Idag startar ligan – de gör upp om scudetton

Idag sparkar säsongen 2016/2017 igång för damernas Serie A och mycket talar för att det är tre lag som kommer göra upp om det åtråvärda scudetton – Brescia, Fiorentina och Verona. SoloCalcio ger er allt ni behöver veta om de tre stora klubbarna inför den stundande säsongen. 

BRESCIA C.F
Under de senaste säsongerna har Brescia klättrat uppåt i den italienska damfotbollshierarkin och vann scudetton både förra säsongen och säsongen 13/14. Presidenten Guiseppe Cesari har jobbat hårt med att göra klubben elitmässig och är en av dom som vågar sätta press på förbundet till att ge damfotbollen bättre förutsättningar(läs gärna hans öppna brev till Tavecchio här). Dessutom har de en stor ungdomsakademi med flicklag från 8-års ålder, med många spelare i flicklandslagen och jobbar hårt med marknadsföringen av klubben. Förra året nådde Le Leonesse kvartsfinal i Champions League och målet är att ta nästa steg denna säsong.

Truppen
De regerande mästarna har fått behålla sin stomme och dessutom kryddat laget med några förstärkningar med landslagsmeriter. Raffaela Manieri, tidigare Bayern Munchen och Cecilia Salvai, från Verona är två tunga försvarsvärvningar som ger både bredd och spets till försvaret. Offensivt är det anfallsduon Cristiana GirelliDaniela Sabatino som ska bära Brescia och på mittfältet är det landslagsspelarna Martina Rosucci, Barbara Bonansea och Valentina Cernoia som är de stora ledarna. En talang att hålla koll på är Elisa Mele som lovordas av tränare Bertolini.

Tränaren – Milena Bertolini
En stor profil och viktig ambassadör för damfotbollen. Fem gånger har hon utsetts till italiens bästa tränare och har sedan hon tog jobbet i Brescia 2012 utvecklat laget enormt och vunnit dubbla cuptitlar och scudetti. Säger sig se upp till Zdnek Zeman, men hennes Brescia är däremot betydligt mer balanserat och släppte in minst mål i ligan förra säsongen.

Trolig startelva – (3-5-2) Marchitelli; Gama, Adda/Manieri, Salvai;Fuselli, Cernoia, Mele, Rosucci, Bonansea; Sabatino, Girelli

Stjärnan – Martina Rosucci
Den 24-åriga innermittfältaren är med sitt fina passningsspel och sin löpkapacitet mittfältsnavet i Brescia och har även en väldigt viktig roll i det italienska landslaget där hon bär tröja nummer tio. Förra året röstades hon fram som årets spelare i Italien av fansen framför stora namn som Gabbiadini och Manieri. Ett viktigt affischnamn för italiensk damfotboll som dessutom är väldigt aktiv i sociala medier.

FIORENTINA WOMEN’S FC
Förra sommaren köptes Firenze Calcio Femminile upp av A.C.F Fiorentina med president Andrea Della Valle i spetsen och rejäl satsning för att bli Italiens bästa damlag drog igång. Förra året var Florens-klubben länge i toppen av tabellen, men orkade inte hela vägen och fick nöja sig med en tredjeplats efter en förlust mot Verona i sista omgången. Trots den missade Champions League-platsen har klubben dock inte slagit av på takten utan fortsätter sin professionella satsning framåt, en satsning som från början har handlat mycket om att ge damerna samma förutsättningar som männen för att utvecklas i form av träningsmöjligheter, stab kring laget m.m samt att tydligt visa för både omgivningen och klubbens supportrar att damfotbollen förtjänar att tas på allvar.

Truppen
Fiorentina är klubben som varit mest aktiv på mercaton och trots att laget inte var långt ifrån sina toppkonkurrenter förra året har klubben valt att göra stora förändringar i truppen. Svenska Lisa Ek och italiensk fotbolls allra största Patrizia Panico har valt att lägga skorna på hyllan, men trots dessa tunga tapp ser årets trupp starkare ut än i fjol. Klubben har med sin vision lyckats locka till sig sex italienska landslagsspelare och har utöver det också signat två svenskor: målvakten Stephanie Öhrström, med många framgångsrika säsonger bakom sig i Verona och mittbacken Sara Nordin från KIF Örebro.

Tränare – Sauro Fattori och Antonio Cinotta
Förra säsongens tränare Fattori har fått förstärkning av Cinotta, en välmeriterad tränare på damsidan som senast förra året förde Como till Serie A. Fattori förespråkar en kontringsfotboll till skillnad från Cinotta som är en tränare som jobbar mer med bollinnehav och tillsammans har de som mål att skapa ett lag som kommer vara svårlästa för motståndarna.

Trolig startelva – (4-3-2-1) Öhrström; Guagni, Linari, Nordin, Bartoli; Carissimi, Parisi, Adami; Caccamo, Bonetti; Mauro

Stjärnan – Alice Parisi
Avgjorde finalen för U19-landslaget som tog guld i EM 2008 och spåddes sedan en stor framtid. Under flera år har hon burit Tavagnacco på sina axlar, men får nu chansen att glänsa på riktigt bland sina landslagskollegor i Viola. En elegant mittfältare som både kan användas som trequartista och regista och som numera är referenspunkten i det italienska damlandslaget.

AGSM Verona
Under de senaste åren har Verona varit ledande inom italiensk damfotboll och har på de senaste tio säsongerna tagit hem fyra scudetti. Gialloblu är dessutom den italienska klubb som nått längst i Europa-spelet, när man 2008 nådde semifinalen. Förra säsongen fick de dock se sig omsprugna av konkurrenten Brescia som både tog hem scudetton och Coppa Italia och många börjar nu tro att Veronas storhetstid är över. Klubben har dessutom ekonomiska problem, vilket har lett till att många spelare inte fått ut den lön de är berättigad till och hur illa situationen är fortfarande oklart.

Truppen
Sex stycken startspelare har lämnat klubben under sommaren och inför säsongsstarten ser truppen sämre ut än på flera år. Ersättarna som klubben tagit in ser på förhand inte ut att hålla samma höga nivå och A-landslagsspelare har byts ut mot yngre förmågor. Aurora Galli, Lisa Boattin, Manuela Giuliano och Marina Piemonte är några av de italienska talanger man hoppas ska ta nästa steg och även några utländska spelare har anslutit till truppen. Om de lyckas återstår att se, men självklart blir det svårt att ersätta anfallsduon Tatiana Bonetti och Silvia Fuselli, som gjorde 47 mål tillsammans förra säsongen.

Tränare – Renato Longega
Longega har verkat länge inom damfotbollen och har bland annat vunnit utmärkelsen Panchina d’Oro(guldbänken). Nu får han dessutom sällskap av Stefano Ghirardello, en före detta Hellas Verona-spelare som kommer från herrklubbens akademi, och de kommer fortsätta jobba med att vara bollförande och att anfalla med alla lagdelar, något som gjorde att de förra året gjorde överlägset mest mål i ligan.

Trolig startelva – (4-2-4) Thalmann;Rodella, Carro, Di Criscio, Boattin;Galli, Bruinenberg; Gabbiadini, Piemonte, Guiliano, Williams.

Stjärnan – Melania Gabbiadini
Veronas lagkapten är en ikon inom damfotbollen och har länge varit den stora stjärnan för både sitt klubblag och i landslaget. Med sin snabbhet, teknik och näsa för mål har hon noterats för över 100 landskamper och bland annat vunnti fem scudetti med sitt Verona. Även om förra säsongen var skadefylld håller 33-åringen fortfarande en hög klass och är klubbens allra viktigaste spelare. Lillebror är Napoli-anfallare Manolo Gabbiadini, som flera gånger uttalat att syrran är hans stora idol.

Kommentera artikel