Calcio femminile

1 oktober drar Serie A femminile igång!

I torsdags höll det italienska fotbollsförbundet tillsammans med ligaförbundet LDN upptaktsträff för damernas Serie A och B.

Upptaktsträffen inledes med att den mycket kritiserade presidenten Carlo Tavecchio klev upp på scenen i Rom och valde att tacka alla inom damfotbollen:
”Jag vill tacka damernas organisationer eftersom de är ideella, med stora uppoffringar. Jag kan inte förstå varför herrklubbarna med 200 miljoner euro i budget inte är villiga att spendera 500 000 euro på ett damlag. Vi som förbund försöker bekämpa en machokultur. Beviset är faktumet att Patrizia Panico har valts ut som tränare för pojkar 16-landslaget – första gången en kvinna leder ett landslag på herrsidan.”

Efter honom följde bland annat förbundskaptenen Antonio Cabrini och LDN-presidenten Antonio Cosentino, men även Valeria Fedeli, vicepresident i senaten som var tydlig med sina förhoppningar för damfotbollen:
”Vi behöver en kulturell förändring. Jag har en dröm: proffessionalism, att ge kvinnorna samma möjligheter.”

Efter det presenterades säsongens officiella matchboll – Select Athena och därefter spelschemat för säsongen 2016/2017. Den 1 oktober drar Serie A igång och i år består ligan av dessa 12 lag:

AGSM VERONA CF
BRESCIA FEMMINILE
CALCIO FEMMINILE CHIETI
COMO2000 A.S.D.
CUNEO CALCIO FEMMINILE
JESINA FEMMINILE
FIORENTINA WOMENS FC
U.P.C GRAPHISTUDIO TAVAGNACCO
MOZZANICA
RES ROMA
U.S.S. ZACCARIA
SAN BERANARDO LUSERNA CF

Brescia kliver in i säsongen som regerande mästare och nykomlingarna denna säsong är Chieti, Como2000, Cuneo och Jesina. Plats 1-2 går till Champions League, 11-12 åker direkt ur och 7-10 spelar ett play-out där ytterligare ett lag får lämna ligan.

Vicki Blommé
vicki@solocalcio.se

Relaterade artiklar

Mer från Calcio femminile

Calcio femminile

Brescia utslagna ur CL