Calcio femminile

Calcio femminile – inför helgens seriefinal och slutspurten i ligan

Fem omgångar återstår av damernas Serie A och på lördag väntar en seriefinal där Brescia, med tre poäng upp till serieledande Juventus, måste vinna för att hålla kampen om ligatiteln levande på riktigt.

Inför säsongen 2017/18 stod det för många klart att striden om scudetton skulle stå mellan tre lag, den rutinerade storklubben Brescia, förra årets mästare Fiorentina och nysatsande Juventus som värvat tunga namn under sommaren. Tidigt under säsongen hängdes dock Fiorentina av när laget gick in i en svacka och tappade flera poäng under hösten. Sedan dess har allt handlat om Juventus och Brescia. Juventus har på 17 omgångar vunnit samtliga 17 matcher och slog under hösten Brescia med imponerande 4-0 på bortaplan. Den förlusten är dock Brescias enda och de har alltså fortfarande chansen att rå på den gamla damen.

Inför helgens toppmatch pratas det mycket om den taktiska matchen mellan lagen. Ett taktiskt drillat och kontrollerat Juve, med stor individuell kvalitet i offensiven, mot ett intensivt och fartfyllt Brescia, där det handlar om att snabbt gå mot mål. Både lagen har under säsongen gjort 54 mål framåt, men Brescia med 16 mål insläppta, kan inte riktigt mäta sig med Juventus solida defensiv, som endast släppt in 4 mål på hela säsongen.

Till Juventus fördel finns också deras väldigt dynamiska tvåvägsmittfält och spetskvaliten hos framförallt Barbara Bonansea. Från sin vänsterkant har hon hittills gjort 17 mål och toppar Serie As skytteliga. För Brescias del handlar mycket om anfallsparet Valentina Giacinti och Christiana Girelli, med 15 respektive 16 mål denna säsong.

Värt att nämna är också att så många som sex spelare i Juventus trupp spelade i Brescia förra säsongen, Sara Gama, Cecilia Salvai, Martina Lenzini, Valentina Cernoia, Martina Rosucci och Barbara Bonansea

Lördag klockan 15.00 startar matchen som spelas på Juventus hemmaplan på träningsanläggningen Vinovo och går att se på Raisport, Juventus Channel och BCF Channel på MyCujoo.

Övriga ligan & kampen om salvezzan
Fiorentina halkade som sagt efter toppstriden tidigt, något som troligen påverkade lagets motivation och som gjort att Florens-laget släppt förbi sig lag som Atalanta och Tavagnacco i tabellen och huserar nu på en femteplats. Den forna storklubben Verona har som väntat haft ett tufft år och har under delar av säsongen varit ner och snuddat vid bottenstrinden. Nu befinner sig laget på en 7:e plats men poängen ner till play-out platserna är inte många.

Det verkar dock som striden om att klara kontraktet står mellan Bari, Ravenna, Sassuolo och Empoli. De två sista lagen, lag 11 & 12 (just nu Sassuolo och Empoli) åker direkt ur, medan lag 9 & 10 spelar ett play-out.

Se ligatabellen HÄR

Skytteligan
17 mål – Barbara Bonansea (Juventus)
16 mål – Valentina Giacinti (Brescia)
15 mål – Christiana Girelli (Brescia)
11 mål – Lana Clelland (Tavagnacco)
10 mål – Paolo Brumana (Tavagnacco)
9 mål – Valeria Pirona (Atalanta)
8 mål – Lisa Alborghetti (Atalanta) & Sanni Franssi (Juventus)
7 mål – Emma Errico (Ravenna), Valentina Bergamaschi (Brescia), Benedetta Glionna (Juventus), Tatiana Bonetti (Fiorentina)

Vicki Blommé
vicki@solocalcio.se

Relaterade artiklar

Mer från Calcio femminile