Öhrström och Ek inför scudettokampen

Efter ett längre landslagsuppehåll drar damernas Serie A igång igen imorgon och åtta matcher återstår av säsongen. SoloCalcio tog självklart ett snack med Sveriges två italien-proffs Stephanie Öhrström och Lisa Ek inför slutspurten.

Scudettokampen är mycket jämn och högst upp i tabellen ligger Brescia och Mozzanica i delad serieledning. Stephanie Öhrströms Verona och Lisa Eks Fiorentina jagar dock toppkonkurrenterna och är i nuläget fyra respektive fem poäng bakom.

När säsongen vände var Fiorentina i delad serieledning och Verona endast en poäng bakom, men efter en mindre lyckad februarimånad är det nu ett litet glapp upp till Brescia och Mozzanica. Vad berodde poängtappen på?

Öhrström: -Vi låg i toppen innan jul, men i januari hade vi Brescia, Mozzanica och Fiorentina som motståndare där vi endast lyckades ta en poäng. Vi har en alldeles för tunn trupp i år och många skador på det gör att vi har svårt att hålla tempot uppe i 90 minuter. När topplagen har bytt in spelare med nya krafter har vi inte haft några byten. Sedan november/december har vi i snitt haft 7-8 startspelare på plan och en del har även spelat småskadade vilket har slitit oerhört på krafterna.
Ek: -Poängtappet mot Brescia berodde på att de var en storlek större än oss. De har spelat tillsammans under flera år och är tydliga i sina roller medan vi fortfarande jobbar på att hitta relationer och därigenom spela på varandras styrkor på planen. Det blir bättre och bättre varje träning, varje match och varje gång vi ses utanför planen och lär känna varandra. Oavgjort borta mot Tavagnacco var ett fall framåt eftersom vi förlorade första mötet mot dem på hemmaplan.

Hur ser du annars på säsongen hittills, både din egen insats och lagets?

Öhrström: -Årets säsong är tuff för oss där vi kämpar med att ha fullt lag till matcherna. Vi har gjort det vi ska mot undre halvan medan vi haft svårt med topplagen. Vi har slitit på de få spelare vi har, men på pappret har vi en lättare period framför oss där jag hoppas vi kan få tillbaka spelare i bra form och utan skador! För min egen del har det gått okej. Det är inte lätt när laget i sig inte fungerar, man vill göra mer och det är frustrerande när det inte går. Jag har gjort det jag ska, varken mer eller mindre.
Ek: -Tycker laget har presterat som man kan förvänta sig med ett på avstickare både uppåt och neråt. Å andra sidan är det väl just exakt det som är förväntningen på ”nya” lag, att det svajar lite och att man saknar den stabilitet som krävs för att vinna alla matcher. Min egen säsong hittills är jag nöjd med eftersom det är nytt land, nytt lag, nytt språk och utmaningar som inte liknar något jag tidigare ställts inför. Samtidigt känner jag nu efter jul att jag har hittat 20 procent till som nu äntligen kommer fram på träning. Det känns skitroligt för jag vet av erfarenhet att 3-4 veckor med en stabil ny nivå leder till samma ökning på match. Ser fram emot kommande matcher!

Med åtta matcher som återstår, hur ser du på chanserna till scudetton? Vad talar för er?

Öhrström: -Det känns tufft, men vi har fortfarande chansen så vi kämpar vidare. Det finns inte marginaler för fler snedsteg. När lagbygget går knackigt så får man göra ett slitjobb. Dock har vi en del individuella spelare som kan avgöra matcher, hittar de formen kan det gå vägen. Såklart hoppas vi på att alla är friska och pigga till slutspurten för när vi spelar bra som lag spelar vi stundtals riktigt bra.
Ek: -Jag har spelat fotboll i 27 år och är det något jag har lärt mig så är det att det svänger fort, åt bägge håll. En förutsättning för att det ska svänga åt rätt håll är att man tror på det. Har spelat i serier med lag där vi har varit 7 poäng efter med 7 omgångar kvar och där vi har förlorat guldet på målskillnad, så jag vet att vi har alla möjligheter även om huvudfokus just nu är Champions League-platsen.

Vad skulle det betyda för klubben och dig personligen att vinna?

Öhrström: -Framförallt skulle det kännas fantastiskt skönt för spelarna. I Italien ses saker ofta i svart eller vitt och trots att vi går på knäna för tillfället, så har vi som grupp fått ta mycket kritik från tränare och förening när resultaten inte gått vägen. Så skulle det bli en till scudetto så är det för slitet mina lagkamrater gjort i motvind.
Ek: -För klubben och staden hade det varit fantastiskt stort såklart. För mig hade det varit enormt att få ge staden Florens en scudetto. Känner mig så otroligt tacksam gentemot alla människor som bor här och supportar oss, för mig hade det varit finaste och bästa sättet att ge tillbaka något till dem, staden och klubben som har gjort den här satsningen.

Vilka är enligt dig favoriter till att vinna?

Öhrström: -Jag tror på Brescia, som har en bred och slagkraftig trupp med många individuellt skickliga spelare. Det gäller att de inte tappar för mycket kraft i CL.
Ek: -Brescia

I helgen möts serieledarna Brescia och Mozzanica, en viktig chans att ta in poäng. Fiorentina ställs mot jumbon Bari och Verona mot formsvaga Roma. Vad blir viktigt i helgens matcher? Vad eller vem behöver ni se upp med?

Öhrström: -Vi har som sagt inte marginaler att tappa onödiga poäng, vi måste fokusera på vår egen match. Vi är vår egen största fiende och måste fokusera på vårt jobb. Vi vann mot Roma för två veckor sedan i cupen, men varje match har sin historia. Tyvärr skadade vår kapten Melania Gabbiadini sig med landslaget i dagarna och vi har en back avstängd så vi är inte ute ut tunneln än, men de som är på plan måste istället kliva fram och göra jobbet.
Ek: -Bari har tagit poäng mot topplagen så för oss blir det viktigt att sätta försvarsspelet och sen ha tålamod i vårt anfallsspel. När varje match är som slutspel så kan man lätt tappa huvudet och jaga poängen istället för prestationen och då blir det aldrig bra. Viktigt för oss blir att hålla kvar huvudet så att det är tillsammans med kroppen på en fotbollsplan i Bari, inte längre fram.

Ni möter varandra i sista omgång, dessutom ett gemelaggio. Blir det en avgörande match?

Öhrström: -Det kan det bli, antingen om Scudetton eller om en CL-plats, men just nu kan vi bara fokusera på en match i taget.
Ek: -Det kommer bli en avgörande match i någon form. Ser fram emot detta!

Slutligen, hur ser framtiden ut? Blir det Italien även nästa säsong?

Öhrström: -För första gången på fem år så är jag tveksam om en förlängning. För att stanna måste det hända något drastiskt. Om det annars blir en fortsättning i ett annat italienskt lag eller om jag flyttar på mig återstår att se. Först och främst ska vi avsluta säsongen så bra som möjligt och även försöka ta hem Coppa Italia.
Ek: -Jag är helt förälskad i Florens, människorna och staden, men har inte börjat diskutera framtid med klubben än.

Vi tackar våra Italien-stjärnor för svaren och ser fram emot en spännande avslutning på säsongen. Självklart följer ni slutspurten allra bäst hos SoloCalcios Calcio femminile-sektion.

Kommentera artikel