Genomgång av lagen i Serie A femminile – del 1

Eftersom många av våra läsare är helt nya följare av italiensk damfotboll kommer här en snabbgenomgång av klubbarna i Serie A . Vilket blir ditt nya favoritlag?

Damernas högsta serie består av 12 lag och heter precis som herrarnas Serie A. Ettan och tvåan går till Champions League, där man går in i turneringen vid 16-delsfinalerna. De fyra sista lagen åker ur serien.

Serie B är däremot uppdelad i fyra olika regionala serier och vinnaren i varje serie går upp till Serie A. Under Serie B finns Serie C och Serie D, som också är regionala serier. Dessutom spelas varje år Coppa Italia där lagen från Serie A och B deltar. Även en Supercoppa finns där vinnaren i Coppa Italia och Serie A möts varje år.

Här kommer en presentation av hälften av lagen, resterande sex kommer under morgondagen!

BRESCIA CALCIO FEMMINILE
Stad: Brescia
Bildades: 1985
President: Giuseppe Cesari
Sportchef: Cristian Peri
Största framgångar: 1 Scudetto(13/14), 2 Coppa Italia, 2 Supercoppa
Placering fg år: 2
Tränare: Milena Bertolini
Med massor av landslagsspelare och ligans vassaste tränare är det ingen överraskning att Brescia just nu innehar serieledningen tillsammans med Mozzanica. Förra året förlorades scudetton till Verona i sista omgången och i år hoppas Le Leonesse ta revansch. Brescia-klubben är dessutom fortfarande kvar i Europaspelet och möter tyska Wolfsburg i kvartsfinal i Champions League i slutet av mars. Demontränaren Milena Bertolini kom till klubben 2010 och har tillsammans med president Giuseppe Cesari haft stor inverkan på resan mot att bli en toppklubb. Hon har vunnit fem guldbänkar, men är förutom en fantastisk tränare också en viktig ambassadör för damfotbollen. Dessutom har UEFA Pro-diplom vilket betyder att hon skulle kunna träna ett herrlag i Serie A, något hon kan se sig göra i framtiden. På planen finns många stjärnor att hålla ögonen på – den spektakulära anfallaren Cristiana Girelli, målskytten Daniela Sabatino, den eleganta landslagsmittfältaren med nr 10 på ryggen Martina Rosucci, Zambrotta-typen Barbara Bonansea och ligans bästa backlinje som leds av profilerna Roberta D’Adda, Sara Gama och Elena Linari.

 BARI PINK FC
Stad: Bari
Bildades: 2001
President: Alessandra Signorile
Sportchef: Fabio Montinari
Största framgångar: Vann Serie B 13/14
Placering fg år: 12:a i Serie A och nedflyttning, men fick ta över Torres plats i Serie A när den sardiska storklubben fråntogs licensen
Tränare: Isabella Cardore
Som ensam representant för Italiens södra del i Serie A jobbar den förhållandevis unga klubben med att starta en ungdomsakademin och att utveckla representationslaget. Med lite reklamhjälp från FC Baris president Gianluca Paparesta lyckades klubben locka 500 åskådare till en av lagets matcher, men intresset är fortfarande litet. Den 19-åriga försvaren Debora Novellino har dock fått mycket uppmärksamhet under säsongen. Hon tävlar nämligen i årets upplaga av Miss Italia och används nu som en reklampelare för att motbevisa fördomen om att man måste vara maskulin för att spela fotboll.

 FIORENTINA WOMEN’S FC
Stad: Florens
Bildades: 2015 (Firenze Calcio Femminile bildades 1979)
President/Sportchef: Sandro Mencucci
Största framgångar:
Placering fg år: 4 (som Firenze Calcio Femminile)
Tränare: Sauro Fattori
I somras köptes damlaget Firenze Calcio Femminile upp av A.C.F Fiorentina och numera huserar alltså stadens bästa damlag och herrlag i samma förening. Som enda damlag i Serie A i samma förening som en herrklubb på elitnivå i Italien har en rejäl satsning startat med förebilden i klubbar som Wolfsburg och Bayern Munchen, där både damerna och herrarna håller europeisk toppnivå. Det första steget blev att knyta till sig landets allra största stjärna Patrizia Panico från förra årets mästare ASGM Verona. Den 40-åriga anfallsgeniet har vunnit skytteligan 14 gånger och är trots åldern inte slut än – i år har hon mäktat med 17 mål på 14 matcher. Andra profiler i laget är vår svenska mittfältare Lisa Ek, landslagsspelarna Alia Guagni och Patrizia Caccamo, samt Florens-födda bandieran Giulia Orlandi.

 LUSERNA SAN BERNANDO
Stad: Luserna San Giovanni – utanför Turin
Bildades: 2010
President: Cosimo Ippolito
Sportchef: Elena Piano
Största framgångar: Vann Serie B 14/15
Placering fg år: Vann Serie B
Tränare: Tatiani Zorri
Den mycket unga klubben gör sin allra första säsong i Serie A och har sedan i somras fått större resurser i och med att vattenmärket San Bernando, ägt av San Pellegrino, gick in och började sponsra klubben. På tränarposten sitter den före detta landslagspelaren Tatiana Zorri som tog laget till ligasegern i Serie B förra säsongen. En annan stor anledning till uppflyttningen var den unga anfallaren Erika Moretti som gjorde 27 mål förra säsongen och står i år på sex fullträffar i Serie A. Samarbetar med Juventus gällande ungdomsverksamheten.

 MOZZANICA CALCIO FEMMINILE
Stad: Mozzanica – utanför Bergamo
Bildades: 2002
President: Luigi Sarsilli
Sportchef: Italo Lingiardi
Största framgångar:
Placering fg år: 3
Tränare: Nazzarena Grilli
Förra året nådde de blåvita sin bästa placering i Serie A någonsin med en tredjeplats och efter mer än halva säsongen spelad ståtar klubben högst upp i tabellen tillsammans med Brescia. Den största stjärnan är anfallaren Valentina Giacinti som går under smeknamnet ”il Panzer della Val Cavallina”. Den 22-åriga bombern leder skytteligan på 26 mål och spås ha en stor framtid i landslaget. Andra landslagsspelare i klubben är den rutinerade mittfältaren Daniela Stracchi och försvarstalangerna Elisa Bartoli och Aurora Galli.

 RES ROMA
Stad: Rom
Bildades: 2003
President: Daniela De Cupis
Sportchef: Paolo Roberti
Största framgångar: Vann Serie B 10/11
Placering fg år: 7
Tränare: Fabio Melillo
Tränare Fabio Melillo har varit med sedan starten 2003 och sitter på en ung och talangfull trupp som gör sin tredje säsong i Serie A. Klubben satsar mycket på sin akademin och har spelare representerade i alla ungdomslandslag. Lagets fanbärare är dock den rutinerade anfallaren Vanessa Nagni – en riktig målskytt i de lägre divisionerna, men som har haft svårare att få till det på högsta nivå. Det kändaste namnet är däremot Riana Nainggolan, tvillingsyster till AS Romas mittfältsstjärna Radja. Raina sitter till skillnad mot sin bror mest på bänken, men något de delar är intresset för uppseendeväckande frisyrer.

TABELLEN
1. Brescia 35p
2. Mozzanica 35p
3. AGSM Verona 31p
4. Fiorentina 30p
5. Tavagnacco 25p
6. San Zaccaria 20p
7. RES Roma 12p
8. Sudtirol 11p
9. San Bernando Luserna 11p
10. Riviera di Romagna 10p
11. Vittorio Veneto 10p
12. Pink Bari 7p
(åtta omgångar återstår av säsongen)

SKYTTELIGA: Giacinti (Mozzanica) 26, Panico (Fiorentina) 17, Bonetti (Verona) 16, Fuselli (Verona) 15, Sabatino (Brescia) 15, Girelli (Bresica) 13, Gabbiadini (AGSM VERONA) 12, Caccamo (FIORENTINA ) 9, Giugliano (Mozzanica) 8, Pirone (Verona) 8, Vicchiarello (Fiorentina) 7, Parisi (Tavagnacco) 7, Bonansea (Brescia) 7, Colasuonno (Riviera di R.) 7, Moretti (S.Bernardo Lu.) 6, Del Stabile (Tavagnacco) 6.

Kommentera artikel