Krönika: Där passionen väger tyngst

Medan spelare ger upp sina drömmar för stora pengar i Kina finns det också en annan verklighet. En verklighet där passionen fortfarande väger tyngst. Där passione per i passionati verkligen är på riktigt. Där förutsättningarna fortfarande är små, men hjärtat för fotbollen är desto större. Jag pratar om Italien och dess calcio femminile.

Som vi alla calcio-anhängare vet är Italien ett fotbollstokigt land. Där alltifrån barn till gamla tanter lever för il calcio. På läktaren är fotbollen för alla. På planen ser det inte riktigt ut på samma sätt. Där ses fotbollen fortfarande i mångt och mycket som en maskulin sport. I ett land med ca 60 miljoner innevånare, finns det endast ca 22 000 licenserade damspelare.

Det senaste året har vi för ovanlighetens skull kunnat läsa en del om damfotbollen i Italien i svensk media, men rapporterna har inte varit positiva. Sexistiska och homofoba uttalanden från fotbollsförbundets president Carlo Tavecchio är det som har uppmärksammats allra mest och det är bara en liten del av det Italiens fotbollsspelande kvinnor kämpar mot varje dag. I ett land där ligaförbundets officiella twitterkonto gör klacksko-emojis i tweets om damfotbollen och där föräldrar inte vill låta sina flickor spela fotboll på grund av rädslan av att de ska bli homosexuella finns det en lång väg att gå.

Förbundet har dock börjat göra insatser för att få damfotbollen att växa och antal utövare ökar för varje år. Nu i februari hade U16-landslaget sitt första läger någonsin och dessutom har landslagsverksamheten även utökats med ett U23-landslag. Nytt för denna säsong är också att alla Serie A- och B-klubbar på herrsidan måste ha flickverksamhet i sin klubb. Fiorentina har som första herrklubb på elitnivå ett damlag i samma förening och Hellas Verona är på väg att följa efter. Ett utvecklingsråd som jobbar för damfotbollen, med före detta Roma-presidenten Rosella Sensi, i spetsen har tillsatts. Dessutom kommer årets Champions League-final kommer spelas på Mapei Stadium och nyligen valdes de första två kvinnorna in i FIGC’s Hall of Fame.

Vägen är lång, men jag ser en ljus framtid för italiensk damfotboll. I andra stora fotbollsnationer som Frankrike, Tyskland och England har damfotbollen utvecklats snabbt och får jag spå i framtiden tror jag Italien har alla möjligheter att göra samma resa.

Låt oss nu börja följa ligan där passionen väger tyngst, där artisterna får skina och nya azurblå stjärnor föds. Först ut – en mycket jämn toppstrid, där Lisa Eks nysatsande Fiorentina, regerande mästarna Verona med Stephanie Öhrström i målet, Brescia med demontränaren Milena Bertolini och uppstickarna Mozzanica med skytteliga-ledaren Valentina Giacinti gör upp om scudetton och de två åtråvärda Champions League-platserna. SoloCalcio tar med er på resan. Buon viaggio!

Kommentera artikel