Calcio femminile

Damserierna byter ligaförbund

I veckan stod det klart att Italiens damfotbollsserier byter ligaförbund från Lega Nazionale Dilettanti till FIGC från och med nästa säsong.

Italiens damfotbollserier har funnits inom Ligaförbundet Lega Nazionale Dilettanti. Det står alltså för amatör-serierna, och består förutom Italiens alla damserier också av Serie D, Beach Soccer, Calcio a 5 och Torneo delle regioni(regionala ungdomsserier). Under veckan kom dock nya besked gällande Serie A, Serie B och Campionato Interregionale(Serie C) på damsidan. Från och med nästa säsong kommer dessa serier att finnas under FIGC vingar. FIGC, alltså det italienska fotbollsförbundet, är ansvarig för alla italienska landslag, men kommer nu också ansvara för de högsta damserierna.

Beskedet har tagits emot mot både positiva och negativa reaktioner. Många spelare och ledare verksamma inom damfotbollen har länge velat lämna amatörförbundet och se en större satsning till att bli en professionell liga. Vad det större och starkare FIGC kan göra för att nå dit återstår att se. Några som dock är lång ifrån nöjda Lega Nazionalie Dilettantis president Cosimo Sibila och vicepresident Sandro Morgana. Båda har under veckan gått ut och kritiserat beslutet och hur det har gått till, samt öppnar upp för ett försök till ett återkallande. Sibila och Morgana betonar också att de jobbat hårt för damfotbollen och haft det som sitt flaggskepp och att det är ett stort ansvar som FIGC nu tar över.

Källa: Gianlucadimarzio.it och calciofemminileitaliano.it

Vicki Blommé
vicki@solocalcio.se

Relaterade artiklar