbaka och kommer med all säkerhet bidra med en extra nivå till sitt Fiorentina.
Håll ögonen på: Elena Linari – Fiesole-födda Linari anslöt till Fiorentina förra säsongen efter framgångsrika år i Brescia. Hemma i Fiorentina är hon, trots sina 23 år, en tydlig ledare i backlinjen och bidrar även offensivt med sin fina uppspelsfot och starka huvudspel.

Brescia
Under flera säsonger den ledande klubben inom italiensk damfotboll, men som förra säsongen fick se sig slagna av nysatsande Fiorentina. Klubben har dessutom haft en tuff sommar där man förlorade både tränaren Milena Bertolini, som blev ny förbundskapten för det italienska damlandslaget, och stora delar av startelvan. Hela sex landslagsspelare från truppen valde att skriva på för Juventus istället. Klubben har dock försökt ersätta de tunga spelartappen och har fått in flera unga intressanta spelare med landslagserfarenhet, bland annat Manuela Giugliano, Valentina Bergamaschi och Valentina Giacinti. Dessutom har två polska spelare med Champions League-erfarenhet anslutit under sommaren. Viktigt är också att de två rutinerade anfallarna Daniela Sabatino och Cristiana Girelli stannar i klubben.

Tränare: Gianpiero Piovani – Den före detta anfallaren är mest känd för sin aktiva år i Piacenza, där han var med och tog laget från Serie C till Serie A i slutet av 90-talet. Som tränare har han främst haft uppdrag i Serie D & C samt på ungdomsnivå innan han inför denna säsong fick frågan att ta över Brescia.
Nyckelspelaren: Valentina Giacinti – Den 23-åriga bombern vann skytteligan säsongen 15/16 med imponerande 32 mål. Förra säsongen fick hon nöja sig med 14 fullträffar, men är en av Italiens hetaste och mest lovande anfallare. Efter att ha burit Mozzanica i flera säsonger får hon nu chansen att visa sina kvalitéer i en storklubb.
Håll ögonen på: Manuela Giugliano – Bara 20 år gammal med har redan samlat på sig erfarenhet både från Serie A och internationellt. Fanns med i sommarens EM-trupp där hon spelade en match från start. En offensiv mittfältare med det lilla extra som spås bli nästa storstjärna. Kom från Verona under sommaren.

AGSM Verona
Frågan är hur länge till som Verona kan benämnas som en av de stora klubbarna inom italiensk damfotboll. Efter ligatiteln 2015/16 har det gått konstant nedåt och klubben har brottats med ekonomiska problem. Förra året fick klubben nöja sig med en tredjeplats och har inför denna säsong tappat ännu fler viktiga spelare från sin trupp. Största avbräcket är såklart Melania Gabbiadini, en av Italiens bästa spelare genom alla tider, som i sommar la skorna på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär. Truppen är nu väldigt ung och det blir spännande att se om gialloblu kommer klara av att hänga med i toppen av tabellen.

Tränaren: Renato Longega – Har varit i klubben sedan 2005 och lett laget till fem ligatitlar sedan dess. Förespråkar en offensiv fotboll, men har under de senaste säsongerna haft vissa problem med försvarsspelet.
Nyckelspelaren: Sofia Koggouli – Den grekiska anfallaren värvades in förra sommaren, men fick nästan hela säsongen förstörd på grund av en skada. Nu är hon tillbaka i fullt slag och förväntningarna är höga på den sjufaldiga skytteligavinnaren från den grekiska ligan.
Håll ögonen på: Angelica Soffia – Den 17-åriga mittfältaren fick mycket speltid under förra säsongen och väntas få en ännu större roll i år. Fostrad i klubben och en van spelare i ungdomslandslagen.

Läs även:

Serie A femminile 17/18 – del 2: DE NYA PROJEKTEN

Serie A femminile 17/18 – del 3: UNDERDOGSEN

Kommentera artikel