Calcio femminile

Le Azzurre allt närmare VM

Det italienska damlandslagets fortsatte sin segersvit när Belgien stod för motståndet under kvällens kvalmatch och Le Azzurre är nu nära att säkra biljetten till VM 2019 i Frankrike

Inför 7500 åskådare på Stadio Paolo Mazza i Ferrara tog Le Azzurre sin sjätte raka seger i VM-kvalet när grupptvåan Belgien besegrades med 2-1. Belgien tog ledningen i slutet av den första halvleken på straff, men innan halvtidsvilan kom den viktiga kvitteringen av Juventus-mittfältaren Martina Rosucci. Det dröjde dock fram till minut 80 innan Christiana Girelli fastställde slutresultatet och satte sitt Italien i en väldigt bra sits inför avslutet på VM-kvalet.

Med två matcher kvar att spela har Le Azzurre åtta poäng ner till tvåan Belgien. Belgien har dock en match mindre spelade och ett returmöte återstår mellan lagen. Oavsett så kan Italien säkra gruppsegern och därmed VM-platsen den 8 juni när Portugal står för motståndet på Artemio Franchi i Florens. Där krävs en seger för att vara helt säkra inför den avslutande matchen mot Belgien den 4 september. Vid en eventuell förlust mot Portugal så räcker ändå ett oavgjort resultat mot Belgien för att vinna gruppen och nå VM.

Så spelade Italien: (4-3-3): Giuliani; Guagni, Gama, Salvai, Bartoli; Rosucci, Galli, Giugliano; Girelli, Sabatino, Bonansea

Förbundskapten Milena Bertolini, som tillträdde på posten efter sommaren EM, har verkligen lyckats ta landslaget till nästa nivå och en VM-biljett skulle vara en fantastisk prestation och ett stort framsteg för italiensk damfotboll. Senast det italienska damerna kvalificerade sig till ett VM-slutspel var 1999.

Vicki Blommé
vicki@solocalcio.se

Relaterade artiklar