Calcio femminile

OFFICIELLT: Milan köper Brescia Femminile

Efter att klubbar som Fiorentina och Juventus gett sig in i damfotbollen de senaste åren är det nu även dags för AC Milan att göra detsamma. Nu är det nämligen officiellt att klubben köper Brescia Femminile.

I våras meddelade AC Milan att klubben skulle inleda en satsning på damfotboll och det började spekuleras om vilken klubb Milan skulle sikta in sig på att köpa. Enligt FIGCs bestämmelser får en herrklubb i Serie A eller B köpa ett damlag som finns i samma region och direkt ta över lagets plats i seriesystemet. Eftersom staden Milano har flera klubbar i Serie B var det många som trodde att satsningen skulle inledas där, men så blev inte fallet. Istället blev det Serie A-klubben Brescia Femminile, som förvärvades av de rödsvarta. Brescia har under många år varit en av de allra störtsa klubbarna inom italiensk damfotboll och har flera scudetti och cuptitlar i bagaget. Senast laget vann scudetton var 2015/2016 och har därefter två stycken andraplatser.

Milan, som tidigare bara haft några flicklag i klubben, tar till hösten över Brescias plats i Serie A, men får inte göra detsamma i Champions League. Platsen kommer istället ges till Fiorentina eller Tavagnacco (spelar en avgörande match om platsen).

I eftermiddag kommer Brescia Femminiles president Giuseppe Cesari hålla en presskonferens för att förklara detaljerna gällande försäljningen, samt framtiden för Brescia Femminile. Trots att spelarna får större professionella förutsättningar när en herrklubb köper upp laget finns det kritik mot försäljningen från Brescia-håll, då staden tappar en viktig del av damfotbollen. Brescia femminile kommer nu börja om med ett nytt damlag i Serie C och ungdomsverksamheten väntas fortsätta som vanligt.

Källa: Calcioefinanza.it, bresciacalciofemminile.it

Vicki Blommé
vicki@solocalcio.se

Relaterade artiklar